Népszavazás és török határidő

Népszavazás és török határidő

 

Ankara-Budapest, 2016. szeptember 23. péntek (MSZF)

     Értesülések szerint néhány finanszírozási kérdéstől eltekintve nem sikerült előbbre jutni az Európai Unió és Törökország tárgyalásain arról, hogy vízummentességben részesítsék a török állampolgárokat, ennek fejében pedig Törökország ne engedje tovább a területére menekült több millió szír és más nemzetiségű embert.

     Az EU elzárkózik a két fél által március 18-án megkötött megállapodásban foglaltak végrehajtásától, nevezetesen a vízummentesség megadásától, Ankara pedig jelezte, hogy ebben az esetben a maga részéről sem tenne eleget a továbbiakban a rá háruló kötelezettségeknek. Ez azzal járhat, hogy török részről szép lassan hozzáfoghatnak a sorompó felhúzásához októbertől, azok előtt a kivándorlók előtt, akik a Balkánon át az október 2-i népszavazásra készülő Magyarország felé vehetik útjukat, hogy innen Ausztriába, Németországba, Nyugat- és Észak-Európába vándoroljanak tovább – értesült a Magyar Békekör.

     A törökök abban az esetben hajlanának kompromisszumra, ha az Oroszországot Törökországgal összekötő Török Áramlat gázvezetékről hozzáfognának az elágazások kiépítéséhez Dél-Kelet-Európa, onnan pedig Nyugat-Európa felé, és ezzel Törökország egyfajta elosztási monopolhelyzetbe kerülhetne, élvezve annak minden anyagi előnyét. De az Egyesült Államok ezt a köldökzsinórt minden áron meg akarja akadályozni, jóllehet az EU hajlik rá.

     Orbán Viktor miniszterelnök szerint lehetetlen kivonni a törököket az uniós vízumkényszer alól. De a Folha de Sao Paulo-nak adott interjújában nem tért ki a „lehetetlenség” igencsak lehetséges következményeire: a Törökországból elinduló újabb népvándorlási hullámra. Törökország októberig adott határidőt az EU-nak a válaszra. Az időpont lényegében egybeesik a magyarországi népszavazással. A fal megduplázásának terve Magyarország déli határán arra utal, hogy a miniszterelnök érzékeli a veszélyt, és nem bízik abban, hogy a népszavazás hatékony fegyver volna vele szemben. A „mit ér a népszavazás?” kérdésre egyre több választó kételkedően reagál.

    Megfigyelők szerint csapdahelyzetbe került az Európai Unió, és benne Magyarország is. Hiszen a vízumkényszer megtagadása esetén a menekültek minden eddiginél nagyobb áradatával kellene szembe néznie, a vízumkényszer megszüntetése esetén viszont törökök millióinak bevándorlásával az EU-ba.

     Az EU most Törökország gettósítását próbálja tartósítani, akár a megkötött szerződés nyílt megszegése árán is. Kérdés, vajon Ankara belenyugszik-e.

     A Magyar Békekör szerint az alapkérdéssel foglalkoznak a legkevésbé: az EU részéről lényegében hiányzik a készség a népvándorlás okainak kiküszöbölésére, a népvándorlást előidéző háborúk, a népek kifosztásának, az újragyarmatosításnak a megszüntetésére, a térség fejlődésének biztosítására a források elvonása helyett.+++

 

Kiadta: MSZF SZK

+36 30 5927371

www.mszfszk.hu

https://www.facebook.com/bekekor/

Választás

Márki-Zay Péter, a hatpárti ellenzéki miniszterelnök-jelölt arról is beszélt, hogy árulók vannak a soraikban, és ő tudja, kik azok.
2021.december 23.
Új kutatócéggel dolgozunk” – mondta a Magyar Hangnak Márki-Zay Péter, annak apropóján, hogy december 15-én egy igencsak kellemetlen tartalmú közvélemény-kutatás szivárgott ki a sajtó felé az ellenzéki összefogás népszerűségéről.
2021.december 22.
Bejegyzés alatt áll Gattyán György pártja, a hivatalos bírósági nyilvántartásban már szerepel a Megoldás Mozgalom. A milliárdos pénteken az Egyenes beszédben jelentette be, hogy aktivizálják a párt tevékenységét. Az ellenzéki összefogás tagjai egységesen úgy vélik: Gattyán György indulása csak a Fidesznek jó. Az ATV Híradó riportja.
2021.december 20.
Budapesten, valamint a 23 megyei jogú város közterein, de az összefogásban részt vevő pártok irodáiban is le lehet adni a szignókat.
2021.december 15.
Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje utcafórumot tartott Székesfehérváron, ahol többek között kijelentette, rendkívül gátlástalan ellenféllel állnak szemben.
2021.december 12.
„Valami megmozdult. Valami, ami túlmutatott a centrális erőtéren és az egymást taposó pártokon, a médiapolitizáláson, a szekértáborokon és a megosztottságon. Szimbólumok jelentek meg, ötletek, tervek és programok kerültek bemutatásra, értelmes politikai viták zajlottak, önkéntesek és aktivisták ezrei dolgoztak az utcákon, pozitív üzeneteket, politikai gesztusokat, elismerést és együttműködést láthattunk, ami vonzotta a választókat is.”
2021.december 9.
Noha az előválasztás alatt komoly összetűzéseik voltak, a volt kormányfő most megvédte a főpolgármestert.
2021.december 2.
Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.