Magyar Békekör: nemzeti érdek a szorosabb viszony Oroszországgal

Budapest, 2017. január 25. szerda (MSZF)

A Magyar Békekör szerdán egyetértéséről biztosította a magyar külpolitikát abban, hogy az Európai Unió helyzete meg fog gyengülni, ha nem tud kölcsönösen előnyös kapcsolatot teremteni Moszkvával, de felhívta a kormány figyelmét, hogy ez alól Magyarország sem kivétel, hiszen hazánk az EU tagja.

     A Békekör egyetért Szijjártó Péternek Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel folytatott hétfői moszkvai találkozóján kifejtett helyzetértékelésével, miszerint „Egy potenciális konfliktus Oroszország és az EU között rendkívül súlyos következményekkel járna Magyarországra nézve. A világtörténelemben Közép-Európa mindig a legrosszabb helyzetben volt, ezért számunkra különösen fontos, hogy a Nyugat és a Kelet pozitívan együttműködjön, kulturáltan és pragmatikusan”.

    A Békekör azt szeretné, ha a helyes elemzést konkrét tettek követnék, hiszen a kormány tettei gyakran ellentmondanak szavainak: rendre megszavazza az oroszellenes szankciókat, fejet hajt az EU-nak, és eláll egy sor előnyös keleti beruházási, köztük energetikai, és kereskedelmi lehetőség kihasználásától, és részt vesz – ha szerény mértékben is – a NATO Oroszország elleni katonai felvonulásában a Baltikumon.

     „Még mindig várat magára, hogy a magyar kormány feloldja az ellentmondást szavai és tettei között” – írják.

      A Békekör arra kérte Szijjártó Péter külügyminisztert, válaszoljon, milyen konkrét gyakorlati lépéssel kívánja bizonyítani moszkvai kijelentésének komolyságát, miszerint „Azt akarom, hogy normalizálódjon Magyarország viszonya Oroszországgal. Közös érdekeink vannak, és ezek nagyon fontosak Európa számára”.+++

 

Kiadta: MSZF SZK

cikkfeltöltő: 
GB

Választás

Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.
Brüsszeli látogatása során, ígéretéhez híven a híres ereszcsatornát is útba ejtette Márki-Zay Péter, az ellenzéki összefogás miniszterelnök-jelöltje.
2021.november 11.
Megnyílt az út az előtt, hogy a kormány úgynevezett "gyermekvédelmi" népszavazási kérdéseiről a jövő tavaszi országgyűlési választásokkal egy napon dönthessenek a választók.
2021.november 10.
Az előválasztás megítélésének döntő, történelmi szempontja az lesz, hogy végül sikerül-e a segítségével a Fidesz rendszerét lebontani. Ez még előttünk áll, vannak rá biztató jelek, de sokakban kétségek is.
2021.november 7.
Árnyékkormány létrehozását fontolgatja Márki-Zay Péter közös ellenzéki miniszterelnök-jelölt, az előválasztás győztese.
2021.október 21.
Furcsa, hogy az M1 többször forgatott az ellenzéki politikusról a napokban, híradójukat mégis régebbi fotókkal, Facebook-képekkel illusztrálták.
2021.október 19.