Majdnem két évvel rövidíti meg az életünket a légszennyezés

Korábbi cikkek a témában:

Mindjárt itt a fűtési szezon, új kampányt indít a katasztrófavédelem

Nem véletlenül indított kampányt a katasztrófavédelem: kezdődik a fűtési szezon és a rosszul beállított fűtési rendszerek, az alkalmas fa és szén drágasága, a helyettük eltüzelt mindenféle vegyi anyagokkal kezelt hulladék füstje-korma tovább szennyezi az amúgy se tiszta levegőnket.

A legtöbb európai uniós tagországnak nem sikerül teljesítenie a közösség levegőminőségi standardjait, mi sem állunk jól. A grafikonon azt látjátok, hány évet veszítünk el az életünkből, amit még egészségesen tölthettünk volna, ha nem ekkora a légszennyezés. (Bulgária, Csehország és Lettország mögött vagyunk a negyedikek. Nem a legjobbak, a legrosszabbak között. Ezt a statisztikát a WHO készítette, 2012-es adatok alapján.)

Hogy a WHO és az únió mit tesz ez ügyben, arról itt olvashattok

Ésszel fűtve, közlekedve viszont mi is sokat tehetünk.

Csak hogy tudjátok, már rég nem az ipari tevékenység szennyezi leginkább a levegőnket, európai nagy átlagban első helyezett a háztartások fűtése, az apró szemű, szilárd szennyezőanyagok (mitn például a korom). majdnem fele innen kerül a levegőbe, hunyó még a közlekedés, az energia-előállítás, az ipar és a mezőgazdaság, többé-kevésbe egyforma arányban.