Ne hagyd ki! Októberi, novemberi, decemberi barangolások

Kedves Barangolónk!

 

Sok-sok októberi, novemberi és decemberi barangolással készülünk: programjainkat úgy állítottuk össze, hogy a hidegtől sem kell tartanod, minden sétán belső terekben is barangolunk.

 

Hamarosan még több adventi programmal jelentkezünk, figyeld a Facebook oldalunkat: facebook.com/barangolobk.

 

Ha már jártál velünk a Budai várban, akkor is benevezhetsz bármelyik másik várbeli barangolásunkra, mert mindegyik séta eltérő.

 

Október 19. szombat, 10:00 A-TÓL Z-IG
Mátyás-templom kívül-belül
Barangolj velünk és ismerd meg Magyarország egyik legjelentősebb és legimpozánsabb, nagy történelmi múltra visszatekintő templomát, mely számos izgalmas esemény tanúja volt. Történelmünk szereplői közül rengetegen kötődnek valamilyen módon a templomhoz. Voltak itt koronázások, esküvők, hálaadások, királyok jelölése, körmenetek, de még talán „disco” is. 
https://www.facebook.com/events/395412317996933/

 

Október 20., vasárnap 10:45 ÚJ BARANGOLÁS!
Orvosok, kuruzslók, szerzetesek, homeopaták

Fejezetek a gyógyítás, orvoslás sötét múltjából - városismereti barangolás.
Az egészség és a betegség mindig kéz a kézben járt. Az emberek pedig próbálkoztak, kísérleteztek, aminek időnkét – vagy túlságosan is gyakran – végzetes következményei lettek. Barangolásunk során megismerkedünk a hazai gyógyítás mérföldköveivel: hol épült először kórház Pesten és Budán? Többek között megismerkedünk az egyik leghíresebb magyar orvos, Semmelweis Ignác regényes életével, sőt érintjük életútjának egyes állomásait is.
https://www.facebook.com/events/465743234150690/

 

Október 20., vasárnap 14:00 IDÉN UTOLSÓ ALKALOMMAL!
Belső udvarok rejtekén – panorámaséta a Várnegyedben

A Várnegyedben sétálva óhatatlanul kíváncsiság tör ránk, hogy mit rejthetnek az ódon falak, mi rejtőzhet a titokzatos belső udvarokban. Ezeknek járunk utána legújabb barangolásunkon. Többek között egy Táncsics utcai híres ház (ahol az utca névadója Táncsics és Kossuth is raboskodott) belső udvarát látogatjuk meg. Itt található az új szenzáció: az eddig teljesen rejtett első bástya, melyet a közel 300 éves mandulafák árnyékából nézünk meg. A bástya tetejéről bepillanthatunk a budai Várnegyed belső udvaraiba, megcsodálhatjuk a lélegzetállító panorámát. A külső terület megtekintése után a régi lőporraktár épületében interaktív tárlat fogad bennünket.
https://www.facebook.com/events/360746134807122/

 

Október 27., vasárnap 13:00 A VILÁG MÁSODIK LEGNAGYOBB ZSINAGÓGÁJA
A városfalon túl - Dohány utcai zsinagóga látogatással
A pesti városfal mindig meghatározó szerepet töltött be a lakosok életében. Hol biztonságot nyújtott, hogy kirekesztett. Hogy merre is húzódott és milyen sorsok, események történtek a városfal mentén, ezekre keressük majd a választ sétánk során. A Deák téri evangélikus templomtól kanyarogva érünk majd el sétánk végpontjához, Európa legnagyobb zsinagógájához, a Dohány utcai zsinagógához, ahova természetesen bemegyünk és idegenvezetéssel megismerjük.
https://www.facebook.com/events/2281487432181708/

 

Október 28. hétfő, 18:15 MINDEN, AMIT A SZÍNHÁZRÓL TUDNI SZERETNÉL
Átrium – egy átalakulás története (színházbejáró barangolás)
Kevés olyan izgalmas és pezsgő színházi helyszíne van Budának, mint a Margit körúti Átrium, amelynek a neve az utóbbi években egybeforrt a minőséggel és a bátor újításokkal. Gyere és barangold be velünk a csodálatos Bauhaus stílusú épület színház részét. Nézd meg a fekete-fehér-narancs színek összhangját, less be a kulisszák mögé, lépj fel a színpadra, a rivaldafénybe. Kukkants be a kelléktárba, fedezd fel, hogy hol öltöznek a színészek, nézd meg régi mozigépházat, sétálj ki a tetőre vagy bújócskázzunk egyet a pince légjáratában. Hogy még ezen felül miről lesz szó? A környékről, az épület tervezőjéről, Kozma Lajosról és színházzal kapcsolatos kérdéseidre is választ kaphatsz. Bátran kérdezhetsz!
https://www.facebook.com/events/520867441996413/

 

Október 29. kedd, 18:00 ESTI ELEMLÁMPÁS ÉPÜLETBEJÁRÁS
Díva, Színész, Nő, Ember
Meglepetésekkel tarkított esti elemlámpás épületbejárás. Különleges barangolás lesz! Limitált létszám! Elemlámpával járjuk végig az ódon ház rejtekeit, titkos zugait. Az alagsori cselédszobáktól kezdve a nyikorgó falépcsőkön haladva barangoljuk be az épületet, ahol időről időre megelevenednek a régmúlt történetei.
https://www.facebook.com/events/2353568311526390/

 

November 17., vasárnap 13:30 IZGALMAS HELYSZÍNEKKEL
Budavári titkok haladóknak
Három helyszínt látogatunk meg ezúttal: egy barokk ékszerdobozt, a De la Motte - Beer-palotát, az Arany Sas patikamúzeumot és a majdnem 200 éves Ruszwurm cukrászdát. A Dísz téren található De la Motte -Beer-palota 1780-as években épült emeleti eredeti díszítőfestése egyedülálló a várnegyed lakóházai körében. Boltíves tereinek építészeti kialakítása a magyarországi barokk stílusra jellemző finom ízlés és formavilág jellemző példája. Utolsó alkalom a felújítás előtt bejutni a palotába!  A patikamúzeumban izgalmas vezetés során megismerjük az itt a XVIII. század közepétől az I. világháborúig működő gyógyszertár történetét. Külön érdekesség a múzeumban található alkimista műhely. Megismerkedünk a Tárnok utca épületeivel, lakóival: Volkmann Róberttel, Louis Cartier-vel, Makrisz Agamennonnal, és a sort még folytathatnánk. Barangolásunk utolsó állomása Magyarország legpatinásabb cukrászdája, a Ruszwurm lesz, ahol akár megkóstolhatod az egyik süteményüket. De ha csak a cukrászda történetére vagy az egyik specialitás receptjére vagy kíváncsi, az se baj! A cukrászda előtt fejezzük be a sétát, bemenni, fogyasztani csak aki szeretne.

https://www.facebook.com/events/407387030174045/

 

November 23., szombat 10.00 TÖRTÉNELMI EMLÉKHELY
A Ludovika-sztori és az Orczy-negyed

Budapest leghosszabb útja mentén fogunk barangolni és még Magyarország legmagasabb középületet is fogjuk látni! Fedezd fel velünk a nemrég megújult és megszépült Orczy-negyedet és környékét. Megnézzük az 1846-ban épült tisztképzőt - a Ludovika főépületét - kívül és belül. Bebarangoljuk a megújult az Orczy-parkot, Pest első közparkját, illetve a campus területét. Tudd meg, hogy ki volt Ludovika, Orczy báró, Semmelweis, hogyan éltek, miért pont róluk nevezték el az itt található intézményeket, illetve a parkot? Hova tűnt a Bárka színház? Mit keres itt Kossuth? És hova költözött a Természettudományi múzeum? Hol található a több mint 130 éves Tisztviselőtelep, Józsefváros „Rózsadombja”? Miért ezen a környéken van jó pár kórház és klinika?

https://www.facebook.com/events/2356834364433203/

 

November 23., szombat 14:15 BUDA A TÖRÖK FÉLHOLD ALATT
Gül Baba türbéje és Veli bej fürdő

Tarts velünk és ismerkedj meg a török kori Budával – a fürdők, mecsetek, dzsámik és türbék világával. Budapest egyik legszebb török kori fürdőjénél kezdjük barangolásunkat. Nemcsak kívülről, de belülről is bejárjuk a Veli bej épületét – megismerkedve a hozzá kötődő legendákkal, történetekkel.
Felhévíz dombjait leküzdve eljutunk sétánk legszebb panorámáját nyújtó részére, a Gül baba türbéjéhez. Nem csak a csodálatosan felújított kertet nézzük meg, hanem megismerkedünk a türbe történetével, felidézzük a török kor szokásait, megidézzük Gül babát és a kiállítást is megtekintjük.

https://www.facebook.com/events/517379512407596/

 

November 24, vasárnap, 10:00 KÖZKÍVÁNATRA ÚJRA!
Föld alatti várostól a budavári rejtett zsinagógáig - mikve látogatással
A budai Vár zsidó emlékei. A budai Várnegyedet sohasem lehet megunni. Mindig találunk olyan új részeket, részleteket, amelyeket fel lehet fedezni. 
Ezúttal a régi idők virágzó zsidó negyedét és emlékeit járjuk végig. Először a – most már - föld alatti várost járjuk be – zegzugos folyosóival, járataival, ahol a XIII. századi budavári mikve is megtekinthető. Megismerkedünk az itteni zsidónegyed történetével, átsétálunk az első zsinagóga felett, beszélünk a zsidósághoz kötődő kereskedelemről, a pénzverésről és szó lesz az ide köthető emberi történetekről. Nem csupán a középkorra koncentrálunk, a barangoláson felidézzük az újkori emlékeket is sok-sok érdekességgel fűszerezve, ahogy megszokhattátok tőlünk.
https://www.facebook.com/events/534130703989744/

 

November 24. , vasárnap 13:30 KÜLÖNLEGES SÉTA, KÜLÖNLEGES HELYSZÍNEK
Rabbi lakástól a mikvéig - Erzsébetvárosi barangolás

Egy több, mint 100 éves bérház - nem is olyan régen - teljes pompájában végre kinyitotta nekünk kapuit és így beleshetünk nemcsak egy rabbi szobájába, de megnézhetjük, hogy hogyan élt egy zsidó család, és megismerkedhetünk a kerületben élők lakáskultúrájával is.
Ezután folytatjuk a barangolást Belső-Erzsébetvárosban a régi pesti városfalon túl: a nyüzsgő passzázsok, romkocsmák, és a Kazinczy utcai zsinagóga lesz a fókuszban. Bepillantunk a turisták legújabb látványosságába, a belső udvarok és tűzfalak mögötti világ izgalmas részleteibe. Természetesen lesz szó a kóser ételekről, zsidó szokásokról és hagyományokról, valamint saját szemünkkel győződhetünk meg arról, hogy hogyan passzol a pazar színvilágú szecesszió az ortodox valláshoz. Megmutatjuk, hol van most is működő Mikve, majd az igencsak eklektikus romkocsmák világát is felfedezhetjük.

https://www.facebook.com/events/2449352158668021/

 

November 24., vasárnap 15:30 UNESCO VILÁGÖRÖKSÉG

A Tündérpalota új élete (Vigadó bejárás) + Duna-korzózzunk!

Gyere velünk barangolni a Duna-korzón és fedezd fel a várost egy új szemszögből, ismerd meg a Vigadó épületét kívül-belül. Ücsörögtél már a Buchwald-székeken? Gyönyörködtél innen a Várhegyben? Tudod, hogy hogyan és mikor alakult ki a pesti Duna-korzó? Kik és hogyan korzóztak itt? Vajon hol tartotta Kossuth Lajos az esküvőjét? Hol imádkoztak a törökök és hol őrzik Szent Gellért ereklyéjét? Mi rejlik a föld alatt és mi kanyarog a talpunk alatt szinte észrevétlenül? Tudod, hogy min bukott meg majdnem az UNESCO Világörökség felvételünk? Hol voltak narancsfák a korzón?
A barangolásunkon sorra vesszük a korzó régi és új épületeit, híres lakóit, templomait: a sétát a Pest legrégibb templománál, a Belvárosi Plébániatemplomnál kezdjük. Útba ejtjük a már nem csonka tornyú ortodox templomot, a szállodákat, a Thonet-házat, a Mahart-székházat, fotózkodunk a Kiskirálylánnyal, a játékban megfáradt kutyussal és végül megcsodáljuk a Vigadó épületét.
https://www.facebook.com/events/938340756538163/

 

November 30., szombat 10:00 A-tól Z-ig
Bazilika kívül-belül
Öt kiló arany, tíz kiló féldrágakő, 250 ezer arany füstlemez, 400 kiló méhviasz, 5000 kiló kenyér (vajon mihez kellett?), 4,5 milliárd forint: pár adat a Bazilika 2003-ban befejezett felújításával kapcsolatban. Nem csak a 20 évig tartó felújítás története érdekfeszítő, hanem az épület története is kifejezetten izgalmas.
A Szent István bazilika megépítésének gondolata a nagy dunai árvízhez köthető. Magyar építészek, művészek színe-java vett részt az építésében és a díszítő munkákban. Magyarország második legnagyobb templomát, Budapest egyik legmagasabb épületét 1905-ben szentelték fel. Itt találjuk Magyarország legnagyobb harangját, és legszentebb ereklyénket, a Szent Jobbot.
https://www.facebook.com/events/392153224790313/

 

November 30., szombat 12:40 A-tól Z-ig

Parlament kívül-belül

Először nyomban az épület belsejét barangoljuk be – megnézzük a Kupolacsarnokot és a Szent Koronát, az üléstermet, a társalgót, valamint a Díszlépcsőházat.
A belső terek után pedig a csodálatos külső sem maradhat ki. Megismerkedünk az újonnan kialakított látogatóközponttal, a modern föld alatti múzeumokkal, melyeket a két régi szellőzőaknában alakítottak ki.
Vajon hány parlamentnek készült épülete van Budapestnek? Hány kiló aranyat használtak az építkezéshez? Milyen méretekkel rendelkezik az Országház? Milyen szobrok díszítik az Országházat? Megismerkedünk a majomkutyákkal és a rézvitézekkel. Valamint arra is fény derül, hogy mi más zajlott még a falakon belül és kívül!? Nem is gondolnád!
https://www.facebook.com/events/1312800992233566/

 

December 1., vasárnap 14:00 KERÜLJ VELÜNK ÜNNEPI HANGULATBA
Adventi barangolás Szentendrén

Advent első vasárnapján, december 1-én délután Szentendrén barangolunk. Estig maradunk, megnézzük Szentendre nevezetességeit (idegenvezetéssel), megismerjük történetét, jeles alakjait, az ünnepi díszbe öltöztetett Dumtsa Jenő utcát és Fő teret. Persze az elbűvölő kis adventi vásárt is, ahol lehet nézelődni, enni, inni, vásárolni. Nem felejtjük el a Karácsony kiállítást sem! Szentendre, a festők városa, Szentendre a templomok városa is, és úgy is ismerhetitek, hogy a szerb város.
Adventi barangolásunk során feltérképezzük a hangulatos kis utcákat miközben megismerkedünk Szentendre hírességeivel, többek között Barcsay Jenővel, akinek Művészeti anatómia könyvéből a mai napig világszerte tanulnak, Kovács Margittal, aki nem Szentendrén lakott, de múzeuma mégis itt található, a Ferenczy-család tagjaival, akik mind művészek voltak, Dumtsa Jenővel, akiről még életében utcát neveztek el, Czóbel Bélával és nála kevésbé ismert feleségével, Modok Máriával. Megtudjuk, hogy mi az a „kávédaráló”, hol a legfinomabb a lángos, kik és hogyan építették fel a várost, milyen a szentendrei bor, és pár szerb és karácsonyi hagyományt is felelevenítünk szóban.

https://www.facebook.com/events/1339681842860167/

 

 

 

Tudtad? Vállaljuk kisebb-nagyobb csoportok (pl. diák, egyesület, munkahelyi, baráti, nyugdíjas) idegenvezetését Budapesten és Magyarországon nagy tapasztalattal egyéni kívánságok figyelembe vételével, maximálisan a csoportra szabva.  

Sok szeretettel várunk a programokon! Üdvözlettel:

 

Pőthe Attila, Virág Zsuzsanna

Barangoló Baráti Kör

 

Részletek az eseményekről itt:
https://www.facebook.com/barangolobk/events

A Facebook oldalt és a Barangoló Baráti Kört  a Pőthe és Virág Betéti Társaság üzemelteti. * Székhely és postacím: 1115 Budapest, Kelenföldi út 52. I. em. 5. *Tel.: 30/9135193* Adószám: 26349147-1-43, cégjegyzékszám: 01-06-793466, statisztikai számjel: 26349147-7990-117-01. * Nyilvántartó: Fővárosi Törvényszék Cégbírósága * Kapcsolattartó: Virág Zsuzsanna és Pőthe Attila *Email cím: barangolobk@gmail.com * Bankszámlaszám: OTP, 11702012-21449606 * Pőthe Attila regisztrált idegenvezető, igazolványszám: 130144 * Virág Zsuzsanna, regisztrált idegenvezető, igazolványszám:140181

cikkfeltöltő: 
GB