NAV online adatszolgáltatás 2018

A NAV online adatszolgáltatás bevezetésének határideje eredetileg 2018. július elseje volt. 
Sajnos nem készültünk el egy megfelelő minőségű megoldással a július elsejei határidőre. 
Szerencsére a NAV-tól még a határidő előtt megtudtuk, hogy lesz egy átmeneti időszak július végéig, amíg használhatók az online adatszolgáltatást még nem tudó programok is. Ennek az a feltétele, hogy a program július végéig képessé válik az adatszolgáltatásra és az érintett számlák adatait utólag is beküldi az adóhivatalhoz. 
A változás miatt nem kellett a program új verzióját elkapkodva kiadnunk. 
A tervünk, hogy még egy hetet dolgozunk rajta, teljesen befejezzük és most is a korábban bevált módszerünkkel adjuk ki. 
Azaz így, hogy elindult az éles üzem, de nem kötelező mindenkinek azonnal átállni, nem kell eltérnünk az eddig megszokott többlépcsős kiadási gyakorlatunktól. Tehát mire a végső nagy kampánnyal értesítjük a több tízezernyi felhasználónkat, egy megfelelő minőségű szoftvert tudunk eljuttatni hozzájuk. 
A július végéig tartó időszakról a NAV egy közleményt is kiadott Kivárja a júliust a NAV címmel. 
Fontos infó: Az új fejlesztésnek nem lesz külön díja, az online adatszolgáltatás az ingyenes változatban is elérhető lesz. 
Az online számlázás elindításához az alábbiakat kell majd megtennie:

  • Regisztrálnia kell a NAV oldalán (https://onlineszamla.nav.gov.hu/regisztracio/start) ügyfélkapus belépéssel. A regisztrációt az adózó törvényes képviselője (pl. ügyvezető), vagy állandó meghatalmazottja (pl. könyvelő) végezheti el. FONTOS: mindenképp regisztráljon a NAV rendszerében, mielőtt 100 ezer Ft vagy nagyobb ÁFA-tartalmú számlát állít ki! Ennek oka, hogy a számlák utólagos beküldése várhatóan csak a regisztráció utáni időszakra fog működni. Tehát ha pl. július 10-én regisztrál, miután július 5-én kiállított egy 100 ezer Ft ÁFA-tartalmú számlát, azért a NAV megbüntetheti. Ha biztosra akar menni, mielőbb regisztráljon a NAV rendszerébe!
  • Regisztráció után a NAV rendszerében létre kell hoznia egy technikai felhasználót.
  • Le kell töltenie a számlázó program még fejlesztés alatt álló új (5.0) verzióját és telepíteni. Telepítés után természetesen minden korábbi adata megmarad.
  • A technikai felhasználó adatait be kell írni a frissített számlázó programba. Ha nem írja be, akkor sem lesz gond, mert a program szólni fog, amikor az első olyan számlát kiállítja, amit be kell küldenie a NAV-nak.
  • Miután megadta a technikai felhasználó adatait, a program azonnal elkezdi beküldeni a már kiállított 100 ezer forint vagy nagyobb ÁFA-tartalmú júliusi számlák adatait a NAV-nak.
  • A továbbiakban a program automatikusan fogja küldeni az épp kiállított számlák adatait a NAV rendszerének, természetesen 100 ezer Ft vagy nagyobb ÁFA-tartalom esetén.

Tehát a terveink júliusra:

  • 1 hét további fejlesztés és tesztelés
  • 1 hét szűk körű tesztelés-fejlesztés éles környezetben valódi cégekkel (4.9.x verziójú nyilvános fejlesztői változatok)
  • Július 16-án a honlapra kitesszük az 5.0 változatot.
  • Ha ez egy héten keresztül különösebb probléma nélkül működik, akkor küldünk egy kampányt minden regisztrált felhasználónknak (terv: július 20.).

A fentiek természetesen tervek. Ha valamilyen nem várt probléma adódik, a dátumok változhatnak. 
Az elsődleges célunk, hogy a Clear Admin Számlázó program ugyanolyan egyszerű maradjon, mint eddig volt és a NAV Online Számla rendszerével való kapcsolat se bonyolítson a használatán.

 

 

Köszönjük, hogy programunkat választotta. 
Clear Admin

 

 

 

 

cikkfeltöltő: 
GB