Megjelent a Nyomtass te is! 105. száma

A Nyomtass te is! 105. számából kiderül, hogy a strasbourgi európai bíróságnak már 15-ször kellett felszólítania a magyar kormányt arra, hogy adjon enni a tranzitzónákban fogvatartott embereknek. Eközben friss adatok szerint több mint 22 millió forint határvédelmi kiadás jutott tavaly minden egyes illegális bevándorló megállítására.
Beszámolunk arról is, hogy Európában a fejlett országok közül a magyar dolgozók kapják a legalacsonyabb órabért. Ez persze nem jelenti azt, hogy nincs pénz az országban: ismét volt felesleges 10 milliárd forintunk egy kikötőnek alkalmatlan trieszti terület megvásárlása "kikötő létesítése céljából".

http://nyomtassteis.hu/nyomtassteis-105szam

Nyomtasd, másodld, terjeszd! Vagy támogass minket!
eDemokrácia Műhely Egyesület
16200223-10026139
Minden forinttal egy újabb lapszám kinyomtatásához járulsz hozzá!

Ha csatlakoznál, írj nekünk! info.nyomtassteis@gmail.com

Köszönjük!

Szép napot!
A Nyomtass te is! csapata

Fél év alatt 1476 kilakoltatás 

Idén májusban és júniusban, abban a két hónapban, amikor már nem volt érvény- 

ján 950, határozat végrehajtásával 276, a bérleti díjukat nem törlesztő eszközke- 

NYOMTASS Nyomtasd, másold, terjeszd! 105. szám (III. évfolyam/29.) TE | 2019. IS! július 24. 

www.nyomtassteis.hu 

Hírek, amelyek ben a téli kilakoltatási tilalom, összesen 

zelősök ügyében pedig 157 kilakoltatás 1476 lakást, valamint üzlethelyiséget ürí- 

vagy üzlethelyiség-kiürítés történt. tettek ki az országban. 

Az elmúlt három és fél évben 13 ezer A Magyar Bírósági Végrehajtói Kar 

kilakoltatást hajtottak végre. eddig nem juthattak el mindenkihez Ha elolvastad, add tovább! első féléves adatai szerint: árverés alap- 

Forrás: www.hvg.hu Kétszázmillióért fesztiválozott az Orbán-videó 

Sokakban váltott ki ellenérzést, hogy a Volt és a Balaton Sound fesztivá- lokon egy olyan videót ismételgettek 7-8 percenként, amely Orbán Viktor egyik 1989-es beszédét idézte fel. 

22 millió forintba kerül egy-egy menekült megállítása a magyar határon 

Kiadja: eDemokrácia Műhely Egyesület Székhely: 1097 Budapest, Drégely u. 11–19. 

22 millió forint 

Kapcsolat: info.nyomtassteis@gmail.com 

Keresztény kormányunk még mindig éhezteti a menekülteket 

A strasbourgi európai bíróságnak immáron tizenötödször (!) kellett felszó- lítania a magyar kormányt arra, hogy adjon enni a tranzitzónákban fogva tartott embereknek. Eközben friss adatok szerint több mint 22 millió forint 

Többen érezték úgy, hogy a drága belé- pőjegyekért szórakozást vásároltak ma- 

határvédelmi kiadás jutott tavaly minden egyes illegális bevándorló meg- állítására. 

guknak, és jogosan várhatták volna el, hogy legalább egy ilyen helyen megkí- méljék őket a politikától. 

A szervezők azzal védekeztek, hogy nem kampánybeszédek hangzottak el, hanem a hivatalos állami ünnepségsoro- zat reklámfilmjében szerepelt egy rövid részlet a 89-es Orbán beszédből. 

Kicsit érthetőbbé vált a dolog, amikor kiderült, hogy a Schmidt Mária vezette Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány, a Terror Házát működtető állami alapítvány vállalkozási szerződés keretében műkö- dik együtt a Sziget Kulturális Menedzser Iroda Zrt.-vel, az idei fesztiválszezonra szóló szerződés összege 207,5 millió fo- rint. 

Legutóbb egy fiatal iraki férfit próbáltak kiéheztetni a hazai hatóságok, és arra kényszeríteni, hogy mondjon le minden- féle itteni eljárásról. 

Egy jogvédő szervezet beszámolója szerint tavaly augusztus óta összesen 24 embernél próbálkoztak ezzel. A Magyar Helsinki Bizottság mindannyiszor azonnali 

beavatkozást kért a strasbourgi bíróságtól, és az mindannyiszor intézkedett is. 

Magyarország a dél felől érkező me- nekülteket a szerb határon kialakított két tranzitzónában fogadja, ahol bezárva tart- ják őket ügyük elbírálásáig. Amennyiben elutasítják a kérelmüket, de fellebbeznek a döntés ellen, akkor a másodfokú eljárás 

LEGYEN ÖN IS A SZABAD SAJTÓ TÁMOGATÓJA VAGY ÖNKÉNTES TERJESZTŐJE! 

végéig a zónába zárt fel- 

A Nyomtass te is! pártoktól független közösségi hetilap és mozgalom, amely a hiteles információktól elzárt 

nőttek már nem feltétlenül településekre szeretné eljuttatni a valódi híreket. A lapot bárki letöltheti és terjesztheti a www.nyomtassteis.hu oldalról. Támogasson minket sokszorosítással, önkéntes lapterjesztéssel vagy pénzadománnyal! 

kapnak ennivalót. Miköz- ben iszonyatos összegeket 

Számlaszámunk: eDemokrácia Műhely Egyesület, Magnetbank 16200223-10026139-00000000 

költünk el a menekültek Kapcsolat: info.nyomtassteis@gmail.com 

megállítására. 

Kiemelt terjesztési partnerünk 

A rendőrség 2018-as a Mindenki Magyarországa Mozgalom 

költéseinek bő negyede a határvédelmi, határrendé- Felelős szerkesztő: L. László János Facebook: www.facebook.com/nyomtassteis web: www.nyomtassteis.hu 

szeti feladatok ellátására ment el, ami 146 milliárd forintot jelentett. Ezek a ki- 

4 1 

Sztrájkolni akarnak az állami fogorvosok 

Heti átlagban 123 ember érkezett, ami napi 18 menekültet jelent. Tavaly a mene- dékkérők között elsősorban afgánok és irakiak voltak, őket jóval kisebb arányban a szíriaiak, a pakisztániak és az irániak kö- vették. Ami viszont közös bennük – az af- gán gyerektől az iraki aggastyánig –, hogy fejenként 22 millió forint közpénz ment el arra, hogy ne lépjenek be illegálisan Ma- gyarország területére, vagy ha ezt meg- tették, mielőbb hagyják el az országot. 

Közben csendben megbukott az il- legális bevándorlást segítő szervezetek különadója is. Amelyről persze a beveze- tése pillanatában is mindenki tudta, hogy Magyarországon egyetlen olyan szerve- zet sincsen, amelyik segítené az illegális bevándorlást. 

Nem valószínű, hogy létezik a vilá- gon még egy olyan adónem, amely közel egyéves fennállása alatt semmiféle be- vételt sem termelt. Igaz, olyan sem sok, amelyet kifejezetten politikai és választá- si kampánycéllal vezettek volna be. 

adások minden bizonnyal nem kizárólag a déli határszakaszon jelentkeztek, ám döntő többségében az ottani védelem ráfordításait jelentik, ahogy az illegális határátlépők is nagy részben délről, Szer- bia felől lépnek az ország területére. 

A rendőrségi statisztika szerint tavaly összesen 6432 embert fogtak el vagy fordítottak vissza illegális határátlépés közben. Egy részüknél ez azt jelentette, hogy eleve megakadályozták, hogy az ország területére lépjenek, ők az adatso- rok alapján 1691-en voltak egész évben. Többségüket viszont magyar területen, a határ közelében fogták el, majd „kísér- ték” vissza a határzár szerb oldalára. Ez egyébként jóval alacsonyabb ez előző évi számoknál, és azt jelenti, hogy ekkora „tömeg” feltartóztatása érdekében köl- töttek el 146 milliárdot csak a rendőrség- nél a határvédelemre (ebben nincsenek benne például a honvédség vagy a tit- kosszolgálatok ugyanezzel kapcsolatos kiadásai). 

Kéthetes sztrájkra készülnek a fogorvosok, mert úgy látják: fenntarthatatlanná vált a fi- nanszírozás. Egy állami rendelőnek bruttó 850 ezer forintból kell gazdálkodnia egy hónap- ban, ami nem elég az ellátásra, de még az or- vos és az asszisztens munkabérét sem fedezi. A tb-támogatott ingyenes kezelések vesz- teséget termelnek a fogorvosoknak, amit a fizetős páciensek ellátásával kompenzálnak. 

Ráadásul az Állami Egészségügyi Ellátó Központ adatai szerint 243 fogorvosi praxis is üresen áll. 

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma ar- ról számolt be, hogy jelenleg is tárgyalnak az érdekképviseletekkel. Ha a tárgyalások nem zárulnak eredményesen, ezer fogorvos már biztosan sztrájkba lép szeptember első két hetében. 

Forrás: www.nepszava.hu, www.hvg.hu, www.444.hu 

Forrás: www.mfor.hu 

Forrás: www.merce.hu 

Kikötésre alkalmatlan kikötőt vettünk 

Két olasz cégtől vásárolt egy elhagyott ipari területet a magyar kormány Tri- esztben, hozzávetőlegesen 10 milliárd forintért, hogy ott kikötőt létesítsen. Szakértők egyöntetű véleménye szerint a hely nem alkalmas komoly kikötő kialakítására. A partszakasz túl rövid, a víz pedig sekély. 

Magyarország egy 300 méter hosszú partszakasszal rendelkező, 32 hektáros területet vásárolt meg Trieszt kikötőjében 31 millió euróért (10 milliárd forint) – jelen- tette be Szijjártó Péter külügymi- niszter. 

Már akkor felmerült a jogos kérdés, hogy mi- ért foglalkozik az állam gazdasági tevékeny- séggel az adófizetők pénzén, miért nem bíz- za ezt piaci szereplők- re, akik a saját tőkéjüket kockáztatják. 

Az ingatlan jelenleg ki- használatlanul áll, olajfinomító működött rajta. Lesz hova tenni azt a 100 millió eurót (31 milliárd forint), amit a kormány a fejlesztésére szán, most 

u h.gvh: sárroFugyanis se kikötő, se logisztikai központ nincs ott. 

A magyar szállítmányozási szakma szintén értetlenül áll a projekt előtt. A tengeri export ugyanis szinte tel- jes egészében konténerizált, de a Triesztben létesítendő terminál fizikailag nem alkalmas konténerhajók fogadására: partszaka- sza 300 méter hosszú, vize 13 méter mély. De még ha fogadhatna is méretesebb hajókat a magyar terminál, ahhoz le kellene szerződni hajótársa- ságokkal is, amelyek kegyeiért a kikötők kemény harcot vívnak, a magyar export pedig alig számít valamit e cégek forgalma felől nézve. 

Drámaian alacsony az órabér Magyarországon 

Európában a fejlett országok közül a magyar dolgozók kapják a legalacso- nyabb órabért. Egy legutóbbi felmérés szerint egy átlagos hazai munkavállaló 1741 órát, 218 és fél munkanapot dolgo- zik egy évben, amivel ráadásul az egyik legalacsonyabb fizetés jár együtt. 

Összehasonlításként: a vizsgált országok közül csak a görögök (1956 óra), a csehek és a lengyelek (1792-1792 óra), az írek (1782 óra) és az észtek (1748 óra) dolgoz- tak többet az unióban, mint mi. A problé- ma csak az, hogy míg például az észtek 

mindössze 7 órával dolgoztak többet tavaly, másfélszer annyit (13 687 eurót) kerestek, mint a magyarok. A magyar át- lagos kereset 8630 euró. 

A magyar dolgozók alulértékeltségét ezek az adatok cáfolhatatlanul megerősí- tik. Arról azonban nem szabad megfeled- kezni, hogy hazánk alacsony hozzáadott értékkel bíró összeszerelő üzemként funkcionál. Hiába dolgozunk tehát so- kat, ami további jelentős béremelést in- dokolna más országok teljesítményéhez mérten, a munka által megtermelt érték csekély. 

 

 

 

 

 

cikkfeltöltő: 
GB