Klímasztrájk és szabad oktatás melletti tüntetés is lesz pénteken

Negyedik tüntetését szervezi Globális Klímasztrájk néven november 29. péntekre az egyetemistákból álló Fridays For Future Magyarország, amire több ezer embert várnak.

https://index.hu/belfold/2019/11/29/globalis_klimasztrajk_szabad_oktatas_tuntetes_pentek/

Ezzel szeretnék a szervezők felhívni a figyelmet a klímaváltozás jelentette veszélyre és az azonnali cselekvés szükségességére, követelve az ökológiai- és klímavészhelyzet kihirdetését és az ennek megfelelő cselekvést.

Alig néhány évünk maradt, hogy megfordítsuk a sorsunkat, mielőtt az ökológiai- és éghajlati katasztrófa hatásai visszafordíthatatlanok lesznek. Néhány évünk maradt, hogy megteremtsük a túlélés feltételeit, néhány év, hogy végre cselekedjünk fajok millióinak, köztük az emberiség életéért, és minden perc számít. Olyan új társadalmi-gazdasági rendszerre van szükségünk, amelynek alapját a természet megőrzése és az emberi jóllét jelenti, a profit minden mást felülíró hajszolása helyett. Csak együtt vagyunk képesek egy olyan gyökeres változást elérni, amire most életbevágóan nagy szükségünk van!

– fogalmaztak a magyar szervezők az esemény alatt, akikkel az Index is beszélgetett a demonstráció előtti napokban. Egyikük, Pribéli Levente azt mondta, a vádak, amikkel illetik őket, minthogy ez egy politikai pedofília, és a gyerekek csak előretolt arcok, "csupán figyelemelterelések a valódi problémáról".

KAPCSOLÓDÓ

 ennek így nagyon-nagyon rossz vége lesz

Ez egy segélykiáltás: ennek így nagyon-nagyon rossz vége lesz

Több ezer gyerek és fiatal követeli pénteken a Parlamentnél, hogy a politikusok végre tegyenek a környezeti válság ellen. Interjú a globális klímasztrájk magyar szervezőivel.

A mozgalom a tavaly péntekenként iskola helyett a svéd parlamentnél ülősztrájkba kezdő, akkor 15 éves Greta Thunberg akciójából nőtt ki, és főként a jövőjüket féltő fiatalok csatlakoznak hozzá a legtöbben. A klímasztrájk másik szervezője, Feig Emma az Indexnek erről azt mondta, ő maga sajnálja Gretát, "mert neki is inkább a gyerekkorát kellene élnie, de amikor egy 16 éves kislány beszél a klíma- és ökológiai válságról, az jobban felkelti az érdeklődést, mint amikor egy szakembertől halljuk ugyanezt".

Budapesten 12 órakor lesz a találkozó a Batthyány téren, majd háromnegyed egykor elindul a menet a Margit hídon át a Kossuth térre, ahol többen is felszólalnak majd. 

Globális klímasztrájk tüntetés 2019. szeptember 27-én, a Fridays for Future Magyarország szervezésébenGlobális klímasztrájk tüntetés 2019. szeptember 27-én, a Fridays for Future Magyarország szervezésében

Fotó: Huszti István

A sztrájk miatt ideiglenes forgalomkorlátozás és lezárások is lesznek Budapesten.

  • Tíz órától délután egy óráig a második és tizenharmadik kerületben lezárják a Radnóti Miklós utca-Pozsonyi út-Jászai Mari tér-Margit híd déli oldala és a Gyóni Géza tér útvonalat.
  • Tizenkettő órától tizennégy óráig a Batthány tér-Bem felső rakpart-Lipthay utca-Margit híd-Jászai Mari tér-Balassi Bálint utca és a Kossuth Lajos tér útvonalán.
  • Tilos lesz megállni reggel hat órától tizennégy óráig a Bem felső rakpart mindkét oldalán,
  • valamint reggel hat órától este hét óráig a Pesti alsó rakpart mindkét oldalán, a Markó utca és a Margit híd északi felhajtója között, írja a rendőrség közleményében. 

Tüntetés az oktatásért 

"Szabad ország, szabad oktatás!" néven egy másik tüntetés is lesz péntektől a fővárosban. 

December 1-én lesz egy éve, hogy eldőlt: a CEU-nak mennie kell Magyarországról, az oktatás problémái viszont itt maradtak. A CEU távozásra lett kényszerítve, mi viszont egy évvel később még mindig itt vagyunk, és kiállunk a független, hozzáférhető magyar oktatásért és a kutatás szabadságáért! Az oktatás mindenki ügye, és a magyarországi oktatásban közel egy évtizede tartó rombolásra újra meg újra fel kell hívni a figyelmet!

– írják a szervezők, amelyek között ott van például a Hallgatói Szakszervezet, az Oktatói Hálózat, az Akadémiai Dolgozók Fóruma vagy a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete. Ezért november 29-én délután öt órától egészen december 1-jéig kitelepülést szerveznek a Kossuth Lajos térre, ahol a leírás szerint kiállításon mutatják be az Orbán-kormány oktatás és kutatás világát leépítő intézkedéseit, felszólalókat és előadókat is meghívnak. 

A villámgyorsan elfogadott CEU-törvény ellen és a szabad oktatás mellett 2017 tavaszán vonultak először utcára, akkor több ezer ember vett részt a tüntetésen. Miután a törvényt Áder János is aláírta, egymás után több demonstrációt is hirdettek a fővárosba. A mostani megmozdulás egyelőre kisebbnek tűnik, néhány száz ember jelezte vissza Facebookon a részvételt. 

 

cikkfeltöltő: 
GB