Miniszterelnök-jelölti vitát követel a Válasszunk 2018 is

http://hvg.hu/itthon/20180213_Miniszterelnokjelolti_vitat_kovetel_a_Vala...

Január elején előállt tizenegy ismert ember, akikből mára tíz lett. Készek kormányfőjelöltet is támogatni, Mellár Tamás és Magyar György mögé is beállnának. Lévai Katalin kiszállt a V18 csoportból és pártot alapított, tevékenységét zavarónak tartja a csoport.

Először csak azt akarta a V18 csoport, hogy mindenki menjen el szavazni, ma már miniszterelnök-jelölti és szakpolitikai vitát is szorgalmaz. A csoport nyilvános bemutatkozásakor azt írtuk, Karácsony Gergely támogatói köreként, esetleg árnyékkormányként volt tévesen beharangozva a rendszerváltás utáni hat volt kormány tizenegy minisztere és államtitkára, velük együtt pedig a Válasszunk! 2018 csoport. Balázs Péter exkülügyminiszter bő egy hónappal ezelőtt azt mondta, céljuk egy félelem és szorongás nélküli ország, amely biztonságot ad és jövőt épít, ahol nem kell elhagyni az országot. Magyarország legyen európai, modern és nemzeti, és találja meg a helyét a 21. században. Az eszközük pedig az, hogy megpróbálják a lehető legtöbb embert elvinni választani, magas részvétellel pedig nagyobb lehetőség nyílik kormányváltásra.

Januárban még a csoport tagja volt Lévai Katalin, a Medgyessy-kormány esélyegyenlőségért felelős tárca nélküli minisztere, de ő közben felfüggesztette a tagságát, mert pártpolitizálni kezdett és társaival azt tervezi, hogy a Lendülettel Magyarországért 106 jelölttel indul a választáson. A volt szocialista miniszter és EP-képviselő egy furcsa hátterű újságban debütált, új pártja zuglói jelöltje lesz az országgyűlési választásokon, abban a körzetben, ahol a szocialista Tóth Csaba nyert 2014-ben. Balázs azt mondta, közös megegyezéssel távozott Lévai, mert eltért attól, amiben a kezdetekkor megegyeztek. A hvg.hu kérdésére Balázs Péter azt mondta, Lévai pártját is zavaró tényezőnek tartja. “Semmi nem hiányzik kevésbé most, mint új pártok megjelenése.”

Balázs a V18 keddi sajtótájékoztatóján azt mondta, a ’89-es kerekasztal óta ők a legszélesebb csoportosulás Magyarországon. Megalakult a V18 tanácsa is, ahová köztiszteletben álló személyeket hívtak meg, például Nahalka István oktatáskutatót és Kajdi Józsefet, az Antall- és a Boross-kormány miniszterelnökségi közigazgatási államtitkárát. A volt külügyminiszter szerint alakul a választási mezőny is, billegő körzetekben pedig – ha kell –, a V18 a legesélyesebb jelölt mellé áll. Ez a gyakorlatban úgy néz ki, hogy megjelennek a helyszínen és személyes jelenlétükkel is segítik az indulót. Ha kell, kormányfőjelölt mögé is beállnak. Szintén portálunk kérdésére Balázs azt mondta, Mellár Tamás és Magyar György képviselőjelölt mögé készek beállni, előbbi Pécsen indul, utóbbi Siófokon, mindketten baloldali pártok támogatásával indulnak. De azt sem zárják ki, hogy ha a jelölt osztja a V18 elképzeléseit, készek a Jobbik politikusát is támogatni.

 

© Fazekas István

 

A vitáról azt mondta, az egyfordulós rendszer mellett még nagyobb szükség van rá, nem pótolja az első fordulót, de segít a döntésben. “Aki kitalálta az egy fordulót, annak kötelező, hogy kiálljon vitázni.” A V18 három tematikus vitát (emberek, gazdaság, igazságosság) és egy kormányfő-jelölti vitát akar, vállalják, hogy meggyőzik a pártokat és a médiumokat is. ‘A vitát meg kell követelni, tudnunk, látnunk és hallanunk kell, ki mit akar.” (A miniszterelnök-jelölti vitát az MSZP és a Párbeszéd a legújabban törvényben írná elő.) A csoportnak arra is van forgatókönyve, ha Orbán nem venne részt a vitán – például videón vetítenék ki a Fidesz programját, amire reagálhatnak majd a jelöltek. Balázs szerint áprilisban nagy a tét, nagyobb, mint gondolnánk, nem mindegy, ki fogja Magyarországot vezetni.

Bod Péter Ákos volt jegybankelnök és ipari-kereskedelmi miniszter (Antall-kormány) úgy fogalmazott, programokról szeretnének vitát, azt a Brexit is megmutatta, ha érzelmek és vita nélkül foglal állást egy társadalom, annak komoly következményei lehetnek. “Szeretnénk látni, ki hogyan képzeli el az ország jövőjét.” Az MNB korábbi elnöke szerint biztosan lesz vita, mert a magyar ember kiáll az igaza mellett és büszkén képviseli azt. Raskó György volt agrárminisztériumi államtitkár (Antall-kormány) szerint a V18-nak a kétharmadot mindenképpen meg kell akadállyozni, mert az káros a versenyre. Elmondta azt is, hogy több helyi tévé jelezte már nekik, ha lesz vita, amelyet a V18 szervez, közvetítené.

A V18 a következő napokban tárgyalást kezdeményeznek valamennyi párttal a jelölti vitáról. Egyelőre a csoport úgy látja, a pártok méregetik a médiumokat, melyek számolnának be a vitáról, a médiumok pedig arra kíváncsiak, kik vennének részt a vitán. Hogy kiknek kellene ezen részt venni jelen állás szerint? Balázs azt mondta, ha a Fidesz drótvágós plakátjára Soros György helyére Orbán tennék, akkor nagyjából megvan a mezőny.

cikkfeltöltő: 
GB