Kiderült, mi az a téma, ami kihozza sodrából Orbánt

https://index.hu/belfold/2019/05/14/bernard-henri_levy_orban_viktor/

Hosszú cikket közölt az Atlanticban Bernard-Henri Lévy az Orbán Viktorral való áprilisi, budapesti találkozójáról „Hogyan fedezte fel egy militáns antitotalitárius az ultranacionalizmust” címmel. A francia liberális filozófus, aktivista, író rendszeresen és keményen kritizálja Orbánt, ebben az írásban sem kíméli a magyar miniszterelnököt, miközben részletezi, miről beszélgetett vele két és fél órán át a karmelita kolostorban április elején, harminc évvel azután, hogy először találkozott vele.

Orbán azután hívta meg beszélgetni kritikusát, hogy Lévy az Indexnek adott februári interjújábanújra keményen bírálta a kormányfő illiberális politikáját. A meghívás és a találkozó azért is számít egyedülállónak, mert a magyar miniszterelnök általában nem szívesen találkozik kritikusaival.

Az egyes szám első személyben megírt Atlantic-szövegben Lévy felidézi, hogy amikor először találkozott Orbán Viktorral, a politikus a szovjet hatalom legígéretesebb ellenzéki alakjaként tűnt ki kortársai közül, aki oxfordi Soros-ösztöndíjasként tanulmányt írt a lengyel Szolidaritásról, ami az első szabad szakszervezet volt a vasfüggöny mögött.

„ÉS MÁRA, ÁPRILIS TIZEDIKÉRE, A KÖZBEESŐ HARMINC ÉV ALATT ÁTALAKULT: EGY NYUGALMAZOTT BIRKÓZÓ FIZIKUMÁVAL MEGÁLDOTT KÖVÉRKÉS KÉNYÚR, IZMOK NÉLKÜLI VLAGYIMIR PUTYIN, EGYFAJTA SZOMORÚSÁGGAL ÉS KOMORSÁGGAL A TEKINTETÉBEN”

– írja Orbánról a hétfőn megjelent szövegben.

A cikkben részletezett beszélgetésben egyebek mellett szó volt:

  • Lévy részéről az illiberalizmus kritikájáról, Orbán részéről annak csodálatáról;
  • arról, hogy Orbán Viktor miért sértődött meg Iványi Gáborra, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség lelkészére;
  • hogy miért imádja Horthy Miklóst;
  • hogy miért nem kedveli Marine Le Pen francia szélsőjobboldali politikust, és miért kedveli Matteo Salvinit;
  • a 2015-ös európai migrációs helyzetről, amit Orbán migránsáradatnak és -cunaminak nevezett a beszélgetésben;
  • hogy Silvio Berlusconi miként lopta be magát Orbán szívébe azzal, hogy a kilencvenes években egyszer elhívta egy focimeccsre;
  • hogy Erdoğan török elnökkel miként érintették meg egymás derekát;
  • és hogyan kérdezett rá Orbán Lévytől arra, hogy van manapság Soros György.

Lévy előzetesen nem tudta, hogy Orbán Viktor mennyi időt szán rá, első kérdésként azt akarta tudni, miért esett a kormányfő választása a karmelita kolostorra irodaként. „Mivel a régi irodám a Parlamentben volt a Duna másik oldalán, nem volt igazán megfelelő a hatalmi ágak elkülönítése szempontjából” – válaszolta erre Orbán.

Lévy ezen megdöbbent, szerinte Orbán őszintébb lett volna, ha valami olyasmit válaszol, hogy „dominálni akartam a várost, ami az egyetlen része ennek az országnak, ami még mindig ellenáll nekem”.

(...)

A teljes cikk itt olvasható: https://index.hu/belfold/2019/05/14/bernard-henri_levy_orban_viktor/

 

cikkfeltöltő: 
GB