Nem akármilyen épületet bérelne a kormány az orosz vezetésű banknak

https://hvg.hu/gazdasag/20190621_Nem_akarmilyen_epuletet_berelne_a_kormany_az_orosz_vezetesu_banknak

Nem akármilyen épületet bérelne a kormány az orosz vezetésű banknak

A Népszava úgy tudja, a Lánchíd Palotát nézték ki a Nemzetközi Beruházási Banknak.

Közép-Európa legdrágább irodaépületét, a Lánchíd Palotát adná oda székhelyül a Nemzetközi Beruházási Banknak az Orbán-kormány - írja a Népszava.

A márciusban elfogadott jogszabály szerint ugyanis a kormány vállalta,, hogy megfelelő irodaépületet biztosít az orosz hátterű Nemzetközi Beruházási Banknak (IIB) Budapesten.

A Népszava ezzel kapcsolatban úgy értesült, hogy az erről szóló tárgyalásokon az Ybl Miklós által tervezett Lánchíd Palota is szóba került, az intézmény az épületnek egy részét bérelné ki.

A pénzintézet a lap kérdésere azt közölte, hogy az épülettel kapcsolatban egyelőre nem tudnak válaszolni, mert még nem születtek végleges döntések. A Szijjártó Péter által vezetett Külgazdasági- és Külügyminisztérium nem reagált a Népszava megkeresésére.

Az IIB-ről szóló jogszabály a székhellyel kapcsolatban úgy rendelkezik: ha a bank az irodát nem az államtól, hanem egy harmadik féltől bérelné, úgy a kormány vállalja, megtéríti az IIB felmerülő költségeit és kiadásait. Ezen felül ha a bank nem találna időben megfelelő irodát, akkor az ideiglenes iroda többletköltségét is kifizeti az állam.

A Lánchíd Palota jelenlegi tulajdonosa a Nobilis Kristófhoz köthető DÖB-68 Zrt., amely 2013-ban mintegy hárommilliárd forintért szerezte meg az épület tulajdonjogát, ám az épületet a nagyvállalkozó 2014-ben tíz évre bérbe adta az állami tulajdonú Magyar Export-Import Bank Zrt-nek (Exim). Ezt a szerződést azóta az Exim bíróságon bontatta fel, de Nobilis most a lapnak azt mondta, a Kúriához fordultak felülvizsgálati kérelemmel, szerinte így az épület egyelőre még az Exim használatában van. A magyar államnak egyébként tavaly óta elővételi joga van az épületre.

Korábbi hírek szerint a Nemzetközi Beruházási Bank lehetséges székhelyeként emlegették a brit nagykövetség egykori belvárosi épületét, valamint egy Szabadság téri ingatlant is, ám úgy hírlik, hogy diplomáciai körök ellenállásán megbukott a terv és végül az a hallgatólagos megállapodás született, hogy a bank a budai oldalra települ.

Az IIB Magyarországra településének híre nagy vihart kavart: korábban, több európai diplomata és az Egyesült Államok is kifejezte aggályaikat, miszerint nem lehet kizárni annak esélyét, hogy az orosz hátterű bank hírszerzési veszélyt jelenthet, illetve pénzmosásra is alkalmas lehet. Az IIB tagadta ezeket a vádakat.

 

cikkfeltöltő: 
GB