Mit rontottunk el, hogy egy kis csoportnál van az ország vagyonának fele?

https://hvg.hu/gazdasag/20190619_Mit_rontottunk_el_hogy_egy_kis_csoportnal_van_az_orszag_vagyonanak_fele

Mit rontottunk el, hogy egy kis csoportnál van az ország vagyonának fele?

Az Állami Vagyonügynökség első igazgatója elemezte, mi minden történt az 1980-as évek óta, ami miatt "Ali baba és a 40 rabló immár azonos egyletben működik".

Ma néhány ember hálózata birtokolja a gazdasági vagyon felét, de miért? Ezt a kérdést járta körbe Tömpe István közgazdász, az Állami Vagyonügynökség első igazgatója az e heti HVG-ben megjelent esszéjében.

Mint írja, már a korai szocializmus is máig kifizetetlen számlákat hagyott hátra, de fizetni kellett a Kádár-rendszer széteséséért és a viharosan beköszöntő kapitalizmusért is. A rendszerváltás kezdetét pedig néhány igen súlyos gazdaságpolitikai tévedés is befolyásolta. Majd kormányokon és rendszereken átívelve megmaradt a rossz kompromisszumokra való hajlam, a korrupció, a Pató Pál-os kormányzás, a kormányzóképesség és a demokrácia közötti választási kényszer rögeszméje. Végül a NER kivételesen gazdag irányító csoportot hozott létre, amelynek csak önmagával kell megállapodnia, legyen szó akár gazdaságról, akár politikáról.

Az esszé szerint a NER sikeresen privatizált Kádár-struktúrának tűnik, ám életképesebb, erősebb és uralkodási szempontból takarékosabb is nála. Annyi túlhatalmat épített ki, amennyi biztonsággal megvédi a konkurenciától. A kádári kisember-politika, a nacionalizmus és az uszító figyelemelterelés mellett a választó már nem érzékeli az elit gazdagodását, alig látja önnön jogainak csorbulását, ahogy az a múltban is volt.

A teljes esszét az e heti HVG-ben lehet elolvasni.

cikkfeltöltő: 
GB