Mélyszegénységből indult, rákkutató lett Orsós Zsuzsanna

Érettségi után öt éven át dolgozott, majd az egyetemet is munka mellett végezte el Orsós Zsuzsanna, aki ma rákkutató, biológus és egyetemi oktató.

https://infostart.hu/kultura/2021/05/30/melyszegenysegbol-indult-rakkuta...

Orsós Zsuzsanna

A mélyszegénységből lett rákkutató Orsós Zsuzsanna: a biológus ma már a Pécsi Tudományegyetem adjunktusa. A biológus Németkéren, Tolna megyében mélyszegénységben nőtt fel, általános iskolásként nem is tűnt ki kortársai közül.

Középiskolás voltam, akkor sem volt még külön ágyam. Amikor hazaértem a kollégiumból, akkor is a testvéremmel kellett aludnom, egy ágyban. Most már láttam egész mást és tudom, hogy az a szegénység, és ami most van szegénység, az ég és föld. Ma már az életkörülmények is kérdőjelesek, lehet-e egy otthont egyáltalán állandó lakhelynek tekinteni" – mondta el Orsós Zsuzsanna a Pécs Aktuálban.

A kutató szerint nem lehet egyenlő esélyekről beszélni akkor, ha valaki olyan körülmények közül érkezik, ahol nincsen vezetékes víz, áram vagy aszfaltozott út.

Pedig véleménye szerint az ilyen körülmények között élő gyerekekből is jó orvos, tanár vagy hegesztő lehetne potenciálisan, ha eljutnának oda, hogy legyen lehetőségük válogatni abban, milyen iskolába járjanak, milyen fakultációt vegyenek fel.

"Igazságtalan, hogy ezeknek a gyerekeknek nincs lehetőségük fejlődni" – mondja. A szociálisan hátrányos helyzetű, nem roma gyerekekre ugyanúgy igaz ez, mint roma társaikra.

A biológusnő rengeteget tanult édesanyjától: a sem írni, se olvasni nem tudó asszony megtanította lányának, hogyan oldja meg, hogy ne hagyja el magát, legyen erős nőként, a huszadik pofon után is fel tudjon állni.

(...)

cikkfeltöltő: 
GB

Választás

Régiónként bemutatjuk az előválasztáson induló ellenzéki jelölteket, a köztük zajló csatákat. Sorozatunk ötödik része a nyugtat-dunántúli versengésről szól.
2021.szeptember 21.
Egymondatos közleményt adott ki a Fidesz az ellenzéki előválasztás leállásval kapcsolatban. Az MTI országos sajtószolgálatához eljutatott közlemény egészen pontosan így szól:
2021.szeptember 19.
A NER rendszerének lebontásában, a fideszesek felelősségre vonásában, és a korrupciós ügyeken meggazdagodottak elszámoltatásában mind egyetértettek az ellenzéki miniszterelnök-jelöltek első tévévitájukon, még ha máshogy is közelítenék meg mondjuk az adórendszer vagy a jogállam reformját. Igazi vita csak Hadházy Ákos és Tóth Csaba zuglói képviselőjelöltek támogatása körül alakult ki.
2021.szeptember 13.
Nagyon fontosak a jelöltek, nagyon fontosak a jelölőszervezetek, de sokkal fontosabb az előválasztás demokratikus tisztessége – mondta Magyar György. Az ellenzéki előválasztásban közreműködő Civil Választási Bizottság elnöke beszélt a kampány menetrendjéről, az egyjelöltes választásról, és arról is, van-e jogi alapja az előválasztásnak.
2021.szeptember 11.
Az előválasztás első fordulóját szeptember 18. és 26. között tartják.
2021.szeptember 10.
Hétfőn délelőtt 10 óráig adhatták le az induláshoz szükséges aláírásokat az ellenzéki előválasztás miniszterelnök-jelöltjei. Legalább húszezerre volt szükség, Pálinkás Józsefen kívül mindenkinek sikerült összegyűjtenie.
2021.szeptember 7.
Az MSZP szerint „jobbikos agyszülemény” a kooperáció.
2021.szeptember 3.