Minden lehetőség adott a népszavazásra a Római-parton

Tisztelt Főpolgármester Úr!

A Magyar Hírlapnak adott 2017. április 1-i, szombati számában megjelent interjújában az összes III. kerületi ellenzéki képviselő által közösen kezdeményezett népszavazással kapcsolatban úgy fogalmazott: "Éppen a napokban kaptam a hírt, hogy a helyi képviselő-testület elutasította a népszavazás ötletét." Tisztelettel jelezzük, hogy ezzel kapcsolatban félrevezethették Önt, ugyanis a képviselő-testület Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat helyi népszavazásról szóló rendeletének módosításáról döntött.

A rendelettől függetlenül az Együtt, az LMP, a Jobbik, az MSZP és a Párbeszéd önkormányzati képviselőiként közös népszavazási kezdeményezéssel éltünk 2017. március 13-án a Helyi Választási Bizottságnál az alábbi kérdéssel:

"Egyetért-e Ön azzal, hogy Budapest Főváros III. kerület Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat Képviselő-testülete oly módon alkossa meg a kerület településképi rendeletét és építési szabályozását, hogy a Csillaghegyi-öblözet védelme kapcsán a Duna főmedre mentén csak a Nánási út és a Királyok útja nyomvonala mentén legyen építhető elsőrendű árvízvédelmi védmű?"

A kérdés hitelesítésével kapcsolatban a Helyi Választási Bizottság még nem foglalt állást, a törvény szerint ezt legkésőbb a benyújtást követő 30 napon belül kell megtennie. A Helyi Választási Bizottság gyors döntésével megtagadta viszont, hogy kezdeményezőként egy főt delegáljunk soraiba, holott erre a törvény egyértelműen lehetőséget biztosít.

A Főpolgármester úr már 2013-ban is a Római-parti védműről szóló helyi népszavazás kiírását szorgalmazta, majd 2016-ban egy Római-parttal kapcsolatos rádiónyilatkozatában az alábbi ígéretet fogalmazta meg: "Megpróbálunk csinálni egy helyi népszavazást…" A Fővárosi Közgyűlés április 5-i ülésének meghívójában szerepel "Javaslat a Csillaghegyi öblözet árvízvédelmével kapcsolatos döntések meghozatalára" melynek keretében az Ön nyilatkozatai alapján a fővárosi képviselők a védmű nyomvonaláról kívánnak dönteni.

Mint kerületünk korábbi polgármesterét és Budapest felelős vezetőjét arra kérjük, hogy tekintettel a folyamatban lévő népszavazási kezdeményezésünkre a Fővárosi Közgyűlés 2017. április 5-i ülésén ne tárgyalják a Csillaghegyi öblözet árvízvédelmével kapcsolatos napirendet, döntésükkel várják meg a kerületi lakosság döntését.

A Főpolgármester úr által ez ügyben tett ígéreteken túl kérésünk alátámasztásaként szeretnénk feleleveníteni a budapesti olimpiai pályázat ügyét: nem elvitatva a Fővárosi Közgyűlés döntéseine legitimitását, célszerűnek látszik elkapkodott, áterőszakolt döntések helyett először megkérdezni az embereket.

Béres András III. kerületi önkormányzati képviselő (Párbeszéd)
Burján Ferenc III. kerületi önkormányzati képviselő (LMP)
Czeglédy Gergő III. kerületi önkormányzati képviselő (MSZP)
Mihalik Zoltán III. kerületi önkormányzati képviselő (Együtt)
Őri László III. kerületi önkormányzati képviselő (MSZP)
Dr. Simonka Csaba III. kerületi önkormányzati képviselő (MSZP)
Szanyó Miklós III. kerületi önkormányzati képviselő (Jobbik)

OS

Választás

Márki-Zay Péter, a hatpárti ellenzéki miniszterelnök-jelölt arról is beszélt, hogy árulók vannak a soraikban, és ő tudja, kik azok.
2021.december 23.
Új kutatócéggel dolgozunk” – mondta a Magyar Hangnak Márki-Zay Péter, annak apropóján, hogy december 15-én egy igencsak kellemetlen tartalmú közvélemény-kutatás szivárgott ki a sajtó felé az ellenzéki összefogás népszerűségéről.
2021.december 22.
Bejegyzés alatt áll Gattyán György pártja, a hivatalos bírósági nyilvántartásban már szerepel a Megoldás Mozgalom. A milliárdos pénteken az Egyenes beszédben jelentette be, hogy aktivizálják a párt tevékenységét. Az ellenzéki összefogás tagjai egységesen úgy vélik: Gattyán György indulása csak a Fidesznek jó. Az ATV Híradó riportja.
2021.december 20.
Budapesten, valamint a 23 megyei jogú város közterein, de az összefogásban részt vevő pártok irodáiban is le lehet adni a szignókat.
2021.december 15.
Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje utcafórumot tartott Székesfehérváron, ahol többek között kijelentette, rendkívül gátlástalan ellenféllel állnak szemben.
2021.december 12.
„Valami megmozdult. Valami, ami túlmutatott a centrális erőtéren és az egymást taposó pártokon, a médiapolitizáláson, a szekértáborokon és a megosztottságon. Szimbólumok jelentek meg, ötletek, tervek és programok kerültek bemutatásra, értelmes politikai viták zajlottak, önkéntesek és aktivisták ezrei dolgoztak az utcákon, pozitív üzeneteket, politikai gesztusokat, elismerést és együttműködést láthattunk, ami vonzotta a választókat is.”
2021.december 9.
Noha az előválasztás alatt komoly összetűzéseik voltak, a volt kormányfő most megvédte a főpolgármestert.
2021.december 2.
Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.