Magyar Békekör: az oroszellenesség ellentétes a magyar nemzeti érdekkel

Budapest, 2017. április 23. vasárnap (MSZF)

 A Magyar Békekör ellentétesnek tartja az orosz-ellenességet a magyar nemzeti érdekekkel, és elítéli az oroszellenesség mesterséges szítását mind Magyarországon, mind másutt a világon – áll a Békekör vasárnap kiadott állásfoglalásában.

     Hazánkban az elmúlt hetekben több olyan személy, csoport és szervezet aktivizálódott, amely a „ruszkik haza”, „Orbán Putyin lakája” és „nem akarunk orosz gyarmat lenni” hamis jelszóval arra buzdít, hogy Magyarország forduljon szembe Oroszországgal, és építse le kölcsönösen előnyös kapcsolatait vele. Ezek a csoportok, köztük a parlamentben képviselt ellenzéki pártok, szembeállítják „Európát” Oroszországgal, és azt hirdetik, hogy Magyarország a Nyugathoz tartozik, ezért nem ápolhat jó viszonyt Oroszországgal. A Szocialista Párt miniszterelnök-jelöltje február 18-i bemutatkozó beszédében azt mondta, hogy aki a szabadság híve, nem működhet együtt Putyinnal. Mondta ezt akkor, amikor Oroszország a szír nép szabadságáért, és a világ népeinek nyugalmáért küzd a terroristák ellen. Oroszellenes gyűlöletkeltés jelei is tapasztalhatók. Becsmérlő jelzőkkel illetik Moszkvát, Putyin orosz elnököt, és azokat a magyar politikusokat, akik a reálpolitika jegyében kölcsönösen előnyös együttműködésre törekszenek Oroszországgal gazdasági, kulturális és politikai téren.

    A Magyar Békekör szerint a mesterséges hisztériakeltéshez és az idegengyűlölethez semmiféle magyar érdek nem fűződik. Sokkal inkább olyan ismert idegen érdekek fűződnek hozzá, amelyek hazánkat kizárólag a nyugati érdekszférához kívánják láncolni, figyelmen kívül hagyva földrajzi fekvését, és újkori történelmünkben kialakult sokrétű kapcsolatait a Kelettel. A Békekör elítéli a kapcsolat-romboló szándékot. Emlékeztet a „tovariscsi konyec”-politika súlyos gazdasági következményeire Magyarországra nézve, továbbá az érvényben lévő oroszellenes szankciók bumeráng-hatására.

    Magyarország abban érdekelt, hogy békés, jó viszonyban éljen Kelettel és Nyugattal egyaránt, és kapcsolatépítő, pozitív magatartásával elősegítse a két civilizáció kézfogását, békés együttműködését a magyar nép és az emberiség javára – áll a Magyar Békekör nyilatkozatában.+++

Kiadta: MSZF SZK

cikkfeltöltő: 
GB

Választás

Márki-Zay Péter, a hatpárti ellenzéki miniszterelnök-jelölt arról is beszélt, hogy árulók vannak a soraikban, és ő tudja, kik azok.
2021.december 23.
Új kutatócéggel dolgozunk” – mondta a Magyar Hangnak Márki-Zay Péter, annak apropóján, hogy december 15-én egy igencsak kellemetlen tartalmú közvélemény-kutatás szivárgott ki a sajtó felé az ellenzéki összefogás népszerűségéről.
2021.december 22.
Bejegyzés alatt áll Gattyán György pártja, a hivatalos bírósági nyilvántartásban már szerepel a Megoldás Mozgalom. A milliárdos pénteken az Egyenes beszédben jelentette be, hogy aktivizálják a párt tevékenységét. Az ellenzéki összefogás tagjai egységesen úgy vélik: Gattyán György indulása csak a Fidesznek jó. Az ATV Híradó riportja.
2021.december 20.
Budapesten, valamint a 23 megyei jogú város közterein, de az összefogásban részt vevő pártok irodáiban is le lehet adni a szignókat.
2021.december 15.
Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje utcafórumot tartott Székesfehérváron, ahol többek között kijelentette, rendkívül gátlástalan ellenféllel állnak szemben.
2021.december 12.
„Valami megmozdult. Valami, ami túlmutatott a centrális erőtéren és az egymást taposó pártokon, a médiapolitizáláson, a szekértáborokon és a megosztottságon. Szimbólumok jelentek meg, ötletek, tervek és programok kerültek bemutatásra, értelmes politikai viták zajlottak, önkéntesek és aktivisták ezrei dolgoztak az utcákon, pozitív üzeneteket, politikai gesztusokat, elismerést és együttműködést láthattunk, ami vonzotta a választókat is.”
2021.december 9.
Noha az előválasztás alatt komoly összetűzéseik voltak, a volt kormányfő most megvédte a főpolgármestert.
2021.december 2.
Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.