közgyűlés elé kerül a Lányi-féle javaslat a csillaghegyi öblözetről,

A Fővárosi Közgyűlés szeptemberben tárgyalhat a Lányi András-féle, a csillaghegyi öblözet árvízvédelmére vonatkozó javaslatról – mondta szokásos pénteki tájékoztatóján, a Budapestinfón Tarlós István főpolgármester. Hozzátette: korábbi ígéretéhez híven a dokumentumot beterjeszti a közgyűlésre, „és mindenki arra bíztatok, hogy a lelkiismerete alapján szavazzon”.

A főpolgármester a tájékoztatón ismertette a majdani védmű tervezője, a Tér-Team Kft. és üzemeltetője, az FCSM által a Lányi-féle anyagról készült véleményt: ez alapján – ellentétben a javaslatban megfogalmazottakkal - a Római-part mentén megvalósítható mobilfalas védekezés biztonsági kockázatai vállalhatók, valamint nem fog fellépni úgynevezett talajtörés. A védmű és a környezetrendezési terv megvalósítása – ellentétben a Lányi-féle javaslattal – erősíti a partszakasz természetközeli jellegét, rekreációs használati funkcióit, az engedélyes terv pedig nem sért jogszabályt. (A tervező és az üzemeltető véleménye teljes terjedelmében itt olvasható.) Téves a Lányi-féle javaslat azon megállapítása is, hogy a gyártó ne garantálná a mobilgát állékonyságát.

Tarlós István úgy fogalmazott: a védmű ellen tiltakozó keménymagra már akkor is a türelmetlenség, ingerültség és ellenségeskedés jellemző, ha az övékétől eltérő érveket egyáltalán el merik mondani. „Mi óvatosan kezeljük ezt az egész kérdést, nem szeretnénk egy új Bős-Nagymaros ügyet előállítani” – jegyezte meg. A főpolgármester azt mondta: az ügyben manipuláció, félrevezetés folyik, a lényeges tények elhallgatása.

Hangsúlyozta: nem igaz, hogy nem készültek összehasonlító tanulmányok, csak a főváros honlapján közel tucatnyi anyag látható. Kitért rá, hogy az árvízvédelem kérdéséről a Lányi-féle, hatvanoldalas anyagban csak 13 oldal szól, és jelentős részben az eddigi munkák kritikájával foglalkozik. A javaslat zömét pedig szociológusok és tájépítészek írták, sok benne a gyanút keltő, alátámasztatlan, sőt hamis állítás, a félrevezető és használhatatlan kép és térkép. A cél pontosan a közvélemény félrevezetése és elbizonytalanítása, hemzseg az olyan állításoktól, amik nincsenek alátámasztva – emelte ki. Félrevezetőnek nevezte egyebek mellett a Lányi-féle dokumentum azon állítását, hogy a Demszky-féle városvezetés hirtelen, befektetői nyomásra változtatta meg a véleményét, hogy a parton legyen a nyomvonal – miközben mindvégig a part menti védművel számoltak –, és azt is, hogy csak nyári gátat akartak.

(...)

A cikk itt olvasható teljes terjedelmében: http://budapest.hu/Lapok/2017/budapestinfo-a-kozgyules-ele-kerul-a-lanyi...

cikkfeltöltő: 
GB