Nekik Magyarország az első?

https://nepszava.hu/3039910_nekik-magyarorszag-az-elso

Bizonyára a kedves olvasó is emlékszik az utcai, újságban és interneten is megjelenő hirdetések özönére, ahol a Fidesz azt állította, azt hirdette, hogy számukra Magyarország az első.

Magyarország volt állítólag az első, amikor beszántották a médiát, az Alkotmánybíróságot, amikor szinte minden létező EU által finanszírozott projektet megnyertek, amikor ... de nem folytatom a sort, az olvasók vég nélkül tudják sorolni azokat a disznóságokat, amelyeket úgy próbáltak el „eladni” a magyar népnek, hogy mindezt Magyarország érdekében teszik. 

Magyarország volt az első akkor is, amikor nekiálltak a Közigazgatási Bíróság megszervezésének és a kormány alá rendelésének. Hiába hívta fel a figyelmet az ellenzék, a magyarországi és a nemzetközi civil szervezetek egész sora, hogy a Közigazgatási Bíróság létrehozatala és kormány alá helyezése azt a célt szolgálja, hogy minden olyan perben, amelyben a kormány peres félként vesz részt, rendre a kormány álláspontja érvényesüljön, így az állampolgárok és senki más se kaphasson majd jogvédelmet az állammal szemben. Ezúttal is a „nekünk Magyarország az első” szlogen jegyében. 

Történt, hogy az Orbán-kormány megannyi durva, a demokratikus államműködés alapvető elveit sértő lépése következtében saját pártcsaládja, az Európai Néppárt felfüggesztette a Fidesz tagságát. Jól emlékszünk, a Fidesz megkísérelte mindezt idehaza oly módon eladni, hogy valójában a Fidesz függesztette fel saját tagságát, ha-ha-ha. Jól emlékszünk arra is, hogy a Fidesz kommunikációja szerint a Fidesz az európai választásokat követően dönti majd el, mi felel meg a legjobban Magyarország érdekeinek: az, hogy a Néppártban marad, vagy pedig az, hogy távozik? Arra, hogy vajon miért érdeke Magyarországnak, hogy a kormánypárt elhagyja az Európai Parlament legnagyobb frakcióját, annyi magyarázatot kaptunk, hogy a Néppárt úgymond a „bevándorláspárti” baloldallal és liberálisokkal működik együtt, míg Magyarország érdeke azt diktálja, hogy a Néppárt a bevándorlás minden elemét elutasító szélsőjobbal szövetkezzék.

A dolgok úgy alakultak, hogy Orbánék, bár messze a remélt aránytól, megnyerték a magyarországi választást, és csúfos vereséget szenvedtek Európában. És... csodák csodája ... mi történt? Magától Gulyás Gergelytől tudjuk, hogy „azt hiszem, jobb ott nekünk”, mármint a Néppártban. Gulyás Gergely ennél is tovább ment, nevezetesen ezután mégis „tudnak kooperálni a balközéppel, a zöldekkel és a liberálisokkal”. 

Álljunk meg egy jó polgári szóra! Hogy kerülhetett sor ekkora hátra arcra? 

Hiszen eddig úgy tudtuk, hogy a balközép, a zöldek és a liberálisok az ördögtől valók. Pár napja csak, hogy Hidvéghi Balázs a Fidesz kommunikációs igazgatója és frissen megválasztott európai parlamenti képviselője így fogalmazott: „Az Európai Néppárt se hús, se hal, balfelé mozduló politikája gyengülést hozott, míg a magyarok arra szavaztak óriási többséggel, hogy álljunk ki a bevándorlás ellen, a nemzetek Európája koncepciót képviseljük, ragaszkodjunk a magyar nemzeti szuverenitáshoz”. 

Foglaljuk össze az eseményeket. A Fidesz szerint a Néppárt „se hús, se hal”, ragaszkodik a magyaroktól kapott mandátumhoz, és kiáll a bevándorlás ellen, a nemzetek Európája koncepció mellett. Régóta hallgatom ezeket a szövegeket, így már csak azt nem világos, hogy akkor Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint miért jobb nekik ott, és miért akarnak kooperálni az állítólagosan bevándorláspárti és a föderális EU mellett kardoskodó balközéppel és liberálisokkal? Miért állt Magyarország érdekében – hiszen nekik úgymond Magyarország az első -, hogy „önként” felfüggesszék tagságukat a Néppártban, és ugyanígy, miért áll Magyarország érdekében, hogy Orbán Viktor – a szerencsétlen Heti Válasz egykori címlapja szerint Európa erős embere – most a térdén csúszva könyörögjön azért, hogy a Néppárt visszavegye tagjai közé? Hogy a csudába képzelhető el az, hogy ugyanazok, akik a „nekünk Magyarország az első” jegyében az Országgyűlés elé terjesztették a közigazgatási bíróságokról szóló törvényt, most visszavonták azt? Vajon a „nekünk Magyarország az első” jegyében terjesztették elő és vonták is vissza? Lehetséges ez?

A rejtvény feloldása kézenfekvő. Nem Magyarország, hanem kizárólag a Fidesz hatalmi szempontjait szolgálta a törvényjavaslat benyújtása, mert ezáltal tervezte kormányzásának áldozatait megfosztani a jogi jóvátétel esélyétől. Bár Magyarország érdekeit szolgálta volna, hogy a törvényjavaslatot visszavonták, de sajnos más okból tették. Jelesül azért, hogy a Néppárt visszavegye a Fideszt tagjai sorába. Ennek érdekében immár készen áll olyan erőkkel is kooperálni, amelyeket korábban bevándorláspártiaknak, a nemzeti érdekek elárulójának tartott. Nocsak, vajon találkoztunk olyan hírekkel a magyarországi vagy a nemzetközi sajtóban, amelyek arra utaltak volna, hogy a középbal, a liberálisok vagy a zöldek a Fidesz által kulcskérdésnek minősülő politikájukon változtattak volna? Nem, nem találkoztunk, ugyanis a liberálisok és a zöldek ugyanott vannak, ugyanazt képviselik, mint amikor a legdurvább támadásoknak voltak kitéve a Fidesz részéről.

Ám ha sem a balközép, sem a liberálisok, sem a zöldek nem változtak, akkor mire véljük a Fidesz pálfordulását, hogy mégis készek a kooperációra? A válasz egyszerű és kézenfekvő. Ha a Néppárt tagjai akarnak maradni, akkor ennek az az ára, hogy elfogadják a Néppárt politikáját. A Néppárt láthatólag nem tűri a bíróság bedarálását, nem hajlandó az EU sírásóival – Salvini, Le Pen – egyezkedni. Ha a Fidesz élvezni akarja a néppárti tagság előnyeit, akkor – szokása szerint ideiglenesen - fel kell hagynia eddigi hazugságra épülő politikájával, és együtt kell működnie a balközéppel, fel kell hagynia a bíróság további züllesztésével, és el kell állnia a közigazgatási bíróság általa tervezett létrehozatalával. Mint látjuk, a Fidesz, élén Európa „erős emberével”, térdre ereszkedve, a küszöb alá csúszva mindent megtesz, hogy a Néppárt igényeinek megfeleljen.

De kinek is áll érdekében, hogy a Fidesz a Néppárt tagja maradjon? Önt, kedves olvasó, talán érdekli, hol ül a Fidesz, valamelyik frakcióban vagy függetlenként? Bizonyára érdekében áll magas parlamenti pozíciókat élvező képviselőknek, Szájer Józsefnek, Járóka Líviának és másoknak, ám őket a felfüggesztéskor sem kérdezték meg, ezúttal sem fogják megkérdezni. Van valaki, akinek a személyes ambíciói és gigantikus egója fogja meghatározni, mit akarjon egy nagy kormánypárt. Igen, Orbán Viktornak a személyes érdeke, hogy a Fidesz a Néppártban maradjon, mert e nélkül nem tud részt venni a legnagyobb politikai család megbeszélésein, nem tud virítani világhírességek között, magányosan kell készülődnie a Tanács üléseire, nem tud többé úgy tenni, mint aki éppen Európa átalakítására készül.

Láthattuk, hogy a közigazgatási bíróságok megtervezése kizárólag a Fidesz nyomorult érdeke volt. Ugyanígy nem más, mint önös érdeke hajtotta a Fideszt, amikor visszavonta a törvényjavaslatot. A Fidesz szánalmas érdeke volt, hogy a balközép pártjait első számú ellenségnek kiáltotta ki, ám amint saját érdekei úgy kívánták, a velük való kooperáció összes akadálya seperc alatt el is hárult. A világrengető politika megváltozásának okairól az a Magyarország, amely állítólag az első nekik, még egy nyúlfarknyi indokolást sem érdemelt ki a Fidesztől.

Nem is csoda. Az európai választás előtt meghirdetett fideszes politikának sem volt semmi köze a „nekünk Magyarország az első” szép szövegéhez. Az elhibázott és elbukott politika mostani indokolás nélküli korrekciója, az elvtelen gerinc nélküli törleszkedés pontosan mutatja, hogy a valódi mozgatórugó akkor is és most is, Magyarország helyett kizárólag a Fidesz és Orbán Viktor személyes érdekeit szolgálta. A „nekünk Magyarország az első” szlogent ideje kicserélni a „nekünk a Fidesz az első” szlogenre.

De miket is beszélek! 2014-ben a Magyarországot elöntő összes Fidesz-plakáton az utolsó őszinte megszólalásuk volt olvasható. Ez pedig így hangzott: „Csak a Fidesz!”.

  Eörsi Mátyás

cikkfeltöltő: 
GB