Mobilalkalmazással a kullancsok ellen

Illusztráció

Illusztráció

Mobilalkalmazással segíti a kirándulókat a Magyar Kullancsszövetség a kullancs által terjesztett betegségek megelőzésében.

A hamarosan megjelenő okostelefon-Kullancs-kalauz applikáció megmutatja a GPS koordináták alapján, hogy a túrázásra kinézett terület mennyire és milyen kullancsfajokkal fertőzött, és a megelőzéshez szükséges eszközök – például kullancsriasztó, kullancseltávolító kanál, kullancsteszt – legközelebbi beszerzési helyéről is tájékoztat – mondta el Kapiller Zoltán, a szövetség elnöke az M1 aktuális csatorna és a Kossuth rádió közös műsorblokkjában.

A betegséget terjesztő kullancsok száma folyamatosan nő, mert télen nincsenek nagy fagyok, amelyekben az előző évi populáció elpusztulna. A felmelegedés miatt pedig egy új kullancsfaj is érkezett Magyarországra – emelte ki a szakember.

Évente 50-100 ezer ember betegszik meg kullancs miatt, de az orvosok sok esetben nem jönnek rá, hogy ez áll a háttérben, mert a kullancs által terjesztett betegségek háromszáz egyéb klasszikus belgyógyászati betegséget imitálnak – hívta fel a figyelmet Kapiller Zoltán.

Az elnök szerint emiatt legalább a megyei székhelyeken centrumokat kellene létrehozni, ahol olyan orvosok, szakemberek dolgoznának, akik a kullancs által terjesztett fertőző betegségeket önállóan és kevert fertőzéses formában is felismerik.