MEGHÍVÓ Kérdések és válaszok az 1944–1949 közötti magyar történelemről

Kedves Barátunk!

 

Szeretettel meghívjuk Önt a Kérdések és válaszok című sorozatunk legújabb kötetének bemutatójára

2016. november 21-én (hétfőn) 16 órára

a Politikatörténeti Intézetbe (1054 Budapest, Alkotmány u. 2.).

 

Kérdések és válaszok az 1944–1949 közötti magyar történelemről

A kötetet bemutatja:

Dr. VARGA ZSUZSANNA történész, tanszékvezető egyetemi tanár (ELTE-BTK)

MIKLÓSI LÁSZLÓ elnök, Történelemtanárok Egylete (TTE)

 

Felszabadulás vagy megszállás volt 1945? Bábkormányt vezetett-e dálnoki Miklós Béla? Miért nem lett háborús bűnös Horthy Miklós? Mi volt a Dévaványai és a Vésztői Köztársaság? Kik voltak a kisnyilasok és mi lett velük? Miért volt szükség államformaváltásra 1946-ban? Ki milyen demokráciát képzelt el? Lehetett-e élni élelmiszerjegy nélkül? Új nyelven beszélt a politika? Miért a Kossuth-címer lett az ország jelképe? Kolhozok voltak-e a szövetkezetek? Mit gondolt a politikáról az utca embere? Ki volt az úr a Balkánon? Hogyan alakult a vallásszabadság ügye? Az ifjúság megforgatta az egész világot? Foglyul ejtette-e a politika a sportot?

Kérdések és válaszok sorozatunk újabb kötetében több mint 120 kérdésre talál választ az olvasó a magyar történelem 1944–1949 közötti éveiről. Sajátos helyzetet jelentettek ezek az évek történelmünkben. A világháború utolsó szakaszában a szó szoros értelmében kettészakadt az ország: két kormánya és két parlamentje volt. Annak ellenére, hogy külföldi csapatok állomásoztak itt és ellenőrizték szinte minden lépésünket, a függetlenség visszaszerzésével és a demokrácia bevezetésével, köztársasággal kísérletezett az ország és vezetői. Sajnos csak néhány évig: Magyarország két diktatúra – a náci és a sztálinista – közé szorult.

Mostanság az akkor történteket besorolják Rákosi Mátyás uralmának előkészítésébe, ahogy ő is szívesen beszélt így a koalíciós évekről. Persze nem így volt ez; pártharcok dúltak, miközben igazi demokratikus politikusokat ismert meg a közvélemény. Az embereket mindeközben lefoglalta a háború utáni hétköznapi élet számos gondja, baja, bánata, sikere. A II. világháború rettenete és a nyilas gyilkos tobzódás szörnyűségei után valami más következett. Ez a kis könyv dióhéjban igyekszik beszámolni az akkori élet legkülönbözőbb területeiről, köztük az eredményekről és a derűs pillanatokról is.

 

A kötet a helyszínen, valamint a Napvilág Kiadó szerkesztőségében és webáruházában kedvezményesen megvásárolható.

 

Eddig megjelent köteteink:

Sipos Balázs, Konok Péter, Ignácz Károly, Egry Gábor:
Kérdések és válaszok a Horthy-korról

Standeisky Éva, Ripp Zoltán, Feitl István, Eörsi László:
Kérdések és válaszok 1956-ról

Bihari Péter:
Kérdések és válaszok az I. világháborúról

Takács Róbert, Ripp Zoltán, Mitrovits Miklós, Feitl István:
Kérdések és válaszok a Kádár-korról

Szuhay Péter, Fleck Gábor:
Kérdések és válaszok a cigányságról

Szentgyörgyi József, Szabó Mátyás, Hajdu Nóra, Boros László:
Kérdések és válaszok az Európai Unióról

cikkfeltöltő: 
GB