Mert nem csak az EB és a Brexit téma ma Európában...

Engedélyezni - betiltani - mégis engedélyezni. Kedden és szerdán ezek voltak a csütörtökre meghirdetett tüntetéssel kapcsolatos döntésre képtelen kormány kommunikációjának kulcsszavai. A múlt heti hatalmas tüntetésre való reakcióról és a növekedő erőszak orvoslásáról tétovázott napokig az elnök, a miniszterelnök és a belügyminiszter.

Kedden a válsághelyzetet rendezni hivatott trió az engedélyezést tartotta helyesnek, de azzal a feltétellel, hogy a tüntetés ú.n. „statikus” tüntetés legyen, azaz rendőrkordonnal körülkerített egyhelyben toporgás. A magyarázat: „Fogytán van a karhatalom energiája, a sorozatos tüntetések, az EB felügyelete valamint rombolók kordában tartása már meghaladja az erejét.” A szakszervezetek, a jobboldal és a „rebellis” szocialista képviselők kórusban tiltakoztak a gyülekezési szabadság ilyen, eddig ismeretlen formában történő, korlátozása miatt. Az egyik kritikus szocialista képviselő egyenesen a kormány értelmi képességét kérdőjelezte meg és csatlakozott a jelenlegi alkotmány újjal való felcserélését, a VI-ik Köztársaság alapjainak megvetését követelőkhöz. A szakszervezetek pedig azzal vádolták a kormányt, hogy a tüntetések alkalmával, a kb száz fiatal által okozott kár – ami egyébként is megakadályozható – csak ürügy a kormánynak, hogy elnémítsa a Munkatörvénykönyv reformja elleni tiltakozást. A kommunista párt elnöke, Pierre Laurent figyelmeztette a kormányt, hogy döntése csak növelni fogja az erőszakot.

Szerdán a meghirdetett tüntetés előtti nap hajnalán François Hollande újabb tanácskozásra hívta össze Manuel Valls-t (miniszterelnök) és Bernard Cazeneuve-öt (belügyminiszter), és döntésük a tüntetés betiltása volt. Merész lépés egy olyan országban, ahol 54 éve nem volt erre példa ! (1953 és 1962 között, az algériai háború idején voltak a tüntetések betiltva.) Az erőskéz politikáját képviselő miniszterelnök jelentette be, megtoldva, a már sokszor ismételt kijelentéssel, hogy a reform visszavonásáról senki ne álmodozzon. A parlamenti pártok vezetői kórusban jelentették be tiltakozásukat, és hogy igenis lesz tüntetés, és személyesen, a sor elején fognak, szembenézni a rendőrökkel, csendőrökkel. Többen Manuel Valls lemondását követelték. A fasiszta Front National egyik képviselője ( !) adott leckét neki egy rádióinterjúban: „Vajon a tüntetést ma betiltó szocialista vezetők hogy reagálnának, ha a – választásokon netán győző – Front National kormánya tenné ugyanezt?”.

Piros kartya

Néhány órával később, délben, a France Culture híreiben a megrökönyödésüknek, felháborodásuknak hangot adó politikusok, történészek, filozófusok, írók, művészek követték egymást, amikor hirtelen, 13 órakor, jött a gyorshír: François Hollande bejelentette, hogy mégis engedélyezi a tüntetést !

 

A félreértések elkerülése céljából, azért megerősítette szilárd elhatározását, hogy a reformból egy jottányit sem enged! A tüntetés nem lesz „statikus”, de nem lehet olyan se, ahogy a szervezők tervezték: a Prefektus engedélyezi, hogy az eredetileg meghirdetett helyről, a Bastille-térről induljon, de nem mehet végig a városon egészen a Nation-térig; miután elérte az Arsenal-medence túloldalát (kb 800 méterre a Bastille-tól), vissza kell kanyarodnia a Bastille-térre. Ezután jöttek a biztonsági intézkedések: a Bastille-tér golyóálló palánkokkal való lezárása, a buszmegállók ugyancsak palánkokkal történő védelme, 2000 rendőr mozgósítása, felhatalmazásuk, hogy már a tértől egy kilométeres távolságban átkutassák az odatartók táskáját, és a térre érve a palánkok segítségével kialakított kiskapukon újra átkutassák őket. Dresscode-ot is megadtak: ha a tüntetők nem vették volna észre, hogy szerdán beköszöntött a kánikula, akkor figyelmeztették őket, hogy könnyű öltözékben, kisméretű táskával jelenjenek meg.

Plakat Le Point internetA délutáni és esti órákban az elemzők azt latolgatták, hogy Hollande államelnök „engedménye” vajon Valls miniszterelnök vereségét, és a józanabb, kevésbé vérmes belügyminiszter győzelmét jelenti-e? Többen a kormány machiavellista feszültségnövelő, zavartkeltő stratégiájáról beszéltek, mások az államelnök döntésképtelenségét, tehetetlen ide-oda lavírozását hangsúlyozták.

 

Csütörtökön, tegnap a tüntetés megvolt, jóval kevesebben voltak, mint a múlt hét csütörtökén, mindössze 70 ezren Párizsban és az országban, de a szakszervezetek biztosították a kormányt, hogy az ellenállás egy szemet se lanyhult. Többen bírálták a szakszervezeteket és a baloldali pártokat, hogy elfogadták a kormány feltételeit. Egy rögtönzött transzparensen olvashattuk, „C’est pas une manif, c‘est un zoo !!”, magyarul, „ez nem tüntetés, ez állatkert”. És ha a rombolni szándékozók valóban nem jutottak be a Bastille terére, a békésen visszavonulókat és kicsit még ott időzőket, a rendőrség azért gumibotokkal fenyegetve, körülfogva kényszerítette távozásra. Ebből azután lett összetűzés, de megmaradt verbális szinten.

Végül, a gerilla módszerhez folyamodó kb 100 fős anarchista csoport jóval később, este 9-kor, és a város egész más pontján megtámadta és keményen megrongálta a kormánnyal már több hónapja kiegyezett szakszervezet, a CFDT székhelyét.

 

Folyt. köv.

Körösi Zsuzsa

cikkfeltöltő: 
GB

Választás

Márki-Zay Péter, a hatpárti ellenzéki miniszterelnök-jelölt arról is beszélt, hogy árulók vannak a soraikban, és ő tudja, kik azok.
2021.december 23.
Új kutatócéggel dolgozunk” – mondta a Magyar Hangnak Márki-Zay Péter, annak apropóján, hogy december 15-én egy igencsak kellemetlen tartalmú közvélemény-kutatás szivárgott ki a sajtó felé az ellenzéki összefogás népszerűségéről.
2021.december 22.
Bejegyzés alatt áll Gattyán György pártja, a hivatalos bírósági nyilvántartásban már szerepel a Megoldás Mozgalom. A milliárdos pénteken az Egyenes beszédben jelentette be, hogy aktivizálják a párt tevékenységét. Az ellenzéki összefogás tagjai egységesen úgy vélik: Gattyán György indulása csak a Fidesznek jó. Az ATV Híradó riportja.
2021.december 20.
Budapesten, valamint a 23 megyei jogú város közterein, de az összefogásban részt vevő pártok irodáiban is le lehet adni a szignókat.
2021.december 15.
Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje utcafórumot tartott Székesfehérváron, ahol többek között kijelentette, rendkívül gátlástalan ellenféllel állnak szemben.
2021.december 12.
„Valami megmozdult. Valami, ami túlmutatott a centrális erőtéren és az egymást taposó pártokon, a médiapolitizáláson, a szekértáborokon és a megosztottságon. Szimbólumok jelentek meg, ötletek, tervek és programok kerültek bemutatásra, értelmes politikai viták zajlottak, önkéntesek és aktivisták ezrei dolgoztak az utcákon, pozitív üzeneteket, politikai gesztusokat, elismerést és együttműködést láthattunk, ami vonzotta a választókat is.”
2021.december 9.
Noha az előválasztás alatt komoly összetűzéseik voltak, a volt kormányfő most megvédte a főpolgármestert.
2021.december 2.
Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.