Mindent bevet a Google a felhasználók tartózkodási helyének a kiderítésére

Bírósági dokumentumok engednek bepillantást a webes konszern erőfeszítéseibe és alkalmazott gyakorlatába.

https://sg.hu/cikkek/it-tech/145695/mindent-bevet-a-google-a-felhasznalo...

A Business Insider bemutatta, hogy a Google milyen módszereket alkalmaz azért, hogy megakadályozza azt, hogy az emberek elrejthessék a tartózkodási helyüket. Az információk egy arizonai per során derültek ki. A szövetségi államban azért perelték be a társaságot, mert a kapcsolódó funkciók kikapcsolása ellenére gyűjtötte a felhasználók tartózkodási helyére vonatkozó adatokat.

Jellemző az alkalmazott gyakorlatra, hogy azt például még az óriáscég illetékes menedzserei sem tudták, hogy miként lehet a tartózkodási helyekkel kapcsolatos információk gyűjtését kikapcsolni a szolgáltatásokban. A vállalat a tartózkodási hely-adatok létrehozásával kapcsolatos menüket almenükben rejtette el és az LG-t, valamint számos más okostelefon-gyártót arra szólított fel, hogy a szintén jól látható menüket rejtsék el.

Jack Menzel, a Google Térképek szolgáltatás egyik korábbi vezető menedzsere elmondta, hogy az embereknek szinte lehetetlen volt elrejteniük a cég előtt a lakás és a munkahelyi címeiket. Az egyetlen módszer ezen információk elrejtésére az volt, hogy ha valaki szándékosan téves munkahelyi és lakáscímet adott meg. Jen Chai, egy másik vezető menedzser, aki a helymeghatározási szolgáltatásokért volt felelős, pedig azt vallotta, hogy még ő sem tudta pontosan, hogy miként lépett kapcsolatba a Google magánélettel kapcsolatos beállításainak összetett hálózata ezekkel az ajánlatokkal. A társaság minden harmadik fél alkalmazásaiban hozzáfért a tartózkodási hely-adatokhoz.

Egy belső levélből láthatóvá vált, hogy az óriáscég pontosan tisztában volt a problémával és nem akarta, hogy a gyakorlata napvilágot lásson. Az e-mailben az szerepelt, hogy ez nem egy olyan dolog, amelyről a vállalat a The New York Times címoldalán akar olvasni. Amikor pedig az Androidot használók jobb lehetőségeket kaptak a magánéletük védelmével kapcsolatos beállítások megtalálására és az információk elérése korlátozottá vált, akkor a jelenséget a Google képviselői problémának nevezték. Ekkor született meg az a döntés, hogy a beállítási lehetőségeket különböző almenükben kell elrejteni.

Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy a gyakorlat pontosan melyik időszakból származik, továbbá azt sem, hogy történtek-e változtatások és jelenleg miként jár el ezekben a kérdésekben a vállalat.

cikkfeltöltő: 
GB

Választás

Régiónként bemutatjuk az előválasztáson induló ellenzéki jelölteket, a köztük zajló csatákat. Sorozatunk ötödik része a nyugtat-dunántúli versengésről szól.
2021.szeptember 21.
Egymondatos közleményt adott ki a Fidesz az ellenzéki előválasztás leállásval kapcsolatban. Az MTI országos sajtószolgálatához eljutatott közlemény egészen pontosan így szól:
2021.szeptember 19.
A NER rendszerének lebontásában, a fideszesek felelősségre vonásában, és a korrupciós ügyeken meggazdagodottak elszámoltatásában mind egyetértettek az ellenzéki miniszterelnök-jelöltek első tévévitájukon, még ha máshogy is közelítenék meg mondjuk az adórendszer vagy a jogállam reformját. Igazi vita csak Hadházy Ákos és Tóth Csaba zuglói képviselőjelöltek támogatása körül alakult ki.
2021.szeptember 13.
Nagyon fontosak a jelöltek, nagyon fontosak a jelölőszervezetek, de sokkal fontosabb az előválasztás demokratikus tisztessége – mondta Magyar György. Az ellenzéki előválasztásban közreműködő Civil Választási Bizottság elnöke beszélt a kampány menetrendjéről, az egyjelöltes választásról, és arról is, van-e jogi alapja az előválasztásnak.
2021.szeptember 11.
Az előválasztás első fordulóját szeptember 18. és 26. között tartják.
2021.szeptember 10.
Hétfőn délelőtt 10 óráig adhatták le az induláshoz szükséges aláírásokat az ellenzéki előválasztás miniszterelnök-jelöltjei. Legalább húszezerre volt szükség, Pálinkás Józsefen kívül mindenkinek sikerült összegyűjtenie.
2021.szeptember 7.
Az MSZP szerint „jobbikos agyszülemény” a kooperáció.
2021.szeptember 3.