Kassák Lajos avantgárdja és a magyar baloldal Meghívó kerekasztal beszélgetésre

Kedves Barátunk!

 

Szeretettel meghívjuk Önt és a téma iránt érdeklődő ismerőseit

 

2016. november 16-án (szerdán) 17:30-ra

 

Kassák Lajos avantgárdja és a magyar baloldal

 

című kerekasztal-beszélgetésünkre.

 

Vendégeink:

KONOK PÉTER történész
PACSIKA MÁRTON művészettörténész

A beszélgetést vezeti: Csunderlik Péter

 

Részvételi szándékát kérjük, az info@phistory.hu email címen vagy a 06-1-301-4920-as telefonszámon jelezze. Köszönjük!

Ha a magyar avantgárd a 20. század elején egy kérdés volt, akkor a válasz Kassák Lajos lett, és ha egy antimilitarista folyóiratot kell megneveznünk, az nem lehet más, csak A Tett (1915–1916), amelynek alkotói a maguk módjára üvölthettek, amíg a folyóiratot be nem tiltották. Az alkotóilag magának mindent megengedő Kassák ezt követően, száz éve indította el a Ma című folyóiratát (1916-1925), a magyar avantgárd legjelentősebb műhelyét, de milyen volt a munkásmozgalom, a magyar baloldal viszonya Kassák törekvéseihez? Mennyire fogadták be? Hiszen Kassák egy olyan korszakban erőltette a maga művészeti sokkterápiáját, amikor a Népszava legtöbb olvasója még Ady Endre művészetét is érthetetlennek tartotta, és az igen konzervatív Csizmadia Sándor számított az első számú „munkásköltőnek”. A Tanácsköztársaság 133 napja alatt végre szabad kezet kaphatott volna Kassák, a modernizmust és az avantgárdot igazán sose értékelő Lukács György azonban ellenállt, hogy Kassák és köre magát a proletárdiktatúra „hivatalos művészcsoportjának” tegye meg. Amikor közel három évtizeddel később ismét a baloldal jutott hatalomra Magyarországon, csakhamar ismét a betiltás lett osztályrésze Kassák műveinek. A magyar avantgárd mostohasorsa mennyiben hazai sajátosság, és mennyiben európai jelenség? Az összehasonlítást lehetővé párhuzamnak a szovjet avantgárd kínálkozik, amelynek jelentős alkotásaiból éppen 2016-ban tekinthettünk meg egy kiállítást A művészet forradalma címmel.

 

PACSIKA MÁRTON a University of Amsterdam hallgatója. Jelenleg az amszterdami Joods Historisch Museum-ban megrendezésre kerülő magyar avantgárd kiállításon dolgozik. Kutatási területei a kelet-európai művészeti intézményrendszer 1989 utáni átalakulása, továbbá a magyar progresszió és képzőművészet története.

 

Az esemény a facebook-on: https://www.facebook.com/events/1695588260758491/

 

Helyszín: Politikatörténeti Intézet (1054 Budapest, Alkotmány u. 2.)

cikkfeltöltő: 
GB

Választás

Márki-Zay Péter, a hatpárti ellenzéki miniszterelnök-jelölt arról is beszélt, hogy árulók vannak a soraikban, és ő tudja, kik azok.
2021.december 23.
Új kutatócéggel dolgozunk” – mondta a Magyar Hangnak Márki-Zay Péter, annak apropóján, hogy december 15-én egy igencsak kellemetlen tartalmú közvélemény-kutatás szivárgott ki a sajtó felé az ellenzéki összefogás népszerűségéről.
2021.december 22.
Bejegyzés alatt áll Gattyán György pártja, a hivatalos bírósági nyilvántartásban már szerepel a Megoldás Mozgalom. A milliárdos pénteken az Egyenes beszédben jelentette be, hogy aktivizálják a párt tevékenységét. Az ellenzéki összefogás tagjai egységesen úgy vélik: Gattyán György indulása csak a Fidesznek jó. Az ATV Híradó riportja.
2021.december 20.
Budapesten, valamint a 23 megyei jogú város közterein, de az összefogásban részt vevő pártok irodáiban is le lehet adni a szignókat.
2021.december 15.
Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje utcafórumot tartott Székesfehérváron, ahol többek között kijelentette, rendkívül gátlástalan ellenféllel állnak szemben.
2021.december 12.
„Valami megmozdult. Valami, ami túlmutatott a centrális erőtéren és az egymást taposó pártokon, a médiapolitizáláson, a szekértáborokon és a megosztottságon. Szimbólumok jelentek meg, ötletek, tervek és programok kerültek bemutatásra, értelmes politikai viták zajlottak, önkéntesek és aktivisták ezrei dolgoztak az utcákon, pozitív üzeneteket, politikai gesztusokat, elismerést és együttműködést láthattunk, ami vonzotta a választókat is.”
2021.december 9.
Noha az előválasztás alatt komoly összetűzéseik voltak, a volt kormányfő most megvédte a főpolgármestert.
2021.december 2.
Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.