Meghívó beszélgetésre: Kurd kérdés: önálló haza vagy autonómia?

M E G H Í V Ó

Kurd kérdés: önálló haza vagy autonómia?

Előadás-beszélgetés a Magyar Békekörben

 

Előadó: Dr. Huszain Shorsh Ph.D., a Kurdisztáni Hazafias Unió Külkapcsolatok Irodájának Magyarországi képviselője

 

Helyszín: Budapest, VII. Király u. 43-45. kapucsengő: 35

 

Időpont: 2018. február 25. vasárnap 11 óra

 

Az előadás-beszélgetés sajtó nyilvános és minden érdeklődő részt vehet rajta

 

Kérjük, jelezze részvételi szándékát az alábbi címen!

magyarbekekor@gmail.com

Shorsh Úrtól a következő kérdésekre kértünk választ előadásának keretében:

  1. A peshmergák részt vettek az Iszlám Állam elleni felszabadító harcban. Közvetlenül Irak és Szíria felszabadulása után területi követeléssel álltak elő a két országgal szemben. Véleménye szerint jogos-e a területi követelés, vagy inkább a kurd autonóm jogok érvényesítése van napirenden?
  2. A kurd vezetés érezhetően megosztott a követendő út tekintetében: egyesek a békés politikai rendezést helyezik előtérbe az autonóm jogok érvényre juttatásával, a szocsi kongresszus szellemében, mások a fegyveres harcot, lásd Afrint, amerikai segédlettel, és önálló államot akarnak létrehozni Szíriában. Egybeesik-e a kurd érdek az amerikaival, vagy fenyeget annak veszélye, hogy a kurdokat eszközként használják ki saját érdekeikkel szemben?
  3. A Magyar Békekör alapelvei szerint „Hazát kell biztosítani a hazájuktól megfosztott népeknek és embereknek, érvényt kell szerezni a nemzeti kisebbségek jogainak, az ENSZ és az Európa Tanács jogi normáival összhangban.”  Az Ön véleménye szerint van-e esély az önálló kurd haza megteremtésére, és milyen út vezet hozzá?
cikkfeltöltő: 
GB