Koronavírus a szomszédban: mindenhol vészesen emelkedik a fertőzöttek száma

Körbenéztünk, és Magyarország minden szomszédjánál rosszabbodik a járványhelyzet, van, ahol már helyi szigorításokat is be kell vezetni.

https://infostart.hu/kulfold/2020/07/06/koronavirus-a-szomszedban-mindenhol-veszesen-emelkedik-a-fertozottek-szama

Szerbia: újra szigorítani kell

A koronavírus-járvány súlyosbodása miatt rendkívüli helyzetet hirdettek pénteken Belgrádban. Szerbiában a legutóbbi 24 órában 302 új koronavírusos esetet regisztráltak, 5 ember halt meg. Az aktív esetek száma 2500 felett jár.

Több gócponttá alakult városban is újra korlátozásokat voltak kénytelenek életbe léptetni. A nyilvánosság előtt nyitva álló zárt terekben és a tömegközlekedési eszközökön újra kötelező maszkot viselni Belgrádban, Vranjéban, Novi Pazarban és Kragujevacban. További intézkedésig zárva vannak az iskolák, egyetemek, tilos 200 főnél nagyobb tömegnek szánt rendezvényt tartani. Belgrádban zárt térben legfeljebb százan lehetnek csak, és a kerthelyiség nélküli éjszakai bárok és kávézók legfeljebb 23 óráig lehetnek nyitva – az új fertőzések többsége a hatóságok szerint az éjszakai szórakozóhelyeken és partikon történt

Horvátország: mehetnek a magyarok

Horvátországban május közepétől június közepéig lényegében alig voltak új esetek, de június közepén újra megszaporodtak a fertőzések, és pénteken csaknem száz új beteget regisztráltak, vasárnap pedig 57-et, miközben pár hete volt olyan nap, amikor mindössze hét aktív fertőzöttről tudtak az egész országban. Jelenleg 798-an vannak, kórházban 84 embert kezelnek közülük.

Április végétől fokozatosan oldották fel a korlátozásokat, megnyitották a határokat is több európai uniós ország – köztük Magyarország – állampolgárai előtt. Két járványgóc alakult ki az országban az elmúlt hetekben, a kelet-szlavóniai Gyakovón (Djakovo) és Zágrábban. A fővárosban a vírus éjszakai szórakozóhelyeken terjedhetett el.

Szlovénia: szigorítják a beutazást

Szlovénia az első ország volt Európában, amely május közepén hivatalosan is bejelentette a járvány végét. Fokozatosan feloldották a korlátozásokat és újraindították a gazdaságot, de két hete ott is emelkedni kezdett az esetszám, szombaton 29 új beteget regisztráltak egy nap alatt. A június eleji 6 esetről mostanra 184-re nőtt az aktív fertőzöttek száma.

Ezért másfél napnál nem régebbi negatív koronavírustesztet követel meg azoktól az országoktól, amelyeket sárga listásnak sorol (Magyarország zöld listásnak számít, innen igazolás nélkül lehet utazni Szlovéniába), és ezzel együtt Horvátország, Csehország és Franciaország is lekerült a biztonságos országok listájáról. A nem uniós állampolgárokra két hét karantén vár Szlovéniában.

Ausztria: iskolákat, óvodákat zártak be

Április közepe óta nem volt 100 fölött a napi új esetek száma, de július 1-jén átlépte ezt a küszöböt, és szombaton is 118 új esetet jelentettek. Az aktív esetek száma egészen 389-ig csökkent, de vasárnap már 853-nál járt. Felső-Ausztriában több gócpont is kialakult. Az új fertőzöttek közel kétharmadát ott regisztrálták, ötödüket pedig Bécsben.

Péntektől egy hétre bezárták az iskolákat, az óvodákat és a bölcsődéket a koronavírus-fertőzések számának hirtelen növekedése miatt Felső-Ausztria öt járásában: Linzben, Linzvidéki járásban, Welsben, Welsvidéki járásban, valamint az Urfahr-környéki járásban. Az itteni új fertőzések kiindulópontja egy Felső-Ausztria székhelyén, Linzben található keresztény közösség.

Szlovákia: újra emelkedik az esetszám

Április 24. után haladta meg ismét az egy nap alatt regisztrált fertőzöttek száma a 25-öt: szombaton 29 új koronavírusos beteget találtak, míg vasárnap 15-öt. Az aktív esetek száma is emelkedik, június közepén már száz alatt volt a szám, most pedig már közelíti ismét a háromszázat. Halálos áldozat viszont május közepe óta nem volt az országban

Ukrajna: Lvivben bezárták az éjszakai bárokat

Hétfőre jóval kevesebb új koronavírusos beteget regisztráltak Ukrajnában, a járvány kezdete óta azonosított fertőzöttek száma viszont velük együtt így is átlépte már a 49 ezret. Az elmúlt napban az azonosított fertőzöttek száma 543 új esettel 49 043-ra nőtt.

A hétvégén, vasárnapra még 823, szombatra 900 fölötti napi fertőzéses esetet jegyeztek fel, a mostani ehhez képest jelentős javulást mutat. Az elmúlt napban a legtöbb új fertőzöttet ismét a nyugati országrészben, valamint a fővárosban jegyezték fel: Lviv megyében 104-et, Rivne megyében 82-őt, Kijevben pedig 59-et.

Kárpátalján az elmúlt 24 órában három újabb beteg halt meg, velük együtt az elhunytak száma 111-re emelkedett. Jelenleg a megyében az azonosított fertőzöttek száma 3375, közülük eddig 1001-en győzték le a kórt.

Hétfőtől a meghatározott kritériumok alapján Lviv megyének engedélyezték a karanténkorlátozások enyhítését, míg a fővárosnak, Kijevnek, Kárpátaljának, valamint hét további megyének nem.

Románia: enyhítések elnapolva

A kormány a héten bejelentette, hogy elhalasztják a lazítások negyedik szakaszát, miután az április végi, május eleji adatokhoz közelítenek a napi esetszámok. Szombaton 416 új fertőzöttet regisztráltak. A vendéglátóhelyek így végül nem nyithattak ki újra.

Április 29-én tetőzött a járvány Romániában 7716 aktív fertőzöttel, utána 4439-re csökkent a számuk június 8-ra, de azóta megint emelkedik, már 6696-on jár. Az intenzív osztályon ápolt betegek száma május eleje óta nem volt ilyen magas.

Tombol a járvány a világban

A világon 11 419 638 ember fertőződött már meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 533 781, a gyógyultaké pedig 6 161 732 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem hétfő reggeli összesítése szerint. Egy nappal korábban az összesítésben még 11 240 943 megfertőződött ember szerepelt, a halálos áldozatok száma 530 137, a gyógyultaké pedig 6 044 585 volt.
A fertőzés 188 országban és régióban van jelen. A betegség az Egyesült Államokat sújtja leginkább, ahol 2 888 586 fertőzött van, 129 947-en haltak meg, 906 763-an meggyógyultak. Brazíliában 1 603 055 fertőzöttről, 64 867 halálos áldozatról és 1 029 045 gyógyultról tudni.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

cikkfeltöltő: 
GB