Magyar szocialista siker az EP-ben: nagy többséggel fogadta el az Európai Parlament Gazdasági és monetáris ügyek bizottsága Szanyi Tibor versenypolitikai jelentését

Az Európai Parlament ECON bizottsága a mai napon nagy többséggel elfogadta Szanyi Tibor, magyar szocialista európai parlamenti képviselő versenypolitikai jelentését.

 „Több hónapos intenzív munka eredményeként jött létre ez a jelentés, melyet a gazdasági  és monetáris ügyek bizottságának tagjai nagy arányban támogattak. Van ok az örömre, hiszen sikerült számos, igen fontos témát kiemelni benne. Az egységes piacon lévő tisztességes versenyt súlyosan kárósító adóelkerülés, adókijátszás és a tagállamok közötti adóverseny elleni küzdelem kifejezetten nagy hangsúlyt kapott. Mivel az EP versenypolitikai jelentése meghatározó a jövőre vonatkozó európai versenypolitikai prioritások szempontjából, különösen örülök, hogy abban hangsúlyosan került aláhúzásra az átlátható és tisztességes adópolitika melletti kiállás” - mondta el a jelentésért felelős szocialista politikus.

"A jelentés többek között felszólít a konszolidált társasági adóalap bevezetésére és az európai áfa irányelv átdolgozására, oly módon, hogy az végleg bezárja az áfacsalók által használt kiskapukat. A jelenlegi áfaszabályozás, valamint a tagállamok által az egyes multinacionális vállalatoknak biztosított illegális adókedvezmények amellett, hogy ellehetetlenítik az európai kkv-kat, hatalmas és igazságtalan adóterhet helyeznek az adófizető polgárokra. E méltatlan versenyellenes helyzet felszámolása, és az adóigazságosság helyreállítása érdekében a fent említett két intézkedés meglépése kulcsfontosságú"- emelte ki Szanyi Tibor, majd hozzátette: "A magyar fogyasztók számára is kimondottan lényeges a jelentés egységes európai digitális piacot érintő része, mely szorgalmazza az online vásárlásnál meglévő akadályok lebontását, véget vetve ezzel a tisztességtelen földrajzi alapon történő diszkriminációnak. Szintén támogatásra talált a kezdeményezésem, hogy a tisztességes verseny szabályainak megfelelően adjunk lehetőséget a közösségi gazdasági modellen alapuló vállalkozások érvényesüléséhez."

"Az uniós versenypolitika célja, hogy biztosítsa az  európai egységes piac korrekt működését. Az európai fogyasztók alapvető érdeke, hogy az egyenlő piaci szereplők mellett ne legyenek 'még egyenlőbb' aktorok. Az orbáni Magyarországot jellemző számtalan arcátlan versenysértő eset azonban azt mutatja, hogy nem minden tagállam elkötelezett e téren. Ezért is értékelem komoly sikerként a jelentés elfogadását, hiszen annak ajánlásai mentén a versenypolitika felügyeletét ellátó Bizottság eredményesebben tudja szolgálni a magyar emberek érdekeit is" - hangsúlyozta a szocialista európai parlamenti képviselő.

cikkfeltöltő: 
GB

Választás

Árnyékkormány létrehozását fontolgatja Márki-Zay Péter közös ellenzéki miniszterelnök-jelölt, az előválasztás győztese.
2021.október 21.
Furcsa, hogy az M1 többször forgatott az ellenzéki politikusról a napokban, híradójukat mégis régebbi fotókkal, Facebook-képekkel illusztrálták.
2021.október 19.
A miniszterelnök-jelölt csütörtökön a Nyugati téren arról beszélt, mióta Hódmezővásárhelyen polgármester lett, azóta egyik csoda követi a másikat, most pedig arra is lehetőség nyílt, hogy vezetésével Magyarország maga mögött hagyhassa az elmúlt évek „átkát” és megosztottságát.
2021.október 15.
A második forduló első három napján 260 ezren mentek el választani Dobrev Klára és Marki-Zay Péter között, a negyedük nem szavazott az első körben. Szerda este az RTL Klubon vitázik a két ellenzéki miniszterelnökjelölt-jelölt.
2021.október 13.
A második forduló első három napján 260 ezren mentek el választani Dobrev Klára és Marki-Zay Péter között, a negyedük nem szavazott az első körben. Szerda este az RTL Klubon vitázik a két ellenzéki miniszterelnökjelölt-jelölt.
2021.október 13.
Két eltérő stratégia feszül egymásnak az előválasztás második fordulójában. Dobrev Klára a Karácsony-árvákra tette a tétjeit, Márki-Zay Péter a szavazókat próbálja újraosztani.
2021.október 12.
A milliárdos vállalkozó, Bige László azt mondta a Klubrádiónak, nincs más választása. Kész bármilyen segítséget megadni az ellenzéknek, legyen akárki is majd a jelöltjük a jövő évi választáson. Ilyen szintű top milliárdos eddig nem állt ki ennyire nyíltan az ellenzék mellett.
2021.október 11.
Elérhetővé váltak a szavazópontok az előválasztás honlapján.
2021.október 10.