Leltár készül a dunai szigetekről

 danubeparks.org)

(fotó: danubeparks.org)

  •  danubeparks.org)
  •  danubeparks.org)

A Danubeparks együttműködés keretében leltár készül a Duna szigeteiről Németországtól Romániáig – adta hírül a Duna-Dráva Nemzeti Park.

A ma már teljes hosszában szabályozott folyó egyes szakaszait, így például a Szigetközt is, valamikor számtalan sziget, zátony gazdagította. Mivel a szigetek sokszor útjában voltak a hajózásnak és például a jeges árvizek levonulását is akadályozták, ezért a szabályozás során számukat drasztikusan lecsökkentették. A Duna azonban a mai napig szállítja a hordalékát és az arra alkalmas, kevésbé áramló helyeken zátonyokat, szigeteket hoz létre, amelyek tanúsítják a ma is meglévő ártéri dinamika jelenlétét. Ezek a szigetek természetvédelmi szempontból is fontosak, mert sok esetben az ártér legkevésbé háborgatott részét jelentik, ahol még természetes úton jelenik meg a ligeterdő és a szigetek mögötti mellékágban számos halfaj is megfelelő ívóhelyet találhat – olvasható a park közösségi oldalán.

A DanupeparksConnected Duna Transznacionális Program pályázat keretében a partnerek egy olyan online adatbázist készítettek, amelybe felvették a Dunán létező szigeteket. A szakemberek egy osztályozást is elkészítettek a spontán kialakult, természetes vegetációval rendelkező szigetektől egészen az ember által már hasznosított, átalakított, esetleg faültetvénnyel beültettet területekig. A felvételezés során a Duna 2 900 km hosszán 912 szigetet rögzítettek, amiből 147 sziget került az érintetlen, legtermészetesebb kategóriába, ebből 7 található a hazai Duna szakaszon. Az adatbázis online is böngészhető a www.danubeparks.org honlapon keresztül.