NATO: előretolt haderő Oroszország elrettentésére

NATO: előretolt haderő Oroszország elrettentésére

Brüsszel-Budapest, 2016. június 15. szerda (MSZF)

     A NATO védelmi miniszterei kedden Brüsszelben jóváhagyták azt a komplex katonai tervet, amelytől azt remélik, hogy elrettenti Oroszországot állítólagos európai terjeszkedésétől – jelezte a Magyar Békekör szerdán.

    A csomag a következő főbb elemekből tevődik össze: négyezer fős haderőt hoznak létre „tartós” jelleggel és „rotációs” módszerrel a balti államokban, Észtországban, Lettországban és Litvániában. A haderő zömében amerikai, brit és német, illetve várhatóan kanadai katonákból kerül ki. Magyarország száz fővel vesz részt benne. A haderőt kiegészíti a NATO 40 ezer fős gyorsreagálású erejének támogatásával létrejövő „nagyon mozgékony” egység. Az USA ezen kívül ötezer fős páncélozott dandárt tervez Európába telepíteni „extra plusz felszereléssel”. „Előretolt felszerelést” helyeznek el egy további olyan páncélozott dandár létrehozása esetére, amelyet válsághelyzetben vethetnének be. Lengyelországban és Romániában rakétavédelmi rendszereket telepítenek.

    A balti államok és Lengyelország kevesli a fegyverkezést. Azzal gyanúsítja Oroszországot, hogy elfoglalásukra törekszik. Moszkva figyelmeztette a nyugati szövetséget, hogy valótlan feltételezésre épülő katonai lépéseivel feszültséget szít, és veszélyezteti Közép-Európa békéjét. A NATO jelzett katonai lépéseit a varsói július 8-i csúcsértekezleten fogják véglegesíteni.+++

 

kiadta: MSZF SZK

 

www.mszfszk.hu

cikkfeltöltő: 
GB

Választás

Márki-Zay Péter, a hatpárti ellenzéki miniszterelnök-jelölt arról is beszélt, hogy árulók vannak a soraikban, és ő tudja, kik azok.
2021.december 23.
Új kutatócéggel dolgozunk” – mondta a Magyar Hangnak Márki-Zay Péter, annak apropóján, hogy december 15-én egy igencsak kellemetlen tartalmú közvélemény-kutatás szivárgott ki a sajtó felé az ellenzéki összefogás népszerűségéről.
2021.december 22.
Bejegyzés alatt áll Gattyán György pártja, a hivatalos bírósági nyilvántartásban már szerepel a Megoldás Mozgalom. A milliárdos pénteken az Egyenes beszédben jelentette be, hogy aktivizálják a párt tevékenységét. Az ellenzéki összefogás tagjai egységesen úgy vélik: Gattyán György indulása csak a Fidesznek jó. Az ATV Híradó riportja.
2021.december 20.
Budapesten, valamint a 23 megyei jogú város közterein, de az összefogásban részt vevő pártok irodáiban is le lehet adni a szignókat.
2021.december 15.
Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje utcafórumot tartott Székesfehérváron, ahol többek között kijelentette, rendkívül gátlástalan ellenféllel állnak szemben.
2021.december 12.
„Valami megmozdult. Valami, ami túlmutatott a centrális erőtéren és az egymást taposó pártokon, a médiapolitizáláson, a szekértáborokon és a megosztottságon. Szimbólumok jelentek meg, ötletek, tervek és programok kerültek bemutatásra, értelmes politikai viták zajlottak, önkéntesek és aktivisták ezrei dolgoztak az utcákon, pozitív üzeneteket, politikai gesztusokat, elismerést és együttműködést láthattunk, ami vonzotta a választókat is.”
2021.december 9.
Noha az előválasztás alatt komoly összetűzéseik voltak, a volt kormányfő most megvédte a főpolgármestert.
2021.december 2.
Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.