Kuba a saját útját járja

LeMonde diplomatique hírlevele

Julio César Cancio FerrerJulio César Cancio Ferrer, a Kubai Köztársaság nagykövete fogadta lapunk munkatársát és válaszolt kérdéseire.

A szigetországban szeptember 20-ig tartó nemzeti konzultációval kapcsolatban a Nagykövet elmondta, hogy a Kubai Kommunista Párt VII. Kongresszusa határozatának megfelelően országos vita zajlik a gazdasági és társadalmi modell aktualizálásáról és a 2030-ig tartó fejlesztési tervről, amelynek alapvető célja a társadalom szocialista jellegének az erősítése.

Hangsúlyozta, hogy szakítani kell a régi beidegződésekkel és alkalmazkodni a kialakult helyzethez. Csökkenteni kívánják a bürokráciát, és a döntéseket alsóbb szintre akarják helyezni. Megjegyezte, hogy foglalkoznak az 1992-ben elfogadott alkotmány módosításával is. A jelenlegi helyzetben kiemelt kérdés a gazdaság hatékonyságának a növelése. A kubai vezetés elismeri a magántulajdont, ami a forradalom után elsősorban a mezőgazdaságban alakult ki. A szövetkezeti ágazatban is jelentős változások történtek, amit a magántulajdon egyik formájának tekintenek. Az elmúlt években a szövetkezetek tevékenysége a lakosság igényeit kielégítő szolgáltatásokra is kiterjedt.

A Nagykövet kijelentette, hogy fokozott figyelmet fordítanak a piaci hatások figyelembe vételére, de az országban nincs úgynevezett szabad piac. A munkavállalók mintegy 20 százaléka a magánszektorban dolgozik, a gazdaság alapja azonban a társadalmi tulajdon. A magánvállalkozások a jövőben sem léphetnek közvetlen üzleti kapcsolatba külföldi cégekkel vagy bankokkal.

A kettős pénzrendszer megszűntetésével kapcsolatban Julio César Cancio Ferrer kijelentette, hogy ez egy hosszú és bonyolult folyamat, amit nagy óvatossággal kell kezelni. A kormányzat el akarja kerülni, hogy a pénzrendszer megváltoztatása lehetőséget adjon neoliberális jellegű megszorításokra. A nemzetközi pénzügyi kapcsolatokról szólva, a Nagykövet elmondta, hogy az adósságokat Oroszországgal, Kínával, a nyugati országokat tömörítő Párizsi Klub tagjaival és más országokkal már újratárgyalták. A megváltozott helyzetet figyelembe vevő, új megállapodásokból adódó kötelezettségeket Kuba pontosan be fogja tartani. (Oroszország 2013 decemberében leírta a szovjet idökből származó 32 milliárd dolláros adósság 90 százalékát. A Párizsi Klub államai a 11 milliárd dolláros kubai adósságból 8,5 milliárdot elengedtek. A szerkesztő).

Barack Obama amerikai elnök havannai látogatása óta a két ország kapcsolataiban történt változásokról a diplomata kijelentette, hogy előre lépés történt járványügyi és egészségügyi kérdésekben valamint a sport kapcsolatokban. Szakértők megállapodtak a légiforgalom bővítéséről is. Az elnök kezdeményezte, hogy a Kongresszus oldja fel a Kuba elleni embargót, de ez változatlanul érvényben van. Az USA nem hajlandó kiüríteni a Kubához tartozó Guantánamo katonai bázist sem. A kétoldalú viszonyt nehezíti, hogy az Egyesült Államok kormánya folyamatosan a rendszerellenes csoportokat támogat Kubában.

Nemzetközi kérdésekre áttérve, a Nagykövet hangsúlyozta, hogy az USA offenzívát indított Latin-Amerikában. Washington szövetségesének tekinti a térség nemzeti oligarcháit. A közvélemény manipulálásával megpróbálják egyes országokban befolyásolni a választások eredményét. A neoliberális tőkével összefonódott média támadja a baloldali kormányokat.

A haladó erők és a reakciós csoportok között éles küzdelem folyik Venezuelában, Brazíliában, Bolíviában és más országokban. Latin-Amerikában egy második függetlenségi harc zajlik, ami a kubai forradalom győzelmével kezdődött. Az elmúlt évtizedekben az USA mindent megtett, hogy megbuktassa Fidel Castrot, de Obama elnök végül elismerte az elszigetelési politika kudarcát.

A nyugati média gyakran hasonlítja a kubai „kiigazítást” a Vietnamban történő változásokhoz. Kérdésemre Julio César Cancio Ferrer kijelentette, hogy mások vagyunk és a saját utunkat járjuk. Kubában nincs szó gazdasági pluralizmusról és a magánszektor szerepe átmeneti jellegű. Meg kell érteni, hogy 90 mérföldre az USA partjaitól az egypártrendszer a szocialista átalakulás folytatásának a biztosítéka.

A kubai-magyar kapcsolatokat Julio César Cancio Ferrer pragmatikusnak nevezte. A két ország között nincsenek vitás kérdések. Kijelentette, hogy a kölcsönös előnyök és a belügyekbe való be nem avatkozás elve alapján készek az együttműködés fejlesztésére a kereskedelemben, a kultúra valamint a sport területén. Szeretnék bővíteni a turista forgalmat és napirenden van közös vállalatok létesítése. Az együttműködésnek nagy hagyományai vannak, mert a rendszerváltásig több ezer magyar szakember dolgozott a szigetországban és sok kubai diák tanult a magyar egyetemeken. A korábbi kapcsolatokat és a közös tapasztalatokat azonban jobban ki kellene használni.

 

cikkfeltöltő: 
GB

Választás

Márki-Zay Péter, a hatpárti ellenzéki miniszterelnök-jelölt arról is beszélt, hogy árulók vannak a soraikban, és ő tudja, kik azok.
2021.december 23.
Új kutatócéggel dolgozunk” – mondta a Magyar Hangnak Márki-Zay Péter, annak apropóján, hogy december 15-én egy igencsak kellemetlen tartalmú közvélemény-kutatás szivárgott ki a sajtó felé az ellenzéki összefogás népszerűségéről.
2021.december 22.
Bejegyzés alatt áll Gattyán György pártja, a hivatalos bírósági nyilvántartásban már szerepel a Megoldás Mozgalom. A milliárdos pénteken az Egyenes beszédben jelentette be, hogy aktivizálják a párt tevékenységét. Az ellenzéki összefogás tagjai egységesen úgy vélik: Gattyán György indulása csak a Fidesznek jó. Az ATV Híradó riportja.
2021.december 20.
Budapesten, valamint a 23 megyei jogú város közterein, de az összefogásban részt vevő pártok irodáiban is le lehet adni a szignókat.
2021.december 15.
Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje utcafórumot tartott Székesfehérváron, ahol többek között kijelentette, rendkívül gátlástalan ellenféllel állnak szemben.
2021.december 12.
„Valami megmozdult. Valami, ami túlmutatott a centrális erőtéren és az egymást taposó pártokon, a médiapolitizáláson, a szekértáborokon és a megosztottságon. Szimbólumok jelentek meg, ötletek, tervek és programok kerültek bemutatásra, értelmes politikai viták zajlottak, önkéntesek és aktivisták ezrei dolgoztak az utcákon, pozitív üzeneteket, politikai gesztusokat, elismerést és együttműködést láthattunk, ami vonzotta a választókat is.”
2021.december 9.
Noha az előválasztás alatt komoly összetűzéseik voltak, a volt kormányfő most megvédte a főpolgármestert.
2021.december 2.
Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.