Nézeteltérések a NATO-ban a varsói csúcs előtt

A NATO júliusi varsói csúcstalálkozója előtt nézeteltérések mutatkoznak az Észak-Atlanti Szövetség tagállamai között a katonai tömb szerepét és jövőbeli stratégiáját érintő kérdésekben – tudatta a Magyar Békekör pénteken kiadott értékelésében.

A NATO júliusi varsói csúcstalálkozója előtt nézeteltérések mutatkoznak az Észak-Atlanti Szövetség tagállamai között a katonai tömb szerepét és jövőbeli stratégiáját érintő kérdésekben – tudatta a Magyar Békekör pénteken kiadott értékelésében.

     A tagállamok egy része, köztük Magyarország, még ha ellentmondásosan is, nem ért egyet azzal a tervvel, hogy Oroszországban jelöljék meg a nyugati szövetségi rendszer fő ellenségét a leendő új stratégiai koncepció keretében, mint azt amerikai, brit, kanadai, lengyel, észt, lett, litván és román részről sürgetik. Franciaország, Olaszország és Németország nem akarja feláldozni Oroszországhoz fűződő gazdasági érdekeit az amerikai politika oltárán.

    A franciákat leköti a szíriai és a mali katonai szerepvállalás, emellett a lengyel politikával sem rokonszenveznek. Különösen érzékenyen érintette őket Varsó visszalépése attól a 3 milliárd dolláros üzlettől, amelynek keretében Lengyelország helikoptereket vásárolt volna az Airbustól. Olaszország gázellátása függ Oroszországtól. Róma ferde szemmel néz a kelet-európai országokra, mert megtagadják a Földközi-tengeren át Észak-Afrikából és a Közel-Keletről beáramló menekültek befogadását. Róma szerint a NATO-nak a déli szárny védelmére kellene összpontosítania a vélt keleti fenyegetés helyett. Németország kancellárja ugyan következetesen atlantista, de Németország vezető szerepét az Európai Unióban ő sem akarja feláldozni az óceánon túli érdekek oltárán. Angela Merkel a CDU egy héttel ezelőtti gudrowi kongresszusán támogatásáról biztosította annak gondolatát, hogy Vlagyivosztoktól Lisszabonig terjedő közös gazdasági térséget alakítsanak ki, fokozatosan.

     Általános tünet a pénzhiányra való hivatkozás is, mely az Oroszországgal szembeni katonai szerepvállalásban is megnyilvánul. A NATO Lengyelországba, és a balti államokba telepítendő négyezer fős haderejéből eddig háromezret sikerült verbuválni amerikai, brit és német részvétellel. Mivel több NATO-szövetséges „anyagi okokból” elhárítja a haderőben való részvételt, Washington újabban Kanadától remél nagyobb felajánlást. (Magyarország száz főt ajánlott fel, bár ezt hivatalosan nem erősítették meg, de nem is cáfolták.) Obama amerikai elnök Varsóban tervezi bejelenteni a haderő létrejöttét, de ez nem változtat azon a tényen, hogy a NATO-államok megosztottak a szövetség tervezett oroszellenes stratégiáját illetően, sőt egyre többen kétségbe vonják az Oroszország elleni szankciópolitika jogosultságát, és hajlanak afelé, hogy elismerjék a Krím Oroszországhoz tartozását.

     A stratégia jövőjéről folyó vitában arra utaló nézetek is megfogalmazódtak, hogy a NATO meggyengülhet, ha nem keres kapcsolatot a világban megjelenő új realitásokkal, és nem bizonyulna képesnek olyanokkal együttműködni, akik nem ellenségei a nyugati civilizációnak, hanem – a kollektív biztonság megerősítése jegyében - együttműködésre törekszenek vele – írta a Magyar Békekör.+++

Kiadta: MSZF SZK

+36 30 5927371

www.mszfszk.hu

cikkfeltöltő: 
GB

Választás

Márki-Zay Péter, a hatpárti ellenzéki miniszterelnök-jelölt arról is beszélt, hogy árulók vannak a soraikban, és ő tudja, kik azok.
2021.december 23.
Új kutatócéggel dolgozunk” – mondta a Magyar Hangnak Márki-Zay Péter, annak apropóján, hogy december 15-én egy igencsak kellemetlen tartalmú közvélemény-kutatás szivárgott ki a sajtó felé az ellenzéki összefogás népszerűségéről.
2021.december 22.
Bejegyzés alatt áll Gattyán György pártja, a hivatalos bírósági nyilvántartásban már szerepel a Megoldás Mozgalom. A milliárdos pénteken az Egyenes beszédben jelentette be, hogy aktivizálják a párt tevékenységét. Az ellenzéki összefogás tagjai egységesen úgy vélik: Gattyán György indulása csak a Fidesznek jó. Az ATV Híradó riportja.
2021.december 20.
Budapesten, valamint a 23 megyei jogú város közterein, de az összefogásban részt vevő pártok irodáiban is le lehet adni a szignókat.
2021.december 15.
Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje utcafórumot tartott Székesfehérváron, ahol többek között kijelentette, rendkívül gátlástalan ellenféllel állnak szemben.
2021.december 12.
„Valami megmozdult. Valami, ami túlmutatott a centrális erőtéren és az egymást taposó pártokon, a médiapolitizáláson, a szekértáborokon és a megosztottságon. Szimbólumok jelentek meg, ötletek, tervek és programok kerültek bemutatásra, értelmes politikai viták zajlottak, önkéntesek és aktivisták ezrei dolgoztak az utcákon, pozitív üzeneteket, politikai gesztusokat, elismerést és együttműködést láthattunk, ami vonzotta a választókat is.”
2021.december 9.
Noha az előválasztás alatt komoly összetűzéseik voltak, a volt kormányfő most megvédte a főpolgármestert.
2021.december 2.
Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.