Magyar Civil Becsületrendet kapott Csillag Ádám és Majtényi László

http://ww2.infovilag.hu/2018/02/10/magyar-civil-becsuletrendet-kapott-cs...

Magyar Civil Becsületrendet kapott Csillag Ádám és Majtényi László

 

Az Ars Humanica Hungarica Kör, az a keresztény humánum alapvető értékeit képviselő és hirdető szellemi társulás, amit tudósok, egyházi személyek, művészek és a művészet pártolói hoztak létre, hetedik alkalommal ma délben adta át az általa alapított Magyar Civil Becsületrend kitüntetést a budapesti Fészek Művészklubban. A magyar művészek és az értelmiség ikonikus találkozóhelyének nem csupán színháztermét, hanem még az egyik szomszédos termet is megtöltötte a kitüntetendők tisztelői.

Megnyitójában Görgey Gábor író és költő „az országot elöntő erkölcsi és politikai szennyről” beszélt, ami különösen most, a választási kampány idején egyre érezhetőbbé válik. Az irodalomtörténész Pomogáts Béla a magyarországi civilség állapotáról festett elszomorító képet, megállapítván, hogy a mai hatalom kriminalizálja a társadalom testét képező civileket és szervezeteiket.

Sumonyi Zoltán költő a Batthyány–Göncz látszólagos dichotómiáról beszélt, amelynek valós feloldása az az egybeesés, ami a két államférfi pályáját már a születési és halálozási dátumaikkal is evidenssé teszi, és magyarázza a kitüntetések átadásának időpont-választását.

Az idei két díjazott: Csillag Ádám video-historikus, Balázs Béla-díjas dokumentumfilm-rendező, producer és Majtényi László jogtudós, az Akadémia doktora, az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet elnöke.

Csillag Ádám érdemeit Ragályi Elemér, a Kossuth- és Balázs Béla-díjas világhírű filmoperatőr. Laudációjában felsorolta Csillag Ádám pályájának főbb állomásait, és szót ejtett ezen belül a mai magyar filmgyártás állapotáról is. Csillag Ádám a válaszában köszönetet mondott a kitüntetésért, majd ő is beszélt arról, hogy megannyi akadály – valós és imaginárius, objektív és szubjektív – nehezíti egy-egy film létrejöttét.

Majtényi László érdemeit Kéri László politológus méltatta, miközben felidézte évtizedek óta tartó kapcsolatát, barátságát a jogtudóssal. Kemény szavakkal illette a mai politikai állapotokat, amik szerinte is gyakorlatilag kriminalizálják a civilséget, a civilek szerveződéseit. Válaszában Majtényi az új civiltörvény visszáságairól beszélt, összehasonlította a Rákosi-korszak határövezeti besorolásával, amely szerint a budapesti, Vigadó téri hajóállomás – mint határátkelő – nyolc kilométeres körzetéből akár kitilthatóak lehetnek civil szervezetek, illetve egyének.

Magyar Civil Becsületrend kitüntetések átadása után Iván Ildikó, a bonni és a Magyar Állami Operaház szólóénekese, egyetemi docens adott emlékezetesen szép hangversenyt növendékei élén.

A Fészek Művészklub kupolatermében tartott záró állófogadás részvevői a „segítség perselyében” gyűjtötték pénzadományaikat. Az összeget egyöntetűen felajánlották Csillag Ádám civil munkásságának a segítésére.

 

cikkfeltöltő: 
GB

Választás

Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.
Brüsszeli látogatása során, ígéretéhez híven a híres ereszcsatornát is útba ejtette Márki-Zay Péter, az ellenzéki összefogás miniszterelnök-jelöltje.
2021.november 11.
Megnyílt az út az előtt, hogy a kormány úgynevezett "gyermekvédelmi" népszavazási kérdéseiről a jövő tavaszi országgyűlési választásokkal egy napon dönthessenek a választók.
2021.november 10.
Az előválasztás megítélésének döntő, történelmi szempontja az lesz, hogy végül sikerül-e a segítségével a Fidesz rendszerét lebontani. Ez még előttünk áll, vannak rá biztató jelek, de sokakban kétségek is.
2021.november 7.
Árnyékkormány létrehozását fontolgatja Márki-Zay Péter közös ellenzéki miniszterelnök-jelölt, az előválasztás győztese.
2021.október 21.
Furcsa, hogy az M1 többször forgatott az ellenzéki politikusról a napokban, híradójukat mégis régebbi fotókkal, Facebook-képekkel illusztrálták.
2021.október 19.