Kilakoltatták és bilincsbe verve pszichiátriai intézetbe zárták a 72 éves rokkantat

Budapest, 2016. július 16. szombat (MSZF)

Terézvárosban rendőrségi akció keretében péntek délután erőszakkal kilakoltatták Izabella utca otthonából, és bilincsbe verve a dabasi pszichiátriai intézetbe szállították Hüvelyes Lajos 72 éves rokkantat – jelentette a Magyar Szociális Fórum a mozgáskorlátozott férfit segítő önkéntes fiatalok tájékoztatása alapján.

     Hüvelyes Lajostól elvették mobil telefonját, és elérhetetlenné vált. Elhurcolása óta sem az MSZF, sem önkéntes segítői nem tudtak beszélni vele.

     Az emberi jogokat durván sértő eljárás, köztük az önkényesen elrendelt jogfosztás felveti a bűntény gyanúját – értékelték a történteket ügyvédek.

     Hüvelyes egyik segítője, aki az idős férfi kutyáját szokta sétáltatni így írt a történtekről: „Dél körül még feltöltöttem 10 ezer Forinttal Hüvelyes úr telefonját, hogy tudjon beszélni. Majd amikor este elmentem, hogy szokás szerint sétáltassam Mérit, rendőrség által lepecsételt lakásajtót találtam, Hüvelyes urat pedig sehol. A boltos néni elmesélte, hogy csomó rendőr és köztéri felügyelő jelent meg az Izabella utca 92. fsz. 9. számú lakásnál. Szemtanúk szerint bilincsben verték és úgy vitték el. Valaki még vért is látott. Lajost azért vihették el bilincsben, mert ellenállt”. Az önkéntes segítő az esti órákban utána járt a VI. kerületi rendőrkapitányságnál, hová vitték Hüvelyes Lajost, és azt a felvilágosítást kapta, hogy a dabasi pszichiátriára.

     Hüvelyes Lajos július 10-én jelezte a Magyar Szociális Fórumnak: érzése szerint pszichiátriai intézetbe akarják záratni, hogy kilakoltathassák önkormányzati lakásából. A Hassay Zsófia vezette terézvárosi polgármesteri hivatal kétszer is pszichiátert küldött ki hozzá, hogy beszámíthatatlannak próbálják feltüntetni. Hassay Zsófia, VI. kerületi polgármester, a Fidesz budapesti választmányának alelnöke nem válaszolt a Magyar Szociális Fórum június 23-i megkeresésére, hogyan születhetett egészségi alapon diszkrimináló végzés, és biztosítanak-e más lakhatást a kutyájával élő Hüvelyes Lajosnak.

A rokkant ember tíz napja próbálkozott telefonon beszélni a VI. kerületi polgármesteri hivatal illetékeseivel, hogy megtudja, minek köszönheti az embertelenségüket, milyen jogalapon született kilakoltatási végzés, és számíthat-e más lakhatásra, szociális segítségre, míg végre péntek délelőtt Bundula Csaba alpolgármester tudatta vele: „Mindenáron ki fogjuk lakoltatni önt, hívhat sajtót, vagy akárkit is”. Kijelentéseit az MSZF nyilvánosságra hozta, mire az alpolgármester felhívta Simó Endrét, az emberjogi mozgalom szervezőjét, és hazugságnak nevezte a Hüvelyes Lajossal folytatott telefonbeszélgetésén neki tulajdonított állításokat. Ezt követte a péntek délutáni kényszerkilakoltatás, mely tettek erejével bizonyította, hogy Hüvelyes Lajos nem hazudott. Azzal a különbséggel, hogy a férfit nem Tatárszentgyörgyre vitték – mint ígérték neki – új otthonába, hanem a dabasi pszichiátriára.

    A Magyar Szociális Fórum alkotmányos, emberjogi, eljárásjogi és törvényességi szempontból aggasztónak tartja a rokkant férfival szembeni eljárást, és azonnali vizsgálatot kért az ügyben az igazságügyi és a belügyminisztertől. Többek között választ követel arra, hogy miért verték bilincsbe Hüvelyes Lajost, miért alkalmaztak fizikai erőszakot a rokkanttal szemben, milyen jogon hurcolták pszichiátriai intézetbe, milyen jogon tiltották meg neki a kapcsolattartást a külvilággal, miért lakoltatták ki négy nappal a végrehajtói levélben megjelölt időpont előtt. Az MSZF felhívta a magyar emberek figyelmét Hüvelyes Lajossal szemben tanúsított magatartás társadalmi veszélyességére.+++

Kiadta: MSZF SZK

+36 30 5927371

www.mszfszk.hu

cikkfeltöltő: 
GB

Választás

Márki-Zay Péter, a hatpárti ellenzéki miniszterelnök-jelölt arról is beszélt, hogy árulók vannak a soraikban, és ő tudja, kik azok.
2021.december 23.
Új kutatócéggel dolgozunk” – mondta a Magyar Hangnak Márki-Zay Péter, annak apropóján, hogy december 15-én egy igencsak kellemetlen tartalmú közvélemény-kutatás szivárgott ki a sajtó felé az ellenzéki összefogás népszerűségéről.
2021.december 22.
Bejegyzés alatt áll Gattyán György pártja, a hivatalos bírósági nyilvántartásban már szerepel a Megoldás Mozgalom. A milliárdos pénteken az Egyenes beszédben jelentette be, hogy aktivizálják a párt tevékenységét. Az ellenzéki összefogás tagjai egységesen úgy vélik: Gattyán György indulása csak a Fidesznek jó. Az ATV Híradó riportja.
2021.december 20.
Budapesten, valamint a 23 megyei jogú város közterein, de az összefogásban részt vevő pártok irodáiban is le lehet adni a szignókat.
2021.december 15.
Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje utcafórumot tartott Székesfehérváron, ahol többek között kijelentette, rendkívül gátlástalan ellenféllel állnak szemben.
2021.december 12.
„Valami megmozdult. Valami, ami túlmutatott a centrális erőtéren és az egymást taposó pártokon, a médiapolitizáláson, a szekértáborokon és a megosztottságon. Szimbólumok jelentek meg, ötletek, tervek és programok kerültek bemutatásra, értelmes politikai viták zajlottak, önkéntesek és aktivisták ezrei dolgoztak az utcákon, pozitív üzeneteket, politikai gesztusokat, elismerést és együttműködést láthattunk, ami vonzotta a választókat is.”
2021.december 9.
Noha az előválasztás alatt komoly összetűzéseik voltak, a volt kormányfő most megvédte a főpolgármestert.
2021.december 2.
Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.