Librettó hírei VI-45 (2016-11-13)

Librettó

A Budai Liberális Klub Hírlevele. Tiszta beszéd hetente, válogatott olvasnivalók.

 

Fókuszban

Csatatér
[Budai Liberális Klub] Tájkép a népszavaztatási hadgyakorlat után
Dátum:  2016. november 14., 19:00
Helyszín:  1027 Budapest, Margit körút 48., I. emelet
Vendégek:

  • Kozák Márton
  • Magyar Bálint

Házigazda:
Szentpéteri Nagy Richard politológus
A népszavaztatást vitató ellenzéki kritikák mögött az a feltevés húzódik meg, mintha Orbán pártja a korrektség, a törvényesség és az erkölcsösség normái szerint kívánt volna cselekedni, csak sajna nem sikerült nekik. A Fideszen az európai értékeket számon kérni valójában hiába való erőlködés, immunisak rá. Orbánék pontosan tudják, hogy a kérdés és az egész kampány inkorrekt, törvényellenes, erkölcstelen és drága, de ez a legkevésbé sem zavarja őket. Nekik egy céljuk van, a hatalomgyakorlás. Most felmérték , hogy így a ciklus közepén hol tartanak, milyen eszközök állnak rendelkezésükre, képesek-e azokat hatékonyan használni uralmuk megtartása érdekében? A Magyar Narancs október 20-i számában megjelent írásában Kozák Márton és Magyar Bálint a Fidesz hatalomgyakorlásának az európai normáktól elütő racionalitását elemzi. Miben rejlik ez? Milyen csapdákat állított a gyűlöletkampány, s lett volna mód az elkerülésükre? Milyen taktikával, stratégiával lehet eredményesen szembeszállni egy ilyen cinikus, erőszakos , orcátlan maffiával? Ezekről a kérdésekről beszélgetünk a cikk szerzőivel.

2016. november 12., 00:00

A gyűlölet „hazafisága” és a szolidaritás „vaksága”

[Magyar Narancs - Kozák Márton, Magyar Bálint] Orbán Viktor már 2015 januárjában, a Charlie Hebdo szerkesztősége elleni merénylet idején érzékelte, hogy az átalakuló Közel-Keleten a diktatúrákkal együtt több helyen az államhatalom is összeomlik, és a káoszba és kegyetlenségbe süllyedő térségből menekültek milliói indulhatnak Európa felé. Mértékadó megfigyelők szerint e felismeréshez Orbánt, a Vlagyimir Putyinhoz leginkább közel álló uniós miniszterelnököt orosz forrásból származó titkosszolgálati információk is hozzásegíthették. Mivel a tömeges menekülés a válságövezetekből tartós folyamatnak ígérkezett, a téma alkalmasnak tűnt arra, hogy a 2014 és 2015 fordulóján csökkenő népszerűségű Fidesz renoméját új, az addigiaknál fenyegetőbb ellenségkép megfogalmazásával építsék újra.

2016. november 8., 11:46

Hírek

Orbán: van élet az Európai Unión kívül is

[Budapest Beacon] Orbán Viktor szerint Donald Trump győzelmével a realitás áttört az ideológián, Oroszországot olyannak kell elfogadni, amilyen, és van élet az Európai Unión kívül is.

2016. november 12., 14:29

Elbukott a Fidesz alkotmánymódosítása

[24.hu - Tóth Richi] Nem lett meg a kétharmad a parlamentben, Orbánnak nem sikerült az érvénytelen népszavazás eredményét Alaptörvénybe emelnie.

2016. november 8., 22:14

Vége a titkolózásnak: Strasbourg ismét méretes sallert osztott ki Magyarországnak

[24.hu] A közadatokat nem lehet dugdosni: az Emberi Jogok Európai Egyezménye védi a közérdekű adatok megismerésének jogát.

2016. november 12., 14:44

Magyarország érdekes ajánlatot kapott Moszkvától

[hvg.hu] Ha a magyar kormányzat úgy véli, lehetséges megvitatni és áttekinteni a két ország gazdasági-külkereskedelmi kapcsolataiban a nemzeti valutákban, azaz rubelben és forintban való kölcsönös elszámolást, akkor Oroszország kész a konzultációra – mondta a Figyelőnek Nyikolaj Livencev orosz kereskedelmi tanácsos.

2016. november 10., 10:03

Megegyeztek: a vártnál is nagyobb mértékben nő a minimálbér

[hvg.hu] Jövőre 15 százalékkal nőhet a minimálbér, és elindulhat a járulékok csökkentése – jelentette be Varga Mihály.

2016. november 11., 19:44

A hajléktalanokat választotta új főellenségnek a TV2 híradója

[444 - Czinkóczi Sándor] Marsi Anikó annyit tartott fontosnak elmondani a problémáról, hogy reggel a saját mocskukban fekvő embereken kell átlépdelniük a munkába vagy iskolába igyekvőknek
Bűz és mocsok a TV2-ben (Hírcsárda)
Valósággal undorodnak a nézők, amikor valamelyik Tények-híranyagot kell megnézniük, vagy amíg átkapcsolnak a TV2-ről egy másik csatornára. Riportunk következik.
Évekkel ezelőtti nyilatkozatot vágtak be Iványi Gábortól a TV2 hajléktalan-gyalázó riportjába (444.hu - Rényi Pál Dániel)
Nem kérdezték meg róla, csak bevágták egy archív nyilatkozatát, pedig esze ágában nem lett volna nyilatkozni a propagandatévének.

2016. november 8., 21:15

Kegyetlenül lecsaptak a közmunkásra, mert ráfröccsent pár csepp víz

[24.hu] "Ha ezt jelenti a közigazgatás reformja, ha ilyen ügyekre van idő, energia, pénz, az nagyon elszomorít" – mondta Szabó Loránd.

2016. november 11., 18:27

Kirúgta a BME GTK felfüggesztett dékánját a rektor

[hvg.hu] Azonnali hatállyal elbocsátotta a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem dékánját és oktatóját az intézmény rektora – adta hírül a Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar Facebook-oldala.

2016. november 9., 21:53

Elegük van a fiataloknak a korrupcióból

[mno.hu - Veczán Zoltán] Lesújtóan vélekednek a mai magyar valóságról, és egyre többen tennének a korrupció ellen.

2016. november 9., 21:50

Kezdődik: hétvégén leáll a 3-as metró

[mno.hu - Szabó Zsolt] Darabok törtek ki az egyik pályaszakaszon, fél napig nem járnak a szerelvények a Deák és Kőbánya között.

2016. november 11., 17:27

Megírták a törvényt, amivel meg lehet majd törni a kisvasútra fújó etyekiek ellenállását

[444 - Magyari Péter] Egy közlekedési salátatörvénybe rejtették el a nyomvonalak kijelölésének új szabályait. Felgyorsítják a kisajátításokat, és 30 évre titkosíthatják a műszaki adatokat.

2016. november 6., 16:17

A Népszabadság újságírói új lapot indítanának

[Index - Kovács Bálint] A (volt) főszerkesztő külföldi befektetőkkel tárgyal. Ha minden jól megy, márciusban indulhatna az újság.

2016. november 10., 10:06

Mészáros Lőrinc birtokába kerülhet a bicskei gyermekotthon épülete is

[24.hu] A patinás Batthyány-kastélyt az év végéig kell kiüríteni.

2016. november 8., 21:14

Egymilliós négyzetméterár, egy jó hely, egy Orbán-haver - új Pasa Park épül?

[hvg.hu - G. Tóth Ilda] Rekordáron hirdetik a Római-parti hullámtéren készülő apartmanjaikat neves nagyvállalkozók – köztük Garancsi István –, akik az építési tilalom előtt kaptak engedélyt.

2016. november 8., 21:09

Olimpia Budapesten: majd megszeretik, ha megrendezzük!

[hvg.hu] Hétfőn mutatták be a 2024-es budapesti olimpiai és paralimpiai pályázat nagyköveteit. A hvg.hu is ott volt az eseményen.

2016. november 8., 20:43

Újra foltozzák a Széll Kálmán teret, cserélik a megfulladt fákat

[hvg.hu] A BKK azt ígéri, hogy időjárástól függően nagyjából öt hét alatt kicserélik a Széll Kálmán téren tönkrement fákat, valamint azok környezetében vízelvezető rendszert építenek ki. A fák gyökerét állítólag a folyamatos rétegvízáramlással kialakult pangó talajvíz rohasztotta ki.

2016. november 7., 20:02

Vélemény

Nyugaton a helyzet változatlan

[Magyar Narancs - Hegedűs Dániel] Az október 2-i népszavazás ténye és körülményei, az érvénytelensége ellenére végsőkig erőltetett, értelmetlen alaptörvény-módosítás, majd az ország vezető független napilapjának október 8-i cinikus kivégzése újra a nemzetközi érdeklődés középpontjába helyezte Magyarországot.

2016. november 12., 14:15

What a great news

[hvg.hu - Seres László] Az intézmények függetlenségének és a nyilvánosságnak hála még egy trumpista Amerikából se lehetne sose orbáni Magyarország.

2016. november 11., 13:12

A tankönyvek szerint lehetetlen

[alapblog] Orbán Viktor az EBRD konferenciáján a sajtóhírek szerint azt mondta, hogy a „tankönyvek szerint lehetetlen” egyszerre költségvetési fegyelmet tartani, foglalkoztatást növelni, adósságot csökkenteni, GDP-t növelni, azonban Magyarországnak sikerült, mert szakított a régi beidegződésekkel. Ez több ponton sem igaz.

2016. november 11., 13:24

Bemutatjuk Rogán Antal sötét oldalát, a fantommá vált Kertész Balázst

[Index - Panyi Szabolcs, Dezső András, Hava Nikita] Rogán Antal és Habony Árpád egy éve bementek egy belvárosi épületbe. Ott van annak az ügyvédnek az irodája, aki egy, a brókerbotrányban felbukkant feljegyzés szerint "Rogán Antal csúszópénzekkel kapcsolatos ügyeit intézi". A férfi mára szinte tökéletesen láthatatlanná és elérhetetlenné vált. De csak szinte. Oroszországtól Grúziáig fél éven át nyomoztunk utána, és még mindig nehezen hisszük el, amit találtunk. Videókról, eltüntetett fotókról és letagadott találkozókról is szó lesz.

2016. november 11., 10:53

Rogánnak továbbra sem megy az igazmondás

[mno.hu - Wiedemann Tamás] Újabb hazugságon kaptuk Rogánt. Amikor ezt tisztázni szerettük volna, minisztériuma is hazugsággal reagált.

2016. november 10., 14:18

Orbán Viktor és Pharaon

[YouTube - Eörsi Mátyás] Hogyan is volt az s híres vacsora?

2016. november 12., 14:41

Szűkül a civilszervezetek mozgástere Európa illiberális államaiban

[Budapest Beacon] Szűkülő mozgástér, a kritikus hangok eltűnése, mindennapossá váló öncenzúra, a fékek és ellensúlyok rendszerének lebontása – a média és a civil társadalom helyzetéről beszélgettek.

2016. november 12., 21:42

Nem kellene bíznia Orbánnak a britekben

[mno.hu - Kuthi Áron] A szakértő szerint May csak a rövid távú politikai érdekei mentén képes megválogatni európai partnereit.

2016. november 10., 10:30

Már több mint 42 ezren morzsolódtak le a közoktatásból

[ténytár.blog] Az oktatás rendszere közel sem nevezhető ideálisnak ma Magyarországon. A felsőoktatással párhuzamosan a közoktatás is olyan átalakulásokon megy keresztül, amely nem a jövő nemzedék érdekeit tartja szem előtt. Az új reformok nem eredményeznek mást, mint az oktatás színvonalának rohamos visszaesését, a kormány által erőltetett szakmák kihasználatlanságát és az egyre növekvő számú iskolaelhagyókat.

2016. november 11., 14:10

Szólj bele! Vitára hív az Alternatíva Kör

[168 Óra Online - Ónody-Molnár Dóra] Nincs olyan szülő, aki, ha gyermeke iskoláskorú, ne panaszkodna az oktatásra. 
Véleménybázis Heti témánk az oktatás kérdését járja körbe. Milyen intézkedéseket hozná meg mindenképpen, ha Ön lenne az oktatási miniszter?

2016. november 12., 17:05

Pénzért cserébe elhallgatták a híreket?

[Index - Szeidl Ádám, Szűcs ferenc] Miután Simicska Lajos összeveszett Orbánnal, eltűntek az állami hirdetések a Magyar Nemzetből. És előjöttek a korrupciós botrányokról szóló cikkek. Látványos ábrákon mutatjuk be, hogyan sérül a sajtószabadság.

2016. november 10., 10:10

Ön szerint tud arról Szolnok népe, hogy Szolnok fideszes polgármestere lekurvázta Szolnok népét?

[comment:com - Kovács Bálint] Ennyi hülye vén kurvát! - mondta Szalay Ferenc, Szolnok fideszes polgármestere az új parkoló ellen tiltakozó idős lakókról, csak azt nem tudta, hogy ezt mindenki hallja, mert bekapcsolva maradt a mikrofonja. Ezt megírta az Index is, meg jó néhány másik újság is, aztán páran még azt is, hogy az MSZP lemondólevelet nyújtott át a polgármesternek. De van egy - nem is olyan kis - csoport, akik kimaradtak ebből az egészből, vagy legalábbis valakik szerették volna, hogy kimaradjanak belőle.

2016. november 11., 22:03

Abszurdisztán: olcsób lett volna az aszfaltot megjavítani, ehelyett lekaparták a festéket

[B1 BLOGCSALÁD] A Kétfarkú Kutyapárt furcsa politikai marketinget visz: különböző színűre festi a szétrepedt járdabetont. A vicces, vidám színek, valljuk be, jobb kedvet visznek az arra járók életébe – de ezt nem mindenki gondolja így.

2016. november 12., 14:42

Nemzetközi

Populists are out to divide us. They must be stopped

[the Guardian - Timothy Garton Ash] The US is the latest country to be seduced by nationalists. Liberals should brace themselves for a long struggle

2016. november 11., 17:12

„Trump a modern Amerika legjobb vagy legrosszabb elnöke lesz”

[Magyar Narancs - Gera Márton] Miért vesztett Clinton? Jön Trump és Putyin barátsága? Mire számíthat Magyarország? Littvay Leventével, a Közép-európai Egyetem (CEU) docensével, Amerika-szakértővel beszélgettünk.

2016. november 12., 15:07

Magába kell néznie annak, aki lenézte Trumpot

[444 - Kasnyik Márton] Clinton veresége 55 ezer szavazón múlt egy 318 milliós országban, de önmagában sokkoló, hogy Trump nem kapott ki nagyon-nagyon. Jobb lenne megérteni, mint nevetni rajta.

2016. november 12., 14:18

Read the Letter Aaron Sorkin Wrote His Daughter After Donald Trump Was Elected President

[HWD - Aaron Sorkin] The Oscar-winning screenwriter of The Social Network and mastermind behind The West Wing reacts to Donald Trump being elected the 45th president of the United States in a moving letter written to his 15-year-old daughter Roxy and her mother Julia Sorkin.

2016. november 10., 14:51

Nem dráma, bizonytalanság

[Harci művészeti beszélgetések - Somogyi Zoltán] „Az egykori és lefelé csúszó középosztály fellázadt és szabadabban szeretne élni, gondolkodni, ez az egyik legfontosabb oka Trump győzelmének. Olyan változásokra kell felkészülnünk, ami sokak számára döbbenetes meglepetéseket fog okozni és amire az amerikaiak többsége sincs felkészülve. Sem Orbán, sem a magyar baloldal nem örülhet igazán: az elnökválasztás eredményeképpen a globalizmus gyengülni fog, erősebben védik majd a nemzeti piacokat, ami viszont a legkárosabb Magyarország számára lehet Európában. Fizetni fogunk még ezért, ha máshogy nem, akkor jóval több pénzt a NATO-nak, mint eddig. A baloldal viszont útválasztás előtt áll: vagy hajlandó foglalkozni az embereket ténylegesen érdeklőproblémákkal, vagy öt-tízszázalékos pártcsoport lesz.” – vallja Szabó László, a Concorde Alapkezelő elnöke, aki az egyik legsikeresebb magyar vagyonkezelő, pénzügyi befektető, egyben harcostársam a Kung-Fu Akadémián. És, ha már egymást ütjük az edzőteremben, gondoltunk egyet, és elbeszélgettünk az egyik ilyen után az Akadémia teázójában.  

2016. november 11., 18:32

Pofon az USA-nak, Kína máris ellentámadásba lendül

[Napi.hu] Kína kész létrehozni más ázsiai országokkal egy új szabadkereskedelmi egyezményt annak nyomán, hogy az Egyesült Államokban Donald Trump személyében olyan elnököt választottak, aki fel akarja mondani az USA, Japán és tíz további ázsiai ország szabadkereskedelmi megállapodását.

2016. november 11., 14:03

Megszaporodtak a rasszista bűncselekmények, amióta Donald Trumpot megválasztották

[euronews] Megszaporodtak a rasszista indíttatású bűncselekmények azóta, hogy Donald Trump republikánus jelölt megnyerte az amerikai elnökválasztást.

2016. november 11., 21:43

Protecting Europe in the Age of Trump

[Project Syndicate - Guy Verhofstadt] A Trump presidency will lead to an epic geopolitical shift: for the first time since 1941, Europe cannot rely on the US defense umbrella; it now stands alone. This is why the EU can no longer wait to build its own European Defense Community and develop its own security strategy.

2016. november 10., 15:28

EBRD: Nem kevesebb, hanem jobb globalizációra van szükség

[Portfolio.hu] Nem kevesebb, hanem jobb globalizációra van szükség, mivel a protekcionizmus és az elszigetelődés semmit sem nyújthat az átalakuló gazdaságoknak - mondta Suma Chakrabarti, az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) elnöke szerdán Londonban, egy nappal a bank nagyszabású budapesti konferenciája előtt. 

2016. november 11., 13:35

After Brexit and Trump, Populists Target Next Dominoes in Europe

[Bloomberg - John Follain] After success in Britain and the U.S., populists are setting their sights on the next five dominoes at risk. Votes are looming within less than a year in Italy, Austria, the Netherlands, France and then Germany. Exasperation with the political and business establishment over a raft of grievances from inequality to immigration will likely shape all of these votes, with the outcome increasingly hard to predict.
Öt dominó dőlhet Európában - ki a következő? (Napi.hu)
Donald Trump elnökválasztási győzelme után a populista politikai erők Európára gyúrnak, ahol idén decembertől jövő szeptemberig egy sor szavazás lesz. Ezeken folytatódhat a Brexittel kezdődött és Trump sikerével folytatódott, nemzeti és szociális színezetű, elitellenes lázadás.
 

2016. november 10., 13:50

Az utolsó élelmiszercsomagokat osztották ki Kelet-Aleppóban

[444 - Botos Tamás] Éhínségre figyelmeztet az ENSZ az ostromlott városrészben.

2016. november 12., 14:48

Turkey was once a free society. Now the country is rapidly destroying itself.

[Washington Post - Asli Aydintasbas] Who will stop the tides and stand up for democracy?

2016. november 11., 17:29

„A zónán kívül bármi megtörténhet veled” - Peter Pomerantsev újságíró az orosz propagandáról

[Magyar Narancs - B. Simon Krisztián] Tévék és (ál)hírportálok, a legvadabb koholmányok és Putyin kottája. Mivel és hogyan eteti Moszkva Európa szélsőségeseit? Az Angliában élő, s a tárgyban rendszeresen publikáló szerzőt Oroszország világméretű propagandaháborújáról faggattuk.

2016. november 8., 21:07

Események

President Trump, avagy: mi történt Amerikában?

[Facebook - Hayek Klub] Időpont: 2016. november 15., 18:00–20:00
Helyszín: Mozsár Kávézó (Nagymező utca 21, Budapest, 1061
Mi várható az új elnöktől az amerikai gazdaságban, az európai és a világpolitikában? És miért veszélyes az alt-right mozgalom? Erről beszélgetünk vendégeinkkel: Keszthelyi András politikai szakértővel (Political Animal blog) és Gere Ádám közgazdásszal. A vitát Hajba Máté, a Szabad Piac Alapítvány igazgatója vezeti.

2016. november 10., 23:04

Bevándorlás, biztonság és beilleszkedés - konferencia
[Facebook - Szabadság és Reform Intézet] Időpont: 2016. november 19., szombat 10:00-13:00
Helyszín: Szakszervezeti székház (Budapest, VI. ker. Benczúr utca 45.; II. emeleti színházterem)
A konferencia első részében előadást tart

  • Ungváry Rudolf író, információs mérnök,
  • Soós Eszter Petronella politológus, Franciaország szakértő és
  • Ara-Kovács Attila külpolitikai szakértő, politikus.

A konferencia második részében előadást tart

  • Jeszenszky Géza v. külügyminiszter és nagykövet,
  • Göncz Kinga v. külügyminiszter és EP képviselő, valamint
  • Bokros Lajos, az SZRI kuratóriumának elnöke.

A programot Kajdi József, az SZRI Kuratóriumának tagja irányítja.

2016. november 10., 19:25

Nekünk tetszett

Remember kids, a Donald Trump isn't just for Christmas

[YouTube] You can't always get what you want

2016. november 12., 15:30

09/11-11/09

[apápai] Megint a karikaturisták jártak jól!

2016. november 9., 20:01

Official White House Photographer Pete Souza Reveals His Favourite Photos Of Obama

[9GAG]

2016. november 11., 20:47

Meghalt Kocsis Zoltán, a Nemzeti Filharmonikusok vezetője

[Index] A kétszeres Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zongoraművész, karmester 64 évet élt.

2016. november 8., 21:11

„Ne bűvész légy, hanem maga a varázslat!” - Leonard Cohenre emlékezünk

[euronews] „Készen állok, uram”, fogalmazott utolsó lemeze címadó dalában Leonard Cohen, a 82 éves korában elhunyt legendás kanadai költő, dalszerző, előadó.

2016. november 11., 17:54

A püspök visszavág: vasárnapi boltzár, pedofilok, cölibátus, korrupció

[24.hu - Farkas György] Jön a második interjúkötet Beer Miklóssal.

2016. november 9., 19:46

Szír lakásbelsőt építettek fel az IKEA-ban

[24.hu] Hetekig az volt, hogy bement a norvég konyhabútort venni, erre nem egy csilivili műlakást látott az IKEA áruházban, hanem egy háborús övezet nyomorát. Jótékonysági akció, új vonalon.

2016. november 8., 21:38

Íme a legmenőbb orosz Instagram

[Index - Csonka Anna, Szémann Tamás] A pszkovi Dmitrij Markov nem szexi témákat fotóz, hanem az orosz nyomort: összebújva szunyókáló hajléktalanokat, fiatalkorú bűnözők birkózóedzését, apát mozgássérült gyerekével. De a világ megőrül a képeiért.

2016. november 12., 15:13

Hallottál már a Kiscsibész térről?

[Index - Kiss Eszter] Budapest egyik legforgalmasabb útvonalán van, sokáig mégis gazdátlan volt. Egy hajléktalan kezdte rendbe rakni, a főváros pedig most befejezte.

2016. november 11., 13:27

Mesemondó buszvezető lett a pestiek új hőse

[Index - Thüringer Barbara] A megállók neveit is beleszőtte a mesébe, hogy megnyugodjon a 159-es buszon síró kisgyerek.

2016. november 10., 11:14

Választás

Márki-Zay Péter, a hatpárti ellenzéki miniszterelnök-jelölt arról is beszélt, hogy árulók vannak a soraikban, és ő tudja, kik azok.
2021.december 23.
Új kutatócéggel dolgozunk” – mondta a Magyar Hangnak Márki-Zay Péter, annak apropóján, hogy december 15-én egy igencsak kellemetlen tartalmú közvélemény-kutatás szivárgott ki a sajtó felé az ellenzéki összefogás népszerűségéről.
2021.december 22.
Bejegyzés alatt áll Gattyán György pártja, a hivatalos bírósági nyilvántartásban már szerepel a Megoldás Mozgalom. A milliárdos pénteken az Egyenes beszédben jelentette be, hogy aktivizálják a párt tevékenységét. Az ellenzéki összefogás tagjai egységesen úgy vélik: Gattyán György indulása csak a Fidesznek jó. Az ATV Híradó riportja.
2021.december 20.
Budapesten, valamint a 23 megyei jogú város közterein, de az összefogásban részt vevő pártok irodáiban is le lehet adni a szignókat.
2021.december 15.
Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje utcafórumot tartott Székesfehérváron, ahol többek között kijelentette, rendkívül gátlástalan ellenféllel állnak szemben.
2021.december 12.
„Valami megmozdult. Valami, ami túlmutatott a centrális erőtéren és az egymást taposó pártokon, a médiapolitizáláson, a szekértáborokon és a megosztottságon. Szimbólumok jelentek meg, ötletek, tervek és programok kerültek bemutatásra, értelmes politikai viták zajlottak, önkéntesek és aktivisták ezrei dolgoztak az utcákon, pozitív üzeneteket, politikai gesztusokat, elismerést és együttműködést láthattunk, ami vonzotta a választókat is.”
2021.december 9.
Noha az előválasztás alatt komoly összetűzéseik voltak, a volt kormányfő most megvédte a főpolgármestert.
2021.december 2.
Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.