Nem esett kútba

Nem esett kútba

(Egy magyar film védelmében.)

Nem szokásom, és tudom nem is illik megjelent filmkritikával vitatkozni. (ízlések és…)

Mégis szólnom kell, mert Stőhr Lóránt az (ÉS október 14-én megjelent Kútba esett c.) brutális kritikájának egyetlen megállapításával sem értek egyet.

Csak ha a nyitó jelenetben Udvaros Dorottya világszínvonalú alakítását látnánk, már akkor is meg kellene nézni Gigor Attila remek filmjét. Udvaros a magyar színjátszás nagyasszonya lett ezzel a pár perces jelenettel. A megfáradt és megkeseredett, és ebbe bele öregedett asszony minden fájdalma, szépségének romjain is átütő egykori szerelme, mai kiábrándultsága, és önmagával is vívódó kegyetlen tette; fiával való szakításának fájdalma sűrűsödik ebbe a villanásban a színésznő arcán.

És üzenném Stőhr úrnak, ehhez rendező is kell. Akárcsak Kovács Zsolt minimalista, eszköztelen, mégis kiszolgáltatottságában is erős jellemet mutató játékához. A kurva lányok élettel teli, pontos és nem sztereotip alakításához is. Helyhiány miatt nem sorolhatom fel a színészek remek pillanatait, de megérné a rendező kvalitásainak elemzéseként. Akár a sivár világot remekül és plasztikusan ábrázoló operatőri munkához is, valamint az íróként is működő rendező parabolikus dialógusainak jelenetekbe rendezéséhez is, amelyeket a kritikus nem értett meg.  Az egész filmet sem. Kár, mert sokan tájékozódnak az ÉS kritikáiból, nagy felelősség ez. Nem kellene mindenkinek cipelni. Jobbat tenne a magyar filmeknek is, ha empatikusabb, hozzáértőbb, hogy úgy mondjam, kíváncsibb lenne a kritikus, hogy mit is lát?  Azt kérdezi cikkében „Vajon miért mindig a bűn és a normalitás határán élő, lecsúszott karakterek jutnak eszébe a magyar rendezőknek Magyarországról?” Jó kérdés, gondolkozzon rajta még tovább.

(Nézzék meg a KÚT című Grigor Attila rendezte filmet, amíg lehet és döntsék el kinek van igaza.)

Böjte József

 

Választás

Régiónként bemutatjuk az előválasztáson induló ellenzéki jelölteket, a köztük zajló csatákat. Sorozatunk ötödik része a nyugtat-dunántúli versengésről szól.
2021.szeptember 21.
Egymondatos közleményt adott ki a Fidesz az ellenzéki előválasztás leállásval kapcsolatban. Az MTI országos sajtószolgálatához eljutatott közlemény egészen pontosan így szól:
2021.szeptember 19.
A NER rendszerének lebontásában, a fideszesek felelősségre vonásában, és a korrupciós ügyeken meggazdagodottak elszámoltatásában mind egyetértettek az ellenzéki miniszterelnök-jelöltek első tévévitájukon, még ha máshogy is közelítenék meg mondjuk az adórendszer vagy a jogállam reformját. Igazi vita csak Hadházy Ákos és Tóth Csaba zuglói képviselőjelöltek támogatása körül alakult ki.
2021.szeptember 13.
Nagyon fontosak a jelöltek, nagyon fontosak a jelölőszervezetek, de sokkal fontosabb az előválasztás demokratikus tisztessége – mondta Magyar György. Az ellenzéki előválasztásban közreműködő Civil Választási Bizottság elnöke beszélt a kampány menetrendjéről, az egyjelöltes választásról, és arról is, van-e jogi alapja az előválasztásnak.
2021.szeptember 11.
Az előválasztás első fordulóját szeptember 18. és 26. között tartják.
2021.szeptember 10.
Hétfőn délelőtt 10 óráig adhatták le az induláshoz szükséges aláírásokat az ellenzéki előválasztás miniszterelnök-jelöltjei. Legalább húszezerre volt szükség, Pálinkás Józsefen kívül mindenkinek sikerült összegyűjtenie.
2021.szeptember 7.
Az MSZP szerint „jobbikos agyszülemény” a kooperáció.
2021.szeptember 3.