Kovács Zoltán: A Velencei-tó ügyét nem lehet "hirtelen felindulásból" megoldani

Valamiért nagyon nem akar most erre költeni a kormány.

https://magyarnarancs.hu/belpol/kovacs-zoltan-a-velencei-to-ugyet-nem-le...

Nem lehet "hirtelen felindulásból" megoldani a Velencei-tó ügyét – ezzel kommentálta Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért felelős államtitkár az RTL Klub Híradójának kérdésére azt, hogy a kormány nem támogatta a Velencei-tó vizének pótlásáról szóló 40 milliárd forintos tervet. 

40 milliárdból meg lehetne menteni a Velencei-tavat, de a kormány szerint most nincs rá pénz

A Velencei-tó fejlesztéséért felelős kormánybiztos szerint a kormány a forrásokat elsődlegesen a gazdaság újraindítására szeretné fordítani.

 

Magyarnarancs.hu

Mint arról beszámoltunk, jelenleg is mintegy 80 centiméterrel alacsonyabb a víz szintje a normálishoz képest, és valószínűleg a vízhiány vezetett az idén júniusi tömeges halpusztuláshoz is.  

Vas Péter, a Civilek a Velencei-tóért csoport aktivistája az RTL Klubnak úgy nyilatkozott, hogy nem kotorták a tavat mintegy 10 éve, ezért tele van iszappal is, és sürgősen pótolni is kellene a tó vizét, mostanra ugyanis mintegy 44 százaléka eltűnt a víztömegnek. 

Mint arról korábban már írtunk, a tó vízgyűjtő területe alapvetően sérülékeny, de a vízügy szerint is vannak lehetőségek a tó vizének pótlására, részben a Rákhegyi karszt vízaknából, részben a Fehércsurgói-tározóból, részben pedig a Velencei-tó jelenlegi vízpótló rendszerének optimalizálásával. 

Nem áll rendelkezésre releváns vízkészlet, ami a Velencei-tó fő problémáját...

A környező víztározókban is alig van víz, és a bennük lévő víz minősége is alkalmatlan arra, hogy átvezessék a tóba.

 

Magyarnarancs.hu

Tessely Zoltán fideszes képivselő, a Velencei-tó területfejlesztéséért felelős miniszterelnöki biztos le is tett egy ezzel kapcsolatos tervet a gazdaság újraindításáért felelős operatív törzsnek, amely be is nyújtotta a kormánynak, de az nem támogatta a tervet.

Tessely a csatornának azt mondta, a terv "azoknak a szempontoknak valóban nem felel meg, hogy a 2021-es GDP-növekedésre egyértelmű és közvetlen hatással legyen. Abban reménykedek, hogy módunk lesz akár részekre bontva újra a kormány elé vinni, de nem ennek a forrásnak a terhére." 

Az indoklás, hogy a Velencei-tó vizének pótlása nem felel meg a gazdaság újraindítási kritériumoknak azért minimum furcsa, mert a költségvetésben a Gazdaság-újraindítási Alap terhére írták be többek között például az Operaház felújítását (1,6 milliárd), a Liget Budapest projektet (összesen 32 milliárd), vagy a Nemzeti Filmintézet Közhasznú Nonprofit Kft. (17,5 milliárd) támogatását is. 

(...)

 

 

cikkfeltöltő: 
GB

Választás

Árnyékkormány létrehozását fontolgatja Márki-Zay Péter közös ellenzéki miniszterelnök-jelölt, az előválasztás győztese.
2021.október 21.
Furcsa, hogy az M1 többször forgatott az ellenzéki politikusról a napokban, híradójukat mégis régebbi fotókkal, Facebook-képekkel illusztrálták.
2021.október 19.
A miniszterelnök-jelölt csütörtökön a Nyugati téren arról beszélt, mióta Hódmezővásárhelyen polgármester lett, azóta egyik csoda követi a másikat, most pedig arra is lehetőség nyílt, hogy vezetésével Magyarország maga mögött hagyhassa az elmúlt évek „átkát” és megosztottságát.
2021.október 15.
A második forduló első három napján 260 ezren mentek el választani Dobrev Klára és Marki-Zay Péter között, a negyedük nem szavazott az első körben. Szerda este az RTL Klubon vitázik a két ellenzéki miniszterelnökjelölt-jelölt.
2021.október 13.
A második forduló első három napján 260 ezren mentek el választani Dobrev Klára és Marki-Zay Péter között, a negyedük nem szavazott az első körben. Szerda este az RTL Klubon vitázik a két ellenzéki miniszterelnökjelölt-jelölt.
2021.október 13.
Két eltérő stratégia feszül egymásnak az előválasztás második fordulójában. Dobrev Klára a Karácsony-árvákra tette a tétjeit, Márki-Zay Péter a szavazókat próbálja újraosztani.
2021.október 12.
A milliárdos vállalkozó, Bige László azt mondta a Klubrádiónak, nincs más választása. Kész bármilyen segítséget megadni az ellenzéknek, legyen akárki is majd a jelöltjük a jövő évi választáson. Ilyen szintű top milliárdos eddig nem állt ki ennyire nyíltan az ellenzék mellett.
2021.október 11.
Elérhetővé váltak a szavazópontok az előválasztás honlapján.
2021.október 10.