Lakások Budapesten 20 millió alatt

2014 óta annyira megemelkedtek az lakásárak, hogy már-már a megfizethetetlenség határát súrolják. Főként a Budapesten vásárlók érezhetik ezt a pénztárcájukon. A felső határ a csillagos ég, de vajon hol húzhatjuk meg az alsó határt?

Itt a legalacsonyabb az átlagos négyzetméterár Budapesten

 

Budapest kerületei közül a XXI. kerületben legalacsonyabb a téglalakások átlagos négyzetméter ára. Az ingatlannet.hu novemberi statisztikai adatai alapján az eladók 530 ezer Ft/m2 átlagáron kínálták eladásra itt a téglaépítésű lakásokat. Így 20 millió forintból a XXI. kerületben egy 37 m2 alapterületű lakásra futja.

 

Még az olcsóbb kategóriába sorolható a XX. kerület is, ahol idén novemberben a téglalakások átlagára 590 ezer Ft/m2 volt. Ezzel számolva a 20 millió forintos keretösszegből itt egy 33 m2 alapterületű lakást lehetett vásárolni.

 

Nem a méret a lényeg?

 

Hiába az alacsony négyzetméterár, ha sokat kell venni belőle. A legkisebb garzonlakások is legalább 20-25 négyzetméter alapterület körül mozognak a piacon. Ennél kisebb otthonok nemigen léteznek. Éppen ezért a kínálat sem bővelkedik a 20 millió forintnál olcsóbb lakásokban. 

 

Befektetési céllal, indulásként teljesen megfelelő lehet egy kislakás. Illetve, azon egyedülállók számára is tökéletes lehet, akik kevés időt töltenek az otthonunkban, szinte csak hazajárnak.

 

Amikor a legolcsóbb sem elég olcsó

 

Az ingatlannet.hu novemberre vonatkozó adatbázisát nézve, a legolcsóbb kerületekben sem mondhatók pénztárcabarátnak az átlagos négyzetméter árak. Ráadásul az összes lakóingatlan-típus közül általában a lakások, és azok között is a téglalakások futnak a legborsosabb áron.

 

Ha egy 20 millió forintos ingatlant szeretnénk megvásárolni, akkor hosszú évek munkája, mire összegyűjtjük az összeget. Elsőre úgy is tűnhet, hogy nulláról indulva, szinte lehetetlen saját lakáshoz/házhoz jutni.

 

Bár az ingatlanok átlagos kínálati árai mellett az átlagbérek is növekedtek az elmúlt években, közel sem hozhatók párhuzamba. A KSH adatai szerint 2018 negyedik negyedévében csaknem 275 ezer forint volt a havi átlagos nettó kereset Budapesten, a legutóbbi – 2020. IV. negyedévi – adat pedig meghaladja a 334 ezer forintot. 

 

Ha az átlag négyzetméter árak változását figyeljük meg a fővárosban, akkor azt mondhatjuk, hogy négyzetméterenként átlagosan több, mint 100 ezer forinttal drágultak meg a téglalakások 2018 decembere és 2020 decembere között.

 

A 334 ezer forintos havi nettó bérrel és a tavaly decemberi átlag négyzetméter árral számolva, így 20 millió forint félrerakásához 5 évnyi fizetés volt szükséges. Ekkor pedig még nem is beszéltünk a megélhetésről, hiszen számításainkban a havi bér teljes összegének félrerakásával kalkuláltunk.

Szász Lilla,
az Ingatlannet.hu munkatársa

 

cikkfeltöltő: 
GB

Választás

Márki-Zay Péter, a hatpárti ellenzéki miniszterelnök-jelölt arról is beszélt, hogy árulók vannak a soraikban, és ő tudja, kik azok.
2021.december 23.
Új kutatócéggel dolgozunk” – mondta a Magyar Hangnak Márki-Zay Péter, annak apropóján, hogy december 15-én egy igencsak kellemetlen tartalmú közvélemény-kutatás szivárgott ki a sajtó felé az ellenzéki összefogás népszerűségéről.
2021.december 22.
Bejegyzés alatt áll Gattyán György pártja, a hivatalos bírósági nyilvántartásban már szerepel a Megoldás Mozgalom. A milliárdos pénteken az Egyenes beszédben jelentette be, hogy aktivizálják a párt tevékenységét. Az ellenzéki összefogás tagjai egységesen úgy vélik: Gattyán György indulása csak a Fidesznek jó. Az ATV Híradó riportja.
2021.december 20.
Budapesten, valamint a 23 megyei jogú város közterein, de az összefogásban részt vevő pártok irodáiban is le lehet adni a szignókat.
2021.december 15.
Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje utcafórumot tartott Székesfehérváron, ahol többek között kijelentette, rendkívül gátlástalan ellenféllel állnak szemben.
2021.december 12.
„Valami megmozdult. Valami, ami túlmutatott a centrális erőtéren és az egymást taposó pártokon, a médiapolitizáláson, a szekértáborokon és a megosztottságon. Szimbólumok jelentek meg, ötletek, tervek és programok kerültek bemutatásra, értelmes politikai viták zajlottak, önkéntesek és aktivisták ezrei dolgoztak az utcákon, pozitív üzeneteket, politikai gesztusokat, elismerést és együttműködést láthattunk, ami vonzotta a választókat is.”
2021.december 9.
Noha az előválasztás alatt komoly összetűzéseik voltak, a volt kormányfő most megvédte a főpolgármestert.
2021.december 2.
Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.