A miniszterelnök az emberek valós problémáival foglalkozzon!

A miniszterelnök az emberek valós problémáit helyezze az új nemzeti politikája középpontjába! - szólított fel az MSZP frakcióvezetője Orbán Viktor napirend előtti felszólalására reagálva. Ülésezett a parlament.

Tóth Bertalan azt mondta, a miniszterelnök jöjjön ki az elefántcsonttoronyból, az embereknek nem méregdrága atomerőműre, nem stadionokra, nem olimpiára, hanem biztos megélhetésre van szükségük. Hozzátette: a kormányfő statisztikai számoknak nézi az embereket.

Szerinte a kormányfő összeesküvés-elméleteket gyárt, háttérhatalmakról beszél. "Ugyan már, én is szeretem a scifit", de a valóság egészen más - közölte. A szocialista politikus azt mondta, miközben a miniszterelnök "fiktív háborúkat" indít felszámolja a sajtó-, a szólásszabadságot, a civil társadalmat, "Putyinabb akar lenni Putyinnál".

Hozzátette: az MSZP régóta szorgalmazza, hogy a biztos megélhetés érdekében legyen nettó 100 ezer forint a minimálbér, de úgy, hogy a vállalkozások terhei ne nőjenek. Térjenek vissza a korábbi nyugdíjszámításhoz, amely alapján idén 3,2 százalékkal emelkedhettek volna a nyugdíjak! - javasolta Tóth Bertalan, aki az alapvető élelmiszerek áfájának csökkentése mellett szorgalmazta azt is, hogy az átlagfogyasztás mértékig 20 százalékkal mérséklődjön a gáz, 10-10 százalékkal a villany és a távhő ára.

Tóth Bertalan szerint most úgy emelkedett a minimálbér, hogy a magyar kis- és közepes vállalkozások versenyhátrányba kerültek, és kínkeservesen tudják kigazdálkodni a minimálbért terhelő járulékokat. Szólt arról is, hogy többen tartoznak gázszámlával most, mint tavaly.

A politikus a menekültüggyel kapcsolatban alkotmányos, a magyar emberek biztonságáról és a humánumról szóló javaslatot szorgalmazott, illetve közös európai megoldást.

A kormány szociális érzéke nulla

 

Bangóné Borbély Ildikó arról beszélt, hogy több mint két éve kellene működnie annak a szegényeket támogató programnak, amelyre az Európai Unió 30 milliárd forintot adott.

A kormány azonban arra sem képes, hogy két év alatt beindítson egy rászorulókat segítő programot - fogalmazott a szocialista politikus, aki szerint a közbeszerzések részbeni eredménytelensége azt jelenti, eredménytelen volt a "tolvajcasting". Szavai szerint a kormány szociális érzéke nulla, Balog Zoltánt, az emberi erőforrások miniszterét nem érdekli ez a terület. Ki a felelős a történtekért? - kérdezte.

Hogyan semmisülhetett meg 1500 műemlékvédelmi dokumentum egy csőtörés miatt?

 

Hiller István arról beszélt, hogy a magyar műemlékvédelem sötét napja volt január 12-e, amelynek éjszakáján egy csőtörés miatt 1500 dokumentumot ért károsodás a Forster Gyula örökségvédelmi központ pincéjében, a fővárosi Táncsics Mihály utcában. Felidézte: innen "tessékelték ki" az örökségvédelmi szervezetet, hogy ide költözzön az nemzetgazdasági tárca.

A központ munkatársait egy egykori katonai raktárba vezényelték, a dokumentumok viszont maradtak. A műemlékvédelmi dokumentumok, tervek, fényképek úgy eláztak, hogy alig maradt valami - mondta. Kiemelte: békeidőben ilyen pusztulás emberemlékezet óta nem történt, majd kérdezte: mi történt, mit tettek a műemlékvédelem számára fontos dokumentumok pusztulásának megelőzése érdekében, és mekkora a kár?

Trükköztek a rendvédelmi szervek béremelésével?

 

Gúr Nándor a rendvédelmi szervek állományában végrehajtott béremeléssel kapcsolatban interpellálta a belügyminisztert. A szocialista képviselő elmondása szerint a béremelés során trükköztek, úgy emelték meg a béreket, hogy a korábbi juttatásokból elvettek, és azt más címszóval odaadták.

A képviselő szerint a kormány vélhetően azért választotta ezt a megoldást, mert csak így tudott megfelelni a korábban saját maga által támasztott kötelezettségnek.

Miért veszik el a megváltozott munkaképességűek támogatását?

 

Korózs Lajos a megváltozott munkaképességűek támogatásának elvonását tette szóvá, értékelése szerint sokan ellátás nélkül maradtak. Kifogásolta, hogy törlik az érintetteket a munkaügyi nyilvántartásból.

A politikus szerint sokan "nem elég rokkantak" az ellátásra, és nem elég egészségesek ahhoz, hogy könnyű fizikai munkát kapjanak. A speciális foglalkoztatási program bővítését sürgette, és arról érdeklődött, kiktől veszik el az ellátásokat.

Tízezrek maradnak ki az ingyenes étkeztetésből

 

Bangóné Borbély Ildikó arról érdeklődött, hogy miért biztosít kevesebb gyermeknek ingyenes étkeztetést a kormány szünidőben, miért számítja máshogy a jogosultságot. Szerinte ezzel tízezrek maradnak ki, és a kormány milliárdokat lop el év végén a megmaradt forrásokból.

A földművelésügyi tárca miért nevezte ki az átvilágításon megbukott Kiss Szilárdot?

 

Mesterházy Attila azt kérdezte a földművelésügyi tárca vezetőjétől, miért hagyta figyelmen kívül, hogy az Alkotmányvédelmi Hivatal két esetben is súlyos kockázatot tárt fel Kiss Szilárd átvilágításával kapcsolatban. Feltette a kérdést: mi az oka, hogy Kiss Szilárdot kinevezték diplomatának, majd miniszteri biztosi címet kapott, ami nem igényel átvilágítást. Szerinte a minisztert az sem zavarja, hogy Kiss Szilárdot elítélték.

Mi az indoka az ügyészség jogértelmezésének?

 

Harangozó Tamás az ügyészség jogértelmezésének mikéntjére kérdezett rá a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) egyik irodájában talált lehallgatókészülék ügyében. Mint mondta, a rendőrök azonosították az elkövetőt, az ügyészség pedig megszüntette a nyomozást joghézag miatt.

Ezzel Harangozó Tamás szerint a Legfőbb Ügyészség azt állítja, hogy akár a legfőbb ügyészt, akár a titkosszolgálatok vezetőjét is jogszerűen le lehet hallgatni irodában, mert csak magánlakásban elkövetett lehallgatásnál alkalmazható a jog. Felhívta a figyelmet, hogy 2011-ben még nem így látta az ügyészség, ugyanis egy másik irodai lehallgatási ügyben vádat emeltek.

Azt kérdezte: mi az oka a jogértelmezésnek?

Miért állnak az uniós és nemzeti támogatás kifizetései?

 

Gőgös Zoltán a Miniszterelnökséget vezető minisztert kérdezte arról, hogy miért nem fizetik ki a gazdáknak a területalapú támogatásokat. Mint mondta, az elmúlt időszakban többen is megkeresték azzal, hogy nem kapják meg a pénzt, holott a korábbi években februárban már átutalták az összeget.

Hangsúlyozta, hogy nagyon hiányzik ez a forrás, sok cég felszámolás közeli helyzetbe is kerülhet, mert a támogatásokból fizetnék az adósságokat, és a tavaszi munkákat is ezekből finanszírozzák.

Mszp.hu

Választás

Márki-Zay Péter, a hatpárti ellenzéki miniszterelnök-jelölt arról is beszélt, hogy árulók vannak a soraikban, és ő tudja, kik azok.
2021.december 23.
Új kutatócéggel dolgozunk” – mondta a Magyar Hangnak Márki-Zay Péter, annak apropóján, hogy december 15-én egy igencsak kellemetlen tartalmú közvélemény-kutatás szivárgott ki a sajtó felé az ellenzéki összefogás népszerűségéről.
2021.december 22.
Bejegyzés alatt áll Gattyán György pártja, a hivatalos bírósági nyilvántartásban már szerepel a Megoldás Mozgalom. A milliárdos pénteken az Egyenes beszédben jelentette be, hogy aktivizálják a párt tevékenységét. Az ellenzéki összefogás tagjai egységesen úgy vélik: Gattyán György indulása csak a Fidesznek jó. Az ATV Híradó riportja.
2021.december 20.
Budapesten, valamint a 23 megyei jogú város közterein, de az összefogásban részt vevő pártok irodáiban is le lehet adni a szignókat.
2021.december 15.
Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje utcafórumot tartott Székesfehérváron, ahol többek között kijelentette, rendkívül gátlástalan ellenféllel állnak szemben.
2021.december 12.
„Valami megmozdult. Valami, ami túlmutatott a centrális erőtéren és az egymást taposó pártokon, a médiapolitizáláson, a szekértáborokon és a megosztottságon. Szimbólumok jelentek meg, ötletek, tervek és programok kerültek bemutatásra, értelmes politikai viták zajlottak, önkéntesek és aktivisták ezrei dolgoztak az utcákon, pozitív üzeneteket, politikai gesztusokat, elismerést és együttműködést láthattunk, ami vonzotta a választókat is.”
2021.december 9.
Noha az előválasztás alatt komoly összetűzéseik voltak, a volt kormányfő most megvédte a főpolgármestert.
2021.december 2.
Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.