A női szerepek változásai az első világháború alatt

Kedves Barátunk!

 

Újabb beszélgetést rendezünk A múzsákat lelövik, ugye? című sorozatunk részeként, amelyre Önt és ismerőseit is szeretettel várjuk.

 

2016-ban új témákkal, a nagy háború gazdasági és társadalmi következményeivel foglalkozunk. A teljes programot (és az eddigi felvételeket) itt találja, az előző évad beszélgetéseiről készült videóinkat itt tekintheti meg.

 

 

 

A múzsákat lelövik, ugye?

Az első világháború gazdasági és társadalmi következményei 4.

 

2016. szeptember 28. (szerda) 17:30

 

 

 

A női szerepek változásai az első világháború alatt

 

Vendégeink:

Géra Eleonóra egyetemi docens, ELTE-BTK
Zalai Katalin, nyugalmazott levéltárigazgató, Politikatörténeti és Szakszervezeti Levéltár
 

A beszélgetést vezeti: Kaba Eszter

 

Részvételi szándékát, kérjük, az info@phistory.hu email címen vagy a 06-1-301-4920-as telefonszámon jelezze. Köszönjük!

 

A nők „térfoglalása” a háborúnak köszönhető – ma már közhely szintű ez a megállapítás. De mi vezetett idáig? A nőknek a háború kitörésével – és a férfiak hadba vonulásával – több fronton is helyt kellett állniuk, hiszen mind a családfenntartót, mind a családfőt elveszítették. Pótolták a kieső férfimunkaerőt a mezőgazdaságban és az iparban, helyt álltak a csonkán maradt családok élén. A fiatalabb generációk előtt nagyobb tér nyílt az oktatásban: a férfi hallgatók bevonultatásával még a korábban férfiasnak mondott pályákon – azaz a műszaki és a természettudományos képzésben – is nőtt a női hallgatók létszáma. Ezzel párhuzamosan a hagyományos női szerepek is megmaradtak: az ápolónőkre, önkéntesekre nagyobb szükség volt, mint valaha, és a családban lévő gyerekeknek – apa hiányában – az anya jelentette az egyetlen követhető mintát. A hátország terheinek jó része női vállakon nyugodott. Hogyan lehetett a sokféle női szerepnek, a hagyományosnak és a rendhagyónak egyaránt megfelelni? Egyenesen következett-e mindebből a nők választójogi követeléseinek megerősödése? Beszélgetésünkben ezekre keressük a választ.

 

Helyszín: a Politikatörténeti Intézet II. emeleti könyvtárának olvasóterme (1054 Budapest, Alkotmány u. 2.)

 

Az esemény a facebook-on: https://www.facebook.com/events/666489543515498/

 

 

A sorozatról:

A Politikatörténeti Intézet az első világháború centenáriuma alkalmából Hadszíntér és hátország néven átfogó projektet indított, ami széles körben lehetővé teszi a társadalmi emlékezet közös formálását. 2015. évi témánk a Kultúra, művelődés, tárgyi kultúra volt, ehhez kapcsolódott A múzsákat lelövik, ugye? című beszélgetés-sorozatunk első évada is. A nagy érdeklődésre való tekintettel folytatjuk sorozatunkat, 2016-ban új témákkal, a nagy háború gazdasági és társadalmi következményeivel foglalkozunk. A teljes programot itt találja.

 

EMLÉKEZTETŐ

1945 társadalomtörténete

A Politikatörténeti Intézet 2016. szeptember 21-én szerdán a tudományos konferenciát rendez 1945 társadalomtörténetéről.

Előadók: Valuch Tibor, Tóth Ágnes, Pihurik Judit, Standeisky Éva, Palasik Mária, Pető Andrea, Papp István, Bódy Zsombor, Ignácz Károly, Nagy Péter Tibor, Nagy Péter.

Részletes programért kattintson ide...

 

Üdvözlettel:
Prosinger Lívia

Politikatörténeti Alapítvány
1054 Budapest, Alkotmány u. 2.
Tel.: 301-2020

info@phistory.hu
www.polhist.hu
www.elsovh.hu