A közszférában elmarad az év végi jutalom

Az év végén általában esedékes jutalmat a dolgozók amolyan karácsonyi ajándéknak, a munkáltató motivációnak tekinti. Pedig szó sincs ajándékról, ezért a pénzért az alkalmazottaknak év közben meg kellett dolgozniuk. Célfeladatokat teljesítettek, időnként az ingyenes túlórát is elvárta a munkáltató. Mindez a közigazgatásban dolgozókra is igaz, most mégis csalódniuk kell: a kormány döntése szerint a minisztériumoknál, az államigazgatás egyéb területein senki nem számíthat évvégi jutalomra.

https://hirklikk.hu/kozelet/a-kozszferaban-elmarad-az-ev-vegi-jutalom/39...

Már két héttel ezelőtt várható volt, hogy a kormány korábbi nagyvonalú költekezésének következményei lesznek. Akkoriban jelent meg az a kormányrendelet, amely már sejteni engedte, hogy üres a kincstár. Akkor azt mondták, nincs baj, a pénzhiányt pusztán a beruházások azonnali leállításával korrigálni lehet.

„Valójában ez hamis indok – magyarázza a jelenlegi döntés igazi okát Katona Tamás, korábbi pénzügyi államtitkár. – Nem igaz, hogy a beruházásokkal kapcsolatos kifizetések bármit megoldanának, hiszen olyat még nem hallottunk, hogy novemberben-decemberben le lehessen állítani megkezdett beruházásokat.” Mint mondja, legfeljebb azt teheti meg a kincstár, hogy az eddig elvégzett munkák ellenében benyújtott számlákat nem fogadja be. Ezzel az állam a cash flowt, a költségvetés pénzforgalmi mérlegét, az idei államháztartási hiányt próbálja kozmetikázni. Ilyenkor elsőként ott fogják meg a kiadásokat, ahol a kormánynak közvetlen lehetősége van – az államigazgatásban.

A szakember nem zárja ki, hogy januárban vagy februárban a közhivatalokban dolgozó mintegy 600 ezer alkalmazott ne kapna majd némi kárpótlást az elmaradt karácsonyi jutalomért, de most a minisztériumokban szigorún leállítottak minden kifizetést, az év végi jutalmazásra beállított tartalékokat is azonnal zárolták. Ezzel valójában azt a 350 milliárd forintot próbálják pótolni, amelyet a kormány még az idén szeretett volna lehívni az uniós támogatásokból, de nem lehetett.

Mennyiben rendkívüli ez a helyzet? Szükség volt már hasonló intézkedésekre az elmúlt években is? Katona Tamás úgy látja, ilyen mértéktelen év végi költekezésre nem nagyon volt példa. Bár tavaly sem vert minden garast a fogához az Orbán-kormány, ám akkor a költekezést rá lehetett fogni a Covid19 megjelenése okozta károkra.

„Valójában azért ugrott meg az államháztartási hiány, mert a Fidesz úgy ítélte meg, hogy a politikai helyzet számára kedvezőtlenül alakul – mondja a szakértő. – A sokszor felesleges pénzosztogatás egy része már 2020-ban is a 2021-re tervezett büdzsét terhelte, amivel a 2022-es választási kampány hangulatjavító intézkedéseit fedezték.”

Az állami, közszolgálati szférában az átlagkeresettől messze leszakadtak a bérek, a megüresedő álláshelyeket pedig alig lehet feltölteni, a felajánlott fizetéseket hallva, inkább tovább keresgélnek a jelentkezők. A karácsonyi jutalom elmaradása még jobban elkedvetlenítheti az amúgy a feladatokkal jelentősen túlterhelt apparátus dolgozóit, amit egy esetleges tavaszi kormányváltás egzisztenciális bizonytalansága is fokozhat. Az idei jutalom elmaradása aligha javítja a 600 ezer közalkalmazott körében a politikai hangulatot.

cikkfeltöltő: 
GB

Választás

Márki-Zay Péter, a hatpárti ellenzéki miniszterelnök-jelölt arról is beszélt, hogy árulók vannak a soraikban, és ő tudja, kik azok.
2021.december 23.
Új kutatócéggel dolgozunk” – mondta a Magyar Hangnak Márki-Zay Péter, annak apropóján, hogy december 15-én egy igencsak kellemetlen tartalmú közvélemény-kutatás szivárgott ki a sajtó felé az ellenzéki összefogás népszerűségéről.
2021.december 22.
Bejegyzés alatt áll Gattyán György pártja, a hivatalos bírósági nyilvántartásban már szerepel a Megoldás Mozgalom. A milliárdos pénteken az Egyenes beszédben jelentette be, hogy aktivizálják a párt tevékenységét. Az ellenzéki összefogás tagjai egységesen úgy vélik: Gattyán György indulása csak a Fidesznek jó. Az ATV Híradó riportja.
2021.december 20.
Budapesten, valamint a 23 megyei jogú város közterein, de az összefogásban részt vevő pártok irodáiban is le lehet adni a szignókat.
2021.december 15.
Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje utcafórumot tartott Székesfehérváron, ahol többek között kijelentette, rendkívül gátlástalan ellenféllel állnak szemben.
2021.december 12.
„Valami megmozdult. Valami, ami túlmutatott a centrális erőtéren és az egymást taposó pártokon, a médiapolitizáláson, a szekértáborokon és a megosztottságon. Szimbólumok jelentek meg, ötletek, tervek és programok kerültek bemutatásra, értelmes politikai viták zajlottak, önkéntesek és aktivisták ezrei dolgoztak az utcákon, pozitív üzeneteket, politikai gesztusokat, elismerést és együttműködést láthattunk, ami vonzotta a választókat is.”
2021.december 9.
Noha az előválasztás alatt komoly összetűzéseik voltak, a volt kormányfő most megvédte a főpolgármestert.
2021.december 2.
Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.