Különös elitklubba került Orbán Viktor

Az oroszországi bolsevik hatalomátvétel 100. évfordulójára írt cikkében a Washington Post publicistája a mai világ legbefolyásosabb bolsevikjei közé sorolja Donald Trump, Marine Le Pen, Jaroslaw Kaczynki mellett Orbán Viktort is. Úgy véli, bár nem baloldaliak, radikalizmusuk alapján illik rájuk a neobolsevik jelzőHosszú cikkben ír a 2017. november 7-ei oroszországi bolsevik hatalomátvételről Anne Applebaum, a Washington Post publicistája. Ezt az alkalmat felhasználva megosztja olvasóival azt a véleményét, miszerint egyes politikusok tevékenységével az elmúlt években megjelent a fejlett világban a neobolsevizmus jelensége.

Nem a radikális baloldal feltámadására gondol, amelynek halvány képviselői a görögországi kormánypárttól a Szirizától kezdve az angol a Jeremy Corbyn vezette brit Munkáspártig több országban megjelentek. Úgy véli, a jelen befolyásos bolsevikjai (nem teszi idézőjelbe a "bolsevik" jelzőt) a politikai élet radikális perifériájáról indulva immáron több helyen bekerültek a politika fősodrába, sőt hatalmon vannak és befolyást gyakorolnak a nyugati világra.

Jobb vagy nem jobb

Donald Trump, az USA elnöke, Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke, Nigel Farange, a brit függetlenségi pért (UKIP) volt elnöke, Marine Le Pen a francia Nemzeti Front elnöke és Jaroslaw Kaczynski, a lengyel kormánypárt, a Jog és Igazságosság elnöke, Lengyelország tényleges vezetője radikális jobboldali vagy alternatív jobboldali politikusokként jelennek meg a színen.

Applebaum szerint azonban valójában neobolsevikok - azaz nem egyszerűen radikális nacionalisták vagy populisták -, akiknek nem sok közük van a mérsékelt, demokratikus, liberális, kereszténydemokrata jobboldalhoz.

(...)

A teljes cikk itt olvasható: http://www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/kulonos_elitklubba_kerult_orban_v...

cikkfeltöltő: 
GB