Már működik az okostelefonos e-kárbejelentő

Elindult a Magyar Biztosítók Szövetségének (Mabisz) új, digitális kárbejelentője, így baleset után az autósok már a mobiltelefonjukon is intézhetik a kötelező gépjármű felelősség biztosítási károk bejelentését – mondta Pandurics Anett, a szövetség elnöke.

Korábbi cikkek a témában:

Januártól papír helyett okostelefonon is megtehetjük a közlekedési baleseti kárbejelentést

Az e-kárbejentés egyenértékű a hagyományos, „kék-sárga” nyomtatványon történő bejelentéssel, de annál gyorsabb és egyszerűbb ügyintézést tesz lehetővé.

Elhangzott: ma még a biztosítók túlnyomó többségbe papír formátumban fogadja a kárbejelentéseket a károsultaktól. Az új, online applikáció gyorsabb kárbejelentési folyamatot tesz lehetővé a károsultaknak. Az alkalmazás könnyen használható szerkesztőmodulja segítségével a felhasználók egyszerűen készíthetik el a baleseti ábrát. A baleset típusának kiválasztása, a helyszín GPS-es meghatározása, továbbá a szerződéses adatok QR-kódos bevitele, mind hozzájárulnak a gyors és egyszerű adatfelvételhez.

A Mabisz szakemberei felhívták a figyelmet arra, hogy a balesetet követően mindkét félnek jelentkeznie kell a saját biztosítójánál. Erre a károkozónak 5 nap áll rendelkezésére, a károsultnak pedig 30 napja van arra, hogy a károkozó biztosítójánál a saját kárigényét bejelentse. Az alkalmazás ezt is leegyszerűsíti, hiszen az adatok kitöltése után, ha minden érintett fél aláírta a bejelentőt, egy gombnyomással el tudják azt küldeni a helyszínről.

A Mabisz 13 tagbiztosítójának összefogásával kialakított alkalmazás az ekar.hucímen Androidra és iOs-re is elérhető

Pandurics Anett elmondta: a legtöbb biztosító társaság számára idén a legfontosabb feladat, hogy a digitalizáció eredményeit hogyan tudják beépíteni a saját ügyviteli, kárrendezési folyamataikba.