A Le Monde diplomatique üzleti helyzete 2015-ben

2015-ben a Le Monde diplomatique üzleti forgalma 11 499 000 euro volt, és 10 714 000 euróra, azaz 7,3 százalékkal növekedett az előző évhez képest. Ellentétben a 2014-es évvel, 2015-ben nem készítettünk különkiadást, így a fejlődés annál figyelemre méltóbb.

Javuló üzleti eredményünket alapvetően előfizetőinknek köszönhetjük, hiszen számuk jelentősen nőtt az elmúlt években. Amíg 2014-ben 73 590 előfizetőnk volt, addig 2015 decemberében már 83 127. Bizakodásra ad okot bevételeink erőteljes növekedése (+15,7%), és ez 2016-ban sem állt le. A Le Monde diplomatique-nak jelenleg 87 801 előfizetője van.

Ezeket az eredményeket nagyra értékeljük. A legtöbb lapnál alacsony előfizetési díjakkal kecsegtetik az olvasókat, ám mi ezt a módszert nem alkalmaztuk. Nem volt célunk félrevezetni a hirdetőket a lap valós népszerűségét illetően, hiszen ilyen információk alapján fizetnek a hirdetési felületért. Eredményként értékeljük, hogy előfizetőink növekvő számban választják a csoportos beszedési megbízást. Ez tette lehetővé, hogy megspóroljuk a felszólító levelek kiküldésének díját.

Miközben a sajtótermékek majd mindegyikénél évek óta és jelentősen csökken az újságárusoknál eladott lapszám, addig a Le Monde diplomatique-nál teljesen más tendenciát tapasztaltunk. Átlagosan nőtt az újságosok által eladott példányszámunk Franciaországban és külföldön is. Az eladott lapszám a 2014-es 61 702-ről 2015-re 73 591-re emelkedett.

Olvasóink készek fizetni az internetes archívum eléréséért is. 2014-ben 13 620 előfizetőnk volt, majd egy évvel később 21 489. A növekedési lendület minden jel szerint folytatódik, hiszen 2016 októberében már 27 337 előfizetője volt az archívumunknak.

Az egyéb bevételekhez tartoznak a nemzetközi publikálás jogdíjaiból befolyó jövedelmek is. A számok azt jelzik: a jogdíjas jövedelmek csökkentek. Míg 2014-ben 314 000 euró volt, addig 2015-ben már csak 267 000 euró. Az olvasók adakozásából származó bevételünk 276 000 euró volt, de olvasóink aktivitásának köszönhetően végre a Le Monde diplomatique is kapott támogatást, egész pontosan 314 000 eurót, mégpedig az alacsony reklámbevételek kiegyenlítése jogcímén. Az ilyen fajta bevételünk valóban alacsony, 2015-ben mindössze 87 000 euró volt, vagyis körülbelül harmad annyi, mint az olvasóink által küldött támogatások összege.

A kiadások oldalon megjelennek a szerkesztői feladatokhoz tartozó költségek, úgymint a bérek, a külsősök fizetése és a képek jogdíjai. Ezek a költségek alig emelkedtek: a 2014-es 22,4% helyett jelenleg 23,6%-ra tehetők.

A terjesztés költségei nőttek a példányszám növekedéssel párhuzamosan, de ebbe beletartozott a postai költségek inflációt jóval meghaladó növekedése is. Az értékesítéshez kapcsolódó költségeink viszont 15%-al csökkentek, mivel átszerveztük a feladatokat. Kevesebb postai előfizetési kampányt indítottunk és csökkentettük az előfizetési felszólítások kiküldését is.

Végül is 2015-ben, a példányszám növekedésnek és olvasói támogatásoknak köszönhetően, jelentősen javult a pénzügyi eredményünk. A siker megerősíti függetlenségünket és lehetővé teszi, hogy külső segítség nélkül finanszírozzuk fejlesztési terveinket. De azért jobb, ha óvatosak maradunk. Általános tapasztalat, hogy Franciaországban a választási évek nem kedveznek a példányszám növekedésnek. Bár semmi jele a jelenlegi pozitív tendencia megfordulásának, elsősorban rajtunk múlik, így marad-e…

Fordította: Morva Judit

cikkfeltöltő: 
GB

Választás

Márki-Zay Péter, a hatpárti ellenzéki miniszterelnök-jelölt arról is beszélt, hogy árulók vannak a soraikban, és ő tudja, kik azok.
2021.december 23.
Új kutatócéggel dolgozunk” – mondta a Magyar Hangnak Márki-Zay Péter, annak apropóján, hogy december 15-én egy igencsak kellemetlen tartalmú közvélemény-kutatás szivárgott ki a sajtó felé az ellenzéki összefogás népszerűségéről.
2021.december 22.
Bejegyzés alatt áll Gattyán György pártja, a hivatalos bírósági nyilvántartásban már szerepel a Megoldás Mozgalom. A milliárdos pénteken az Egyenes beszédben jelentette be, hogy aktivizálják a párt tevékenységét. Az ellenzéki összefogás tagjai egységesen úgy vélik: Gattyán György indulása csak a Fidesznek jó. Az ATV Híradó riportja.
2021.december 20.
Budapesten, valamint a 23 megyei jogú város közterein, de az összefogásban részt vevő pártok irodáiban is le lehet adni a szignókat.
2021.december 15.
Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje utcafórumot tartott Székesfehérváron, ahol többek között kijelentette, rendkívül gátlástalan ellenféllel állnak szemben.
2021.december 12.
„Valami megmozdult. Valami, ami túlmutatott a centrális erőtéren és az egymást taposó pártokon, a médiapolitizáláson, a szekértáborokon és a megosztottságon. Szimbólumok jelentek meg, ötletek, tervek és programok kerültek bemutatásra, értelmes politikai viták zajlottak, önkéntesek és aktivisták ezrei dolgoztak az utcákon, pozitív üzeneteket, politikai gesztusokat, elismerést és együttműködést láthattunk, ami vonzotta a választókat is.”
2021.december 9.
Noha az előválasztás alatt komoly összetűzéseik voltak, a volt kormányfő most megvédte a főpolgármestert.
2021.december 2.
Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.