Magyar Szociális Fórum a béremelésről

Budapest, 2016. november 24. (MSZF)

A béremelésben részesülők fontosnak tartják bérük 15-25 százalékos megemelését, és abban bíznak, hogy a döntést végre is hajtják, nem pedig áremeléssel kijátsszák – tolmácsolta az érintettek véleményét a Magyar Szociális Fórum csütörtökön.

     A versenyképesség növelése ugyanis, melyre a kormány hivatkozik éppenséggel szemben áll a béremeléssel, hiszen a tőke nagyobb hasznot húz az olcsó munkaerőből, mint a drágábból. A legnagyobb terhet a kis vállalkozásoknak kell majd viselniük. Náluk a jövedelem gyakran oly szerény, hogy áremelés nélkül nem fogják tudni kitermelni a béremeléshez szükséges összeget. Ezen kívül feketén foglalkoztatásra ösztönözheti őket. Félő, hogy a kisvállalkozások egy része tönkremegy.

    A várható áremelésre utal, hogy jövőre a kormány a korábban tervezett 0,9 százalék helyett 1,6 százalékkal emelné a nyugdíjat. Az MSZF szerint ennél magasabb áremelés várható, különös tekintettel az alapvetően fontos megélhetési cikkekre és szolgáltatásokra.

    Mindez természetesen nem a béremelésből adódik, hanem a tőkeerős cégek megkülönböztetett érdekeinek érvényesülésére irányuló gazdaságpolitikából, mely ellentmond a béremelésnek.

     Az MSZF véleménye szerint erős kétség fér ahhoz, hogy a rendkívül alacsony bérek 15-25 százalékos megemelése visszatartja-e majd a kivándorlástól a fiatalokat, és a szakképzetteket.

    A Magyar Szociális Fórum szerint az igazi kérdés, hogyan akar és tud majd érvényt szerezni a kormány a béremelésnek a „szabad piacgazdaság” körülményei között. Hogyan kívánja megakadályozni, hogy a béremelést, részben vagy egészében áremeléssel semlegesítsék, illetve fekete foglalkoztatással kijátsszák.+++

 

Kiadta: MSZF SZK

cikkfeltöltő: 
GB

Választás

Márki-Zay Péter, a hatpárti ellenzéki miniszterelnök-jelölt arról is beszélt, hogy árulók vannak a soraikban, és ő tudja, kik azok.
2021.december 23.
Új kutatócéggel dolgozunk” – mondta a Magyar Hangnak Márki-Zay Péter, annak apropóján, hogy december 15-én egy igencsak kellemetlen tartalmú közvélemény-kutatás szivárgott ki a sajtó felé az ellenzéki összefogás népszerűségéről.
2021.december 22.
Bejegyzés alatt áll Gattyán György pártja, a hivatalos bírósági nyilvántartásban már szerepel a Megoldás Mozgalom. A milliárdos pénteken az Egyenes beszédben jelentette be, hogy aktivizálják a párt tevékenységét. Az ellenzéki összefogás tagjai egységesen úgy vélik: Gattyán György indulása csak a Fidesznek jó. Az ATV Híradó riportja.
2021.december 20.
Budapesten, valamint a 23 megyei jogú város közterein, de az összefogásban részt vevő pártok irodáiban is le lehet adni a szignókat.
2021.december 15.
Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje utcafórumot tartott Székesfehérváron, ahol többek között kijelentette, rendkívül gátlástalan ellenféllel állnak szemben.
2021.december 12.
„Valami megmozdult. Valami, ami túlmutatott a centrális erőtéren és az egymást taposó pártokon, a médiapolitizáláson, a szekértáborokon és a megosztottságon. Szimbólumok jelentek meg, ötletek, tervek és programok kerültek bemutatásra, értelmes politikai viták zajlottak, önkéntesek és aktivisták ezrei dolgoztak az utcákon, pozitív üzeneteket, politikai gesztusokat, elismerést és együttműködést láthattunk, ami vonzotta a választókat is.”
2021.december 9.
Noha az előválasztás alatt komoly összetűzéseik voltak, a volt kormányfő most megvédte a főpolgármestert.
2021.december 2.
Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.