Logopédia Európai Napja

Logopédia Európai Napja
2017. március 6.
A Fővárosi Pedagógiai Szakszolgálat tagintézményeiben,
Budapest minden kerületében.

A Fővárosi Pedagógiai Szakszolgálat az idén hetedik alkalommal rendezi meg a Logopédia Európai Napját. E nap alkalmából a Fővárosi Pedagógiai Szakszolgálat logopédusai felhívják a figyelmet a nyelvi és kommunikációs zavarok sokféleségére, azok lehetséges következményeire, a megelőzés, a fejlesztés, a verbális kommunikáció fontosságára. A logopédiai ellátást nyújtó intézményeinkben megmutatjuk a szakszolgálati ellátás lehetőségeit. Beszédszűréssel, tanácsadással, nyílt foglakozással, különböző szakmai programokkal várjuk az érdeklődőket, az ellátásban részesülő gyermekeket, szüleiket, pedagógusokat.
Az idei évben a prevencióra helyezzük a hangsúlyt. Kiemelten fontosnak tartjuk: a szakszolgálati logopédiai ellátásban a nyelvfejlődési elmaradások korai logopédiai szűrésének bevezetését, a nyelvi elmaradások korai felismerését és a logopédiai terápia mielőbbi megkezdését.
A nyelvfejlődési zavarral az óvodáskorúak 7-10 %-a küzd.
A nyelvfejlődési zavar a szókincset, a mondatalkotást, a beszédértést, végső fokon a teljes kommunikációs folyamatot különböző mértékben érintheti, így – lévén a nyelv a gondolkodás és tanulás közvetítő közege – az óvodai, majd az iskolai pályafutás során jelentős beilleszkedési, tanulási hátrányt jelent az érintett gyermek számára. E zavar nem azonos a beszédhangok ejtésének hibáival, melyek önmagukban elhanyagolható mértékben játszanak szerepet a gyerekek tanulási, társadalmi sikerességében. A nyelvfejlődési késés már hároméves korban, az óvodába lépéskor felismerhető.
Most először a Fővárosi Pedagógiai Szakszolgálat 2016 őszén induló program keretében a kötelező óvodáztatással összhangban, az óvodába lépő hároméves gyerekek beszéd- és nyelvi fejlettségét szűri. A nyelvfejlődési késést mutató gyermekek további logopédiai vizsgálatban és kiscsoportos nyelvi fejlesztésben részesülnek.  A korai szűréssel megelőzhető a nyelvi zavar legsúlyosabb formáinak kialakulása, hiszen a kezelést nem csak az 5 éves szűrést követően, - hanem már két évvel korábban - tudjuk elkezdeni, így nyelvi hátrányaik jelentősen csökkenthetők.
A szülőket is bevontuk a mintaprogramba, mely a szülők figyelmét ráirányítja a gyermek nyelvi megfigyelésére, érzékenyíti őket a tudatos segítésre, felelősségvállalásra.
Azt várjuk a programtól, hogy 3-5 éven belül érezteti hatását, és az 5 éves korban eltérést mutató gyermekek aránya csökkenni fog, így a valóban súlyosabb beszéd- és nyelvi fejlődési zavarokat mutató gyermekekre jut majd több kezelési ideje a logopédus kollégáknak
 
A részletes program, az alábbi oldalon tekinthető meg: http://fpsz.hu/logopedia-europai-napja-2017/ 
 
 
Mosányi Emőke 
főigazgató 
+36-30-622-3568
mosanyi.emoke.kp@fpsz.net  
www.fpsz.hu
 
További információ kérhető:
Pálinkás Andrea
+36-1-267-24-33/105
 
 

 

cikkfeltöltő: 
GB

Választás

Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.
Brüsszeli látogatása során, ígéretéhez híven a híres ereszcsatornát is útba ejtette Márki-Zay Péter, az ellenzéki összefogás miniszterelnök-jelöltje.
2021.november 11.
Megnyílt az út az előtt, hogy a kormány úgynevezett "gyermekvédelmi" népszavazási kérdéseiről a jövő tavaszi országgyűlési választásokkal egy napon dönthessenek a választók.
2021.november 10.
Az előválasztás megítélésének döntő, történelmi szempontja az lesz, hogy végül sikerül-e a segítségével a Fidesz rendszerét lebontani. Ez még előttünk áll, vannak rá biztató jelek, de sokakban kétségek is.
2021.november 7.
Árnyékkormány létrehozását fontolgatja Márki-Zay Péter közös ellenzéki miniszterelnök-jelölt, az előválasztás győztese.
2021.október 21.
Furcsa, hogy az M1 többször forgatott az ellenzéki politikusról a napokban, híradójukat mégis régebbi fotókkal, Facebook-képekkel illusztrálták.
2021.október 19.