Népvándorlás: Török határidő – az EU tanácstalan

Brüsszel-Ankara-Budapest, 2016. augusztus 5. péntek (MSZF)

   Tanácstalan az Európai Unió azzal a török bejelentéssel szemben, hogy Ankara újra megnyitja határait a kivándorlók előtt Európa felé, ha októberig nem részesítik vízummentességben Törökországot – írja a Magyar Békekör pénteken kiadott közleményében.

      A kérdés úgy merül fel, hogy megvásárolható-e Törökország jóindulata a vízummentességre tett brüsszeli ígéret megszegése árán. A kérdésre még nincs válasz. Puhatolózó tárgyalások folynak. Erre utal Jean Claude Juncker bizottsági elnök óvatos vélekedése is.

      Törökország türelme – a jelek szerint – véges – véli a Békekör. Erre utal Erdogan kijelentése, miszerint „az európai kormányok nem becsületesek”. A török elnök ezt nem csak a vízummentességgel kapcsolatban értette, hanem a katonai puccskísérlettel kapcsolatban is.

       Erdogan szerint a Nyugat, azaz saját NATO szövetségesei álltak az államcsínykísérlet mögött. A török politika Magyarországra is kihat. Bizalmatlanságot szül a NATO-szövetségesek között, s ezzel gyengíti a nyugati szövetségi rendszert, a határok megnyitása esetén pedig azzal kell számolnia hazánknak, hogy soha nem látott migrációs hullám indulhat el a Balkánon át határaink felé.

       A magyar diplomácia Csipkerózsika álmát alussza, a politikai vezetés úgy tesz, mintha a várható fejleményekkel szemben a kvótáról szóló népszavazás volna a megoldás – hívja fel a figyelmet a Magyar Békekör.+++

 

Kiadta: MSZFSZK

+36 30 5927371

www.mszfszk.hu

cikkfeltöltő: 
GB