Márki-Zay: A szivárogtatás után kutatócéget váltottunk

Új kutatócéggel dolgozunk” – mondta a Magyar Hangnak Márki-Zay Péter, annak apropóján, hogy december 15-én egy igencsak kellemetlen tartalmú közvélemény-kutatás szivárgott ki a sajtó felé az ellenzéki összefogás népszerűségéről.

https://hang.hu/belfold/marki-zay-a-szivarogtatas-utan-kutatoceget-valto...

A 21 Kutatóközpont és az Iránytű Intézet részvételével készített, 68 oldalas elemzés legfontosabb megállapítása volt, hogy az ellenzéki összefogás lakossági támogatottsága jócskán leszakadt a Fideszétől. Az anyag szerint az ellenzéki listát a megkérdezettek 31 százaléka, a Fidesz-KDNP listáját 46 százalékuk támogatta volna – és a nyilatkozók 52 százaléka kívánta a mostani kormány maradását, míg csak 43 százalékuk akart kormányváltást.

Márki-Zay ugyanakkor felettébb gyanúsnak tartja, hogy a nem a nyilvánosság számára készített elemzés simán a médiához kerülhetett. – Láttam már ilyen trükköket itthon és külföldön is, hogyan lehet hangulatot kelteni a saját jelölt ellen, elmondani róla, hogy már korábbi szövetségesei sem támogatják – mondta lapunknak az ellenzék miniszerelnök-jelöltje.

A hódmezővásárhelyi politikus hozzátette, tudják, hogy melyik csatornán, levelezéssel jutott ki a belső használatú dokumentum, ám nem akarnak személyes felelősöket emlegetni. Azt sem árulta el, melyik elemző központot tartja felelősnek a malőrért, de a tanulságot levonták, változtatnak a háttércsapat „mixén”.

A történtek ugyanakkor valamelyest felrázhatták az előválasztás után látványos letargiába süllyedő pártokat – legalább annyira, hogy rögtön két szlogenben is megállapodtak. Márki-Zay a Spirit FM Aktuál című reggeli rádióműsorában árulta el, hogy az egyik jelmondat a „Legyen Magyarország mindannyiunké”, a másik pedig, hogy „Egységben Magyarországért”.

A politikus az ATV által szemlézett interjúban azt is hangsúlyozta: a választáson való győzelem csak akkor fog menni, ha mindenki beáll a sorba és közös erővel küzd; és ha azt látja, hogy bárki el akarja buktatni az ellenzék esélyeit, akkor szóvá fogja tenni. Márki-Zay úgy véli, hogy az összefogó pártok a közös program 90 százalékában már megállapodtak, és szeretné, ha a 10 százalékot azok is elfogadnák, akik eddig „valami miatt kerékkötők voltak”.

cikkfeltöltő: 
GB

Választás

Márki-Zay Péter, a hatpárti ellenzéki miniszterelnök-jelölt arról is beszélt, hogy árulók vannak a soraikban, és ő tudja, kik azok.
2021.december 23.
Új kutatócéggel dolgozunk” – mondta a Magyar Hangnak Márki-Zay Péter, annak apropóján, hogy december 15-én egy igencsak kellemetlen tartalmú közvélemény-kutatás szivárgott ki a sajtó felé az ellenzéki összefogás népszerűségéről.
2021.december 22.
Bejegyzés alatt áll Gattyán György pártja, a hivatalos bírósági nyilvántartásban már szerepel a Megoldás Mozgalom. A milliárdos pénteken az Egyenes beszédben jelentette be, hogy aktivizálják a párt tevékenységét. Az ellenzéki összefogás tagjai egységesen úgy vélik: Gattyán György indulása csak a Fidesznek jó. Az ATV Híradó riportja.
2021.december 20.
Budapesten, valamint a 23 megyei jogú város közterein, de az összefogásban részt vevő pártok irodáiban is le lehet adni a szignókat.
2021.december 15.
Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje utcafórumot tartott Székesfehérváron, ahol többek között kijelentette, rendkívül gátlástalan ellenféllel állnak szemben.
2021.december 12.
„Valami megmozdult. Valami, ami túlmutatott a centrális erőtéren és az egymást taposó pártokon, a médiapolitizáláson, a szekértáborokon és a megosztottságon. Szimbólumok jelentek meg, ötletek, tervek és programok kerültek bemutatásra, értelmes politikai viták zajlottak, önkéntesek és aktivisták ezrei dolgoztak az utcákon, pozitív üzeneteket, politikai gesztusokat, elismerést és együttműködést láthattunk, ami vonzotta a választókat is.”
2021.december 9.
Noha az előválasztás alatt komoly összetűzéseik voltak, a volt kormányfő most megvédte a főpolgármestert.
2021.december 2.
Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.