Nem esett kútba

Nem esett kútba

(Egy magyar film védelmében.)

Nem szokásom, és tudom nem is illik megjelent filmkritikával vitatkozni. (ízlések és…)

Mégis szólnom kell, mert Stőhr Lóránt az (ÉS október 14-én megjelent Kútba esett c.) brutális kritikájának egyetlen megállapításával sem értek egyet.

Csak ha a nyitó jelenetben Udvaros Dorottya világszínvonalú alakítását látnánk, már akkor is meg kellene nézni Gigor Attila remek filmjét. Udvaros a magyar színjátszás nagyasszonya lett ezzel a pár perces jelenettel. A megfáradt és megkeseredett, és ebbe bele öregedett asszony minden fájdalma, szépségének romjain is átütő egykori szerelme, mai kiábrándultsága, és önmagával is vívódó kegyetlen tette; fiával való szakításának fájdalma sűrűsödik ebbe a villanásban a színésznő arcán.

És üzenném Stőhr úrnak, ehhez rendező is kell. Akárcsak Kovács Zsolt minimalista, eszköztelen, mégis kiszolgáltatottságában is erős jellemet mutató játékához. A kurva lányok élettel teli, pontos és nem sztereotip alakításához is. Helyhiány miatt nem sorolhatom fel a színészek remek pillanatait, de megérné a rendező kvalitásainak elemzéseként. Akár a sivár világot remekül és plasztikusan ábrázoló operatőri munkához is, valamint az íróként is működő rendező parabolikus dialógusainak jelenetekbe rendezéséhez is, amelyeket a kritikus nem értett meg.  Az egész filmet sem. Kár, mert sokan tájékozódnak az ÉS kritikáiból, nagy felelősség ez. Nem kellene mindenkinek cipelni. Jobbat tenne a magyar filmeknek is, ha empatikusabb, hozzáértőbb, hogy úgy mondjam, kíváncsibb lenne a kritikus, hogy mit is lát?  Azt kérdezi cikkében „Vajon miért mindig a bűn és a normalitás határán élő, lecsúszott karakterek jutnak eszébe a magyar rendezőknek Magyarországról?” Jó kérdés, gondolkozzon rajta még tovább.

(Nézzék meg a KÚT című Grigor Attila rendezte filmet, amíg lehet és döntsék el kinek van igaza.)

Böjte József

 

Választás

Márki-Zay Péter, a hatpárti ellenzéki miniszterelnök-jelölt arról is beszélt, hogy árulók vannak a soraikban, és ő tudja, kik azok.
2021.december 23.
Új kutatócéggel dolgozunk” – mondta a Magyar Hangnak Márki-Zay Péter, annak apropóján, hogy december 15-én egy igencsak kellemetlen tartalmú közvélemény-kutatás szivárgott ki a sajtó felé az ellenzéki összefogás népszerűségéről.
2021.december 22.
Bejegyzés alatt áll Gattyán György pártja, a hivatalos bírósági nyilvántartásban már szerepel a Megoldás Mozgalom. A milliárdos pénteken az Egyenes beszédben jelentette be, hogy aktivizálják a párt tevékenységét. Az ellenzéki összefogás tagjai egységesen úgy vélik: Gattyán György indulása csak a Fidesznek jó. Az ATV Híradó riportja.
2021.december 20.
Budapesten, valamint a 23 megyei jogú város közterein, de az összefogásban részt vevő pártok irodáiban is le lehet adni a szignókat.
2021.december 15.
Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje utcafórumot tartott Székesfehérváron, ahol többek között kijelentette, rendkívül gátlástalan ellenféllel állnak szemben.
2021.december 12.
„Valami megmozdult. Valami, ami túlmutatott a centrális erőtéren és az egymást taposó pártokon, a médiapolitizáláson, a szekértáborokon és a megosztottságon. Szimbólumok jelentek meg, ötletek, tervek és programok kerültek bemutatásra, értelmes politikai viták zajlottak, önkéntesek és aktivisták ezrei dolgoztak az utcákon, pozitív üzeneteket, politikai gesztusokat, elismerést és együttműködést láthattunk, ami vonzotta a választókat is.”
2021.december 9.
Noha az előválasztás alatt komoly összetűzéseik voltak, a volt kormányfő most megvédte a főpolgármestert.
2021.december 2.
Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.