A Kúria szerint a közérdekű adatot szerzői jog védi

Matolcsy György kezeihez - Gömöri Lászlótól

Tisztelt Elnök Úr!

Előzményként szükségét érzem tájékoztatni arról, miszerint egy a Kúria ellen folyt közérdekű adatigénylési perben a Kúria, mint felülvizsgálati bíróság a Pfv.IV.21.749/2016/9. számú ítéletével megállapította, hogy a Kúriának a 6/2013. jogegységi határozatának előkészítése során a Kúria jogegységi tanácsa által bekért szakvélemények egyértelműen közérdekű adatoknak számítanak és azok a közvélemény számára szabadon megismerhetőek.

Ugyanakkor, a felülvizsgálati tanács döntése értelmében ezek a vélemények szerzői jogvédelem alá „tartozhatnak”, az-az a szerző hozzájárulása nélkül nem adhatók ki, és a Kúriának ilyen hozzájárulás nem áll a rendelkezésére. - A Kúria, ezen álláspontjához ragaszkodva nem hozza nyilvánosságra azokat a véleményeket sem, illetve azokat a válaszokat sem, melyeket a jogegységi tanács kérdéseire, számára az MNB megfogalmazott.

(Közbevetőleg jegyzem meg, hogy a kúriának a szerzői jogra hivatkozása, összevetve azon megállapításával, miszerint ezek a vélemények egyértelműen közérdekű adatok, önmagában véve paradoxon. – Egy határozottan közérdekű adat nem tartozhat szerzői jogvédelem alá!)

Viszont, mindezek mellett az ítélet kötelezte a Kúriát, azon szervezetek nevének a kiadására melyekhez kérdésekkel fordult a jogegységi tanács, és arra is, hogy a megválaszolandó kérdéseket is az adatigénylő rendelkezésére bocsájtsa.

A Kúria az ítéletet a mellékletként csatolt 2015. EI. IV. J. 41/20. számú levelével teljesítette, mely szerint a jogegységi tanács a Magyar Nemzeti Banktól három kérdés megválaszolását kérte és a levél értelme szerint az MNB ki is fejtette véleményét a feltett kérdésekben a Kúria jogegységi tanácsa részére – Egyértelmű tehát, hogy az MNB rendelkezik a jogegységi tanács részére szolgáltatott vélemény rögzített dokumentumaival, melyről ugye az ítélet megállapította, hogy az egyértelműen közérdekű adat.

Hivatkozva a fent leírtakra és Dr. Darák Péter úr ítéletet teljesítő mellékelt levelére, kérem Tisztelt Elnök urat, hogy közérdekű adatigénylés teljesítése keretében, a közérdekű adatigénylés teljesítésének szabályait betartva rendelje el a jogegységi tanács részére készített szakmai anyag másolatban történő rendelkezésemre bocsájtását, úgy, hogy kérem azt megküldeni pdf. formátumban az ______@t-online.hu e-mail címre, vagy papír alapú másolatban a _____________-. postacímre.

Mindezeken túl, analóg módon hivatkozva a 6/2013. számú PJE-hez beszerzett véleményekért folyó per felülvizsgálati ítéletében foglaltakra, kérem Tisztelt Elnök urat, hogy közérdekű adatigénylés teljesítése körében, rendelje el a Magyar Nemzeti Bank által a 2/2014. polgári jogegységi megalapozásához, véleményezéséhez készített és a jogegységi tanács rendelkezésére bocsátott összes tanulmánynak és véleménynek a másolatban való megküldését is, a fentebb már kért módon és a fentebb már megadott címek valamelyikére.

Nem lehet kétséges, hogy ilyen véleményeket, tanulmányokat készített az MNB, hiszen arról maga Darák Péter úr a Kúria elnöke tett említést a sajtóban, - jelesül, hogy a Kúria jogegységi tanácsa több szervezetnek, köztük a Magyar Nemzeti Banknak is megküldte véleményezésre a 2/2014-es PJE tervezetét.

                             Tisztelettel: Gömöri László,

Hiteles Mozgalom

Választás

Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.
Brüsszeli látogatása során, ígéretéhez híven a híres ereszcsatornát is útba ejtette Márki-Zay Péter, az ellenzéki összefogás miniszterelnök-jelöltje.
2021.november 11.
Megnyílt az út az előtt, hogy a kormány úgynevezett "gyermekvédelmi" népszavazási kérdéseiről a jövő tavaszi országgyűlési választásokkal egy napon dönthessenek a választók.
2021.november 10.
Az előválasztás megítélésének döntő, történelmi szempontja az lesz, hogy végül sikerül-e a segítségével a Fidesz rendszerét lebontani. Ez még előttünk áll, vannak rá biztató jelek, de sokakban kétségek is.
2021.november 7.
Árnyékkormány létrehozását fontolgatja Márki-Zay Péter közös ellenzéki miniszterelnök-jelölt, az előválasztás győztese.
2021.október 21.
Furcsa, hogy az M1 többször forgatott az ellenzéki politikusról a napokban, híradójukat mégis régebbi fotókkal, Facebook-képekkel illusztrálták.
2021.október 19.