Magyar Békekör a varsói NATO-csúcsról

  A NATO katonai jelenlétének megerősítéséről hozott varsói döntések nem felelnek meg a kelet-nyugati békés együttműködés követelményének, és szemben állnak az európai kollektív biztonsági rendszer megteremtésére irányuló erőfeszítésekkel. Magyarország nemzeti érdeke a béke és a jó viszony Kelettel, és helytelen volna ezt elfelejteni – értékelte a Magyar Békekört szervező Magyar Szociális Fórum szombaton.

    A négyezer fős dandár és a rakétavédelmi pajzs kelet-európai telepítése arra utal, hogy a NATO katonailag akarja alátámasztani keleti terjeszkedését, a magyar kormány pedig – ha csekély mértékben is – szerepet vállal benne. Fokozza a feszültséget Obama amerikai elnök varsói bejelentése, miszerint ezer amerikai katonát fognak állomásoztatni Lengyelországban, hogy „megerősítsük további jelenlétünket Közép- és Kelet-Európában”. Továbbá Jen Stoltenberg NATO-főtitkár arra vonatkozó bejelentése, hogy megvizsgálják Románia és Bulgária kérését a NATO Fekete-tengeri erősebb légi- és flotta jelenlétére.

    Az MSZF megrökönyödésének ad hangot amiatt, hogy Szíjjártó Péter külügyminiszter a NATO további terjeszkedését sürgette Varsóban, újabb tagállamok, köztük Grúzia bevonásával az Észak-Atlanti Szövetségbe. „Miféle értékrend vezérli azt a külpolitikát, amely a keleti nyitást a NATO keleti terjeszkedéseként értelmezi?” – szegezte a kérdést a kormányhoz.

    Az „orosz agresszióra” való hivatkozással hozott varsói döntéseket nem ellensúlyozza, hogy a határozatban síkra szállnak a párbeszéd fenntartására Moszkvával. Hiszen a szankciókat érvényben tartják, és Oroszországot próbálják felelőssé tenni azért, mert Ukrajna nem teljesíti a minszki megállapodást.

    A varsói NATO-csúcs előtt Putyin orosz elnök telefonon arra kérte Merkel német kancellárt és Hollande francia elnököt, hogy „gyakoroljanak aktívabb nyomást Ukrajnára” Kelet-Ukrajna szélesebb autonómiájának elnyerése érdekében.

    A Békekört szervező Magyar Szociális Fórum szerint a varsói NATO-csúcs állásfoglalása vélhetően nem fogja okafogyottá tenni a kilátásba helyezett orosz katonai ellenlépéseket, nevezetesen a három új hadosztály felállítását Oroszország nyugati és dél-nyugati határainak védelmében.

    Az orosz vezetés nyilván megvizsgálja majd a magyar kormány NATO-csúcson tanúsított magatartását is, mérlegelve, mennyire tulajdonítható a szövetségesi hűségnek, és mennyire lép túl azon. Hiszen nehéz nem látni az ellentmondást szavak és tettek, nevezetesen a hangoztatott együttműködési készség és a NATO további keleti terjeszkedésének geopolitikai szorgalmazása között – jelezte a Békekör álláspontját a Magyar Szociális Fórum a varsói NATO-csúcsról kiadott első értékelésében.+++

 

Kiadta: MSZF SZK

+36 30 5927371

www.mszfszk.hu

cikkfeltöltő: 
GB

Választás

Márki-Zay Péter, a hatpárti ellenzéki miniszterelnök-jelölt arról is beszélt, hogy árulók vannak a soraikban, és ő tudja, kik azok.
2021.december 23.
Új kutatócéggel dolgozunk” – mondta a Magyar Hangnak Márki-Zay Péter, annak apropóján, hogy december 15-én egy igencsak kellemetlen tartalmú közvélemény-kutatás szivárgott ki a sajtó felé az ellenzéki összefogás népszerűségéről.
2021.december 22.
Bejegyzés alatt áll Gattyán György pártja, a hivatalos bírósági nyilvántartásban már szerepel a Megoldás Mozgalom. A milliárdos pénteken az Egyenes beszédben jelentette be, hogy aktivizálják a párt tevékenységét. Az ellenzéki összefogás tagjai egységesen úgy vélik: Gattyán György indulása csak a Fidesznek jó. Az ATV Híradó riportja.
2021.december 20.
Budapesten, valamint a 23 megyei jogú város közterein, de az összefogásban részt vevő pártok irodáiban is le lehet adni a szignókat.
2021.december 15.
Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje utcafórumot tartott Székesfehérváron, ahol többek között kijelentette, rendkívül gátlástalan ellenféllel állnak szemben.
2021.december 12.
„Valami megmozdult. Valami, ami túlmutatott a centrális erőtéren és az egymást taposó pártokon, a médiapolitizáláson, a szekértáborokon és a megosztottságon. Szimbólumok jelentek meg, ötletek, tervek és programok kerültek bemutatásra, értelmes politikai viták zajlottak, önkéntesek és aktivisták ezrei dolgoztak az utcákon, pozitív üzeneteket, politikai gesztusokat, elismerést és együttműködést láthattunk, ami vonzotta a választókat is.”
2021.december 9.
Noha az előválasztás alatt komoly összetűzéseik voltak, a volt kormányfő most megvédte a főpolgármestert.
2021.december 2.
Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.