Meglett a kém, aki nyélbe üthette a Pegasus-üzletet Izraellel az Orbán-kormánynak

Orbán főtanácsadója találkozott Netanjahuval, utána kezdték el használni a kémprogramot.

https://168.hu/itthon/meglett-a-kem-aki-nyelbe-uthette-a-pegasus-uzletet...

Meglett a kém, aki nyélbe üthette a Pegasus-üzletet Izraellel az Orbán-kormánynak

Orbán Viktor biztonsági és külpolitikai főtanácsadója, Czukor József üthette nyélbe a Pegasus üzletet egy nemzetközi, tizenhét újság részvételével zajló oknyomozó projekt állítása szerint. Az újságíró csoport él a gyanúperrel, hogy Magyarországon azután 2018-ban kezdhették el használni az NSO nevű izraeli cég okostelefonok feltörésére alkalmas kémprogramját, a Pegasust, hogy a volt kém 2018. február 13-án Izraelben járt és személyesen is találkozott Izrael miniszterelnökével Benjámín Netanjáhuval – írta a 444.hu

A portál szerint a két kormány a 2017-es és 2018-as magas szintű találkozóival fűzhette olyan szorosra a kapcsolatot, hogy Izrael eladta a Pegasust a magyar kormánynak. Noha nem a kémprogram miatt lett jóban Orbán Viktor Izrael akkori miniszterelnökével, de tény, hogy kifejezetten baráti viszony alakult ki a két vezető között, és a legfelső szintű barátság jól jöhetett, ha a magyar fél esetleg vásárolni akart a kémprogramból. 

 

A portál szerint

azután kezdhették el a kémprogramot tömegesen használni Magyarországon, hogy  Orbán Viktor főtanácsadója 2018. február 13-án személyesen találkozott Benjámín Netanjáhuval.

A megbeszélésén hivatalosan Európa és a Közel-Kelet biztonsági kihívásairól volt szó, és egyeztettek Orbán Viktor júliusban esedékes hivatalos izraeli útjáról is. Később Czukor József külön megbeszélést folytatott Meir Ben-Sabbattal, Izrael nemzetbiztonsági főtanácsadójával is. Ekkor hivatalosan a terrorellenes együttműködés, a kétoldalú diplomáciai-biztonsági kapcsolatok elmélyítése és egyéb kétoldalú témák voltak a fókuszban.

 

Az Izrael kormány nagylelkű találkozását Czukor Józseffel ezután 2018 júniusban maga Orbán Viktor viszonozta, és szintén személyesen fogadta Netanhaju főtancsóadóját. Meir Ben-Sabat a visegrádi országok és Izrael biztonságpolitikával foglalkozó főtanácsadóinak értekezletére érkezett Magyarországra. A megbeszélésen ott volt Czukor József is, aki pár hónap múlva a polgári titkosszolgálatok vezetője lett.

A Direkt 36-nak korábban egy volt magyar titkosszolgálati tiszt is megerősítette, hogy tudomása szerint 2018 elejétől kezdték el használni a magyar szervek a Pegasust. Szerinte kormánynak azért kellhetett a kémprogram, mert régóta zavarhatta, hogy a hagyományos lehallgatási módszerekkel nem férnek hozzá olyan kommunikációhoz, ami titkosított applikációkon (mint amilyen például a Signal vagy a WhatsApp) keresztül zajlik, ezért kaptak a lehetőségen, hogy használhassák az NSO termékét. 

Korábban írtunk róla, hogy a kormány egyre több tagja reagált már arra a hírre, hogy kémprogrammal figyeltethették meg  a magyar újságírókat és üzletembereket. Köztük Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter, Halász Jánoshoz, az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának fideszes alelnöke, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Varga Judit igazságügyi miniszter is. A politikusok nyilatkozatok többségében vagy azt állítják, nem tudnak semmiről, vagy cáfolják a hírt.

 

(Kiemelt kép: Orbán Viktor biztonsági és külpolitikai főtanácsadója, Czukor Zoltán találkozik Izrael miniszterelnökével, Benjámin Netanjahuval 2018. február 23-án. Fotó:  Fotó: Haim Zach/Izraeli Miniszterelnöki Hivatal)

cikkfeltöltő: 
GB

Választás

Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.
Brüsszeli látogatása során, ígéretéhez híven a híres ereszcsatornát is útba ejtette Márki-Zay Péter, az ellenzéki összefogás miniszterelnök-jelöltje.
2021.november 11.
Megnyílt az út az előtt, hogy a kormány úgynevezett "gyermekvédelmi" népszavazási kérdéseiről a jövő tavaszi országgyűlési választásokkal egy napon dönthessenek a választók.
2021.november 10.
Az előválasztás megítélésének döntő, történelmi szempontja az lesz, hogy végül sikerül-e a segítségével a Fidesz rendszerét lebontani. Ez még előttünk áll, vannak rá biztató jelek, de sokakban kétségek is.
2021.november 7.
Árnyékkormány létrehozását fontolgatja Márki-Zay Péter közös ellenzéki miniszterelnök-jelölt, az előválasztás győztese.
2021.október 21.
Furcsa, hogy az M1 többször forgatott az ellenzéki politikusról a napokban, híradójukat mégis régebbi fotókkal, Facebook-képekkel illusztrálták.
2021.október 19.