MEGHÍVÓ a Politikatörténeti Intézet konferenciájára

A Politikatörténeti Intézet tudományos konferenciát rendez

2016. szeptember 21-én (szerdán) 9 órakor

 

1945 TÁRSADALOMTÖRTÉNETE

címmel.

 

A rendezvényen való részvételhez előzetes regisztráció szükséges. Részvételi szándékát kérjük, az info@phistory.hu e-mail címen vagy a 301-4920-as telefonszámon jelezze 2016. szeptember 19-ig.

 

PROGRAM

Délelőtt, 9 óra

Megnyitó (Feitl István)

Valuch Tibor: A II. világháború vége társadalomtörténeti szempontból (nemzetközi kitekintéssel)
Tóth Ágnes: A kényszermigráció formái, összefüggései és társadalmi következményei Magyarországon (1944–1948)
Pihurik Judit: Megszakítottság a katonasorsokban – a hadszíntértől a hadifogságig 1941–1947
Kérdések, vita

11 óra

Standeisky Éva: Polgárértelmiségiek negyvenötben
Palasik Mária: A női esélyegyenlőség 1945 és 1948 között
Pető Andrea: A népbíróságok vizsgálatának módszertani és elméleti kérdései nemzetközi összehasonlításban
Kérdések, vita

Ebédszünet

Délután, 13 óra

Papp István: A magyar vidék problémái a II. világháború végétől a kolhozosítás kezdetéig
Bódy Zsombor: Értelmezhető-e a demokrácia fogalma társadalomtörténetileg az 1940-es évek Magyarországán?
Ignácz Károly: Választói magatartás 1945–1947
Nagy Péter Tibor: Vallásosság és társadalom az 1940-es évek Magyarországán
Nagy Péter: Átalakulás és/vagy folytonosság? – A munkásság társadalmi jellemzői az 1940-es években
Kérdések, vita
Zárszó

 

Helyszín: Politikatörténeti Intézet (1054 Budapest, Alkotmány u. 2.)

 

Az előadókról és az előadásokról bővebben itt olvashat.

 

EMLÉKEZTETŐ: KIÁLLÍTÁS-MEGNYITÓ

„Góliátok törpére” - Röplapok 1956-ból

 

A Politikatörténeti és Szakszervezeti Levéltár az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára kiállítást rendez a Napvilág Könyves Galériában. Az 1956-os röplapgyűjteményéből válogatott dokumentumok nemcsak a forradalom napjaiba, hanem a november 4-ét követő hónapok eseményeibe is betekintést nyújtanak.
 

A kiállítást Földes György, a Politikatörténeti Intézet főigazgatója és Horváth Julianna, a Politikatörténeti és Szakszervezeti Levéltár vezetője nyitja meg 2016. szeptember 15-én (csütörtökön) 18 órakor.

Az eseményre minden érdeklődőt szeretettel várunk.

cikkfeltöltő: 
GB

Választás

Márki-Zay Péter, a hatpárti ellenzéki miniszterelnök-jelölt arról is beszélt, hogy árulók vannak a soraikban, és ő tudja, kik azok.
2021.december 23.
Új kutatócéggel dolgozunk” – mondta a Magyar Hangnak Márki-Zay Péter, annak apropóján, hogy december 15-én egy igencsak kellemetlen tartalmú közvélemény-kutatás szivárgott ki a sajtó felé az ellenzéki összefogás népszerűségéről.
2021.december 22.
Bejegyzés alatt áll Gattyán György pártja, a hivatalos bírósági nyilvántartásban már szerepel a Megoldás Mozgalom. A milliárdos pénteken az Egyenes beszédben jelentette be, hogy aktivizálják a párt tevékenységét. Az ellenzéki összefogás tagjai egységesen úgy vélik: Gattyán György indulása csak a Fidesznek jó. Az ATV Híradó riportja.
2021.december 20.
Budapesten, valamint a 23 megyei jogú város közterein, de az összefogásban részt vevő pártok irodáiban is le lehet adni a szignókat.
2021.december 15.
Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje utcafórumot tartott Székesfehérváron, ahol többek között kijelentette, rendkívül gátlástalan ellenféllel állnak szemben.
2021.december 12.
„Valami megmozdult. Valami, ami túlmutatott a centrális erőtéren és az egymást taposó pártokon, a médiapolitizáláson, a szekértáborokon és a megosztottságon. Szimbólumok jelentek meg, ötletek, tervek és programok kerültek bemutatásra, értelmes politikai viták zajlottak, önkéntesek és aktivisták ezrei dolgoztak az utcákon, pozitív üzeneteket, politikai gesztusokat, elismerést és együttműködést láthattunk, ami vonzotta a választókat is.”
2021.december 9.
Noha az előválasztás alatt komoly összetűzéseik voltak, a volt kormányfő most megvédte a főpolgármestert.
2021.december 2.
Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.