Közeledik a Részvétel hete!

Kedves Állásfoglalók!

 

1. Európa helyben! - Részvétel Hete 2019. május 13. és 19. között

 

A Civil Kollégium Alapítvány (CKA) és partnerei több mint egy évtizede szervezik meg a Részvétel Hete programsorozatot. Az ország számos pontján állampolgári csoportok és civil szervezetek csatlakoznak a kampányhéthez, hogy bemutassák az általuk képviselt ügyeket és bevonják az embereket munkájukba az aktív állampolgárság fontosságát hirdetve. A Részvétel Hetéhez bárki csatlakozhat, aki fontosnak érzi a kezdeményezés, cselekvés és részvétel fejlesztését, a demokrácia és a civil társadalom erősítését.

 

2019-ben május 13. és 19. között a Részvétel Hetén az európai alapértékek érvényesüléséről és a 16 éves Európai Uniós tagságról gondolkodunk. Az Európa Helyben! programsorozattal azt szeretnék megmutatni, hogyan érvényesülnek az EU alapelvei helyi szinten, milyen eszközökkel segíti az Unió az egyenlőtlenségek leküzdését, milyen források jutottak már el a közösségeinkhez. Csatlakozzatok a Részvétel Hetéhez!

 • Szervezzetek helyi közösségi programokat, beszélgetéseket!
 • Mutassátok be a nyilvánosság előtt ügyeiteket!
 • Segítsetek megismertetni barátaitokkal, szomszédaitokkal, gyermekeitekkel, hogy milyen lehetőségeik és jogaik vannak az EU állampolgáraként!
 • Szólítsátok meg az Európai Parlamentbe készülő képviselőjelölteket: mondják el, miként fogják képviselni ügyeiteket az EP-ben!

Az Európa Helyben! kampány keretében olyan programok népszerűsítését is vállalják a szervezők, amelyek a témákhoz kapcsolódva a megelőző vagy a Részvétel Hetét követő héten valósulnak meg.

 

Az online regisztráció hamarosan elérhető lesz a www.reszvetel.hu oldalon. A nagyobb rendezvényeket kisebb mértékben anyagilag is tudják támogatni a szervezők. Azok a szervezetek akik a megvalósításhoz technikai vagy anyagi támogatást is szeretnének kérni a CKA-tól, április 19-ig jelezzék e-mail-ben - beleszolok@cka.hu.

 

További információ: Bálint Mónika, beleszolok@cka.hu

 

2. Aktivista grafika és molinókészítés képzés a Közélet Iskolájában

 

A Közélet Iskolája egy közösségi oktató- és kutatóközpont, amely a kirekesztett csoportok aktív társadalmi részvételét támogatja. Erre a képzésre elsősorban érdekvédelmi szervezetek és önszerveződő közösségek hátrányos helyzetű tagjait várják, akik szeretnék megtanulni a grafika és molinókészítés alapjait és azt, hogyan hasznosíthatják a vizuális elemeket a szervezetük kommunikációjában.

 

A képzés tervezett témái:

 • vizuális kommunikáció az aktivizmusban
 • hatásos vizuális megjelenítés - kompozíciók, színválasztás, szimbólumok
 • molinókészítési technikák
 • a plakátkészítés alapjai
 • a digitális grafikai tervezés alapjai

 

Mikor? 2019. május 25-26. (szombat-vasárnap) 10-18h

Hol? Auróra közösségi központ (Budapest, Auróra utca 11.)

 

A képzést Kovács Vera, Markos Viktor, Thury Lili és Fernengel Ági tartja.

 

A képzésen a részvétel ingyenes, de aki be tud fizetni 25 000 Ft/fő részvételi díjat, hozzájárul ahhoz, hogy a képzések hosszú távon is mindenki számára elérhetőek legyenek!

Jelentkezési lap: https://goo.gl/forms/DzwdUT5rxXRR91fr2

Jelentkezési határidő: 2019. május 5. (vasárnap)

 

További információ: Fernengel Ági, +36 20 957 1610, kozeletiskolaja@gmail.com, www.kozeletiskolaja.hu, https://www.facebook.com/events/344795623032745/  

 

3. Média az érdekvédelemben - képzés a Közélet Iskolájában

 

Erre a képzésre elsősorban olyan résztvevőket várnak, akik hátrányos helyzetű emberek érdekvédelmével vagy megszervezésével foglalkoznak érintettként vagy szakemberként és

 • szeretnék fejleszteni a szervezetük/közösségük közösségi médiafelületeit és sajtómegjelenéseit és
 • megtanulni a szervezetek és ügyek hatásos kommunikációját.

 

A képzés tervezett témái:

 • közösségi média használata
 • főáramú sajtó használata
 • sajtókampányok felépítése
 • nyilatkozás a sajtóban

 

Mikor? 2019. június 1-2. (szombat-vasárnap) 10-18 óráig

Hol? Auróra közösségi központ (Budapest, 8. kerület, Auróra utca 11.)

 

A képzést Varga Márta, Szarka Alexandra és Udvarhelyi Tessza tartják.

 

A képzésen a részvétel ingyenes, de aki be tud fizetni a 20 000 Ft/fő részvételi díjat, hozzájárul ahhoz, hogy a képzések hosszú távon is mindenki számára elérhetőek legyenek!

 

Jelentkezni az itt található jelentkezési lap kitöltésével lehet: https://goo.gl/forms/eV7u9cqudaCjztcj1

 

Jelentkezési határidő: 2019. május 15. szerda

 

További információ: Udvarhelyi Tessza, +36 20 381 8996, kozeletiskolaja@gmail.com, https://www.facebook.com/events/467246657138393/

 

4. Van kedvenc fád? Jelöld az Év Fája versenybe!

 

Idén is olyan fák vagy facsoportok nevezését várja a vetélkedőt szervező Ökotárs Alapítvány, amelyek fontos szerepet töltenek be a jelölő közösség, a környéken élők életében. Előnyt jelent, ha a jelöltet sokan támogatják, őshonos fajt képvisel, közterületen áll, ha életét vagy életterét veszély fenyegeti. Nem számít azonban a faegyed vagy a facsoport szépsége, mérete vagy életkora.

 

A korábbi évekhez hasonlóan idén is az http://evfaja.hu/ oldalon keresztül lehet beküldeni a nevezéseket április 22-ig a fa vagy facsoport történetét és képeit mellékelve. Bárki jelölhet - családok, iskolai osztályok, civil szervezetek, baráti társaságok vagy munkahelyi közösségek is. Minél többen támogatják a nevezést, annál jobb, hiszen ez bizonyítja, hogy a fa valóban különleges szerepet tölt be a közösség életében. A nevezett fák illetve facsoportok közül az Ökotárs négytagú szakmai zsűrije választja ki azt a 12-15 döntőst, amelyekre a közönség a júliustól októberig tartó voksolás folyamán szavazhat – itt dől el, hogy melyik fa nyeri el a címet ebben az évben.

 

2011. óta a zsűri minden évben kiválasztja a Hős Fát is a döntősök közül. Erre a címre olyan fák vagy facsoportok jelölését várjuk, melyek élete vagy természetes környezete, élőhelye veszélyben van, és amelyek megmentéséért a jelölők sikeresen küzdöttek vagy küzdenek még most is. Ezzel a kategóriával szeretnék a szervezők – legalább jelképesen – elismerni azok áldozatos munkáját, akik kiállnak a fák, a zöldterületek megmentése érdekében. A verseny döntősei közül partnerünk, az Országos Erdészeti Egyesület egy általa választott fát különdíjban is részesít.

 

A hazai verseny győztese részt vesz a jövő év elején megrendezett európai vetélkedőben is, amelyen az Európai Év Fája címet nyerheti el. A korábbi években négy alkalommal nyerte magyar fa a versenyt, idén is az országszerte ismertté vált a pécsi Havi-hegyi mandulafa kapta a legtöbb szavazatot! Az Év Fája címet egy fa csak egyszer kaphatja meg, de a versenyben a korábban már jelölt fák is részt vehetnek.

 

A jelöléseket a http://evfaja.hu/ oldalon regisztrálva, az ott található űrlap kitöltésével, kizárólag online lehet beadni.

 

További információ: Tokodi Nóra, +36 1 411 3500, tokodi@okotars.hu

 

5. Civil Díj 2019

 

Idén negyedszerre osztották ki az Civil Díjat a tavalyi év legkiemelkedőbb civil kezdeményezéseinek és szervezeteinek. A beérkezett 118 pályázat közül került ki a 31 döntős szervezet. Összesen nyolc szakmai kategóriában ítéltek oda díjakat, a kilencedik díjat pedig a közönségszavazás nyertese kapta.

 

A győztes szervezetek:

 • Legsikeresebb érdekérvényesítési projekt – Lépjünk, hogy léphessenek! Közhasznú Egyesület, Kampány az otthonápolók megbecsüléséért
 • Legnagyobb hatású projekt – A Matematika Összeköt, Medve Matek program
 • Legígéretesebb új szervezet – Bakonyi Csillagászati Egyesület
 • Legjobb adománygyűjtő kampány – Cserta Alexandra, Huszka Ági, Kovács-Pálffy Anna Margit, Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület, #nemluxustaska
 • Legjobb kommunikációs kampány – POKET Nonprofit Kft., POKET zsebkönyvek
 • Legjobb együttműködés – Vakok és Gyengénlátók Csongrád Megyei Egyesülete, Egyenlő esélyű hozzáférés
 • Legjobb civil akció – MátészalkaLeaks csoport,Csiga vs. vonat
 • Legjobb társadalmi vállalkozás kategória – Uccu Roma Informális Oktatási Alapítvány, Uccu Budapest Roma Városi Séták
 • Közönségdíj – Zártszelvény SE

 

További információ: http://civildij.hu/civil-dij/hirek/

 

6. Képzési lehetőség pedagógusoknak

 

A Haver Informális Zsidó Oktatási Alapítvány és Uccu Roma Informális Oktatási Alapítvány közös, pedagógusoknak szóló ingyenes programja folytatódik 2019-ben is. Az alapítványok ezzel a közös foglalkozásukkal is elsősorban a párbeszéd megteremtésére és elősegítésére törekszenek. A képzés lehetőséget teremt a résztvevők számára hogy tanuljanak a zsidóságról, a cigányságról és úgy általában a kisebbségi létről érthető és könnyen hozzáférhető módon, személyes történeteken keresztül beszélgessenek, valamint módszertani és gondolkodásbeli segítséget nyújt az előítéletmentes gondolkodásra és a nyitottságra való nevelés terén. A képzés nem akkreditált, de a teljesítéséről igazolást adnak a szervezők. A tervek szerint a pedagógusoknak kínált modult, a tanév során megelőzi az intézményben egy Haver és egy Uccu (diák) foglalkozás is.

 

További információ: Dés Júlia julia.des@haver.hu, +36-30-222-5559

 

7. TASZ jogsegély: Indítsunk eljárást közösen a propaganda média ellen - Felhívás civileknek, aktivistáknak

 

A TASZ továbbra is keresi azokat a civil szervezeteket, aktivistákat, akiknek a tevékenységéről egyoldalúan számolt be egy TV vagy rádió, és szívesen indítanának médiahatósági eljárást a TASZ segítségével. Mivel ezt az eljárást a híradás megjelenésétől számított 72 órán belül meg kell indítani, nagyon fontos, hogy az érintettek minél előbb vegyék fel a kapcsolatot a TASZ-szal (Dojcsák Dalma, ddalma@tasz.hu).

 

A médiahatósági eljárás viszonylag ritkán használt jogi eszköz, amelyet csak televízióval és rádióval szemben lehet alkalmazni abban az esetben, ha közérdeklődésre számot tartó eseményről a hírműsorokban nem tájékoztatnak kiegyensúlyozottan. Ha nem jelenítik meg a szembenálló nézeteket, azaz nem kérdezik meg a vitában, a közügyben érintett feleket. Például amikor a tüntetést szervező aktivistákról állítanak össze egy “lejárató” anyagot, és ebben az érintetteket nem szólaltatják meg.

 

A kiegyensúlyozatlan tájékoztatás miatt indított eljárásban az érintettnek nincsen olyan aktív kötelezettsége, mint egy bírósági eljárásban, mivel az eljárás írásbeli és az ezzel kapcsolatos feladatokat a TASZ jogászai végzik el. Az eljárás a Médiahatóság előtt zajlik, de a döntés bíróságon megtámadható. Sikeres eljárás esetén a Médiahatóság kötelezi a médiumot, hogy tegye közzé a híradásban kihagyott, be nem mutatott álláspontot.

 

Meggyőződésünk, hogy propaganda médiával szemben igénybe vehető minden jogi eszközzel érdemes fellépni és ezzel is azt üzenni, hogy a civilek hangja nem nyomható el.

 

Kérjük, hogy a felhívást saját köreitekben terjesszétek, de nyilvánosan ne tegyétek közzé.

 

További információ: Dojcsák Dalma, ddalma@tasz.hu

 

***

Hasznos linkek:

Tudnivalók barátságtalan környezetben működő civileknek (pl. lejárató kommunikáció esetén): https://tasz.hu/cikkek/tudnivalok-baratsagtalan-kornyezetben-mukodo-civil-szervezeteknek

Informatikai biztonságban segítő kérdőív:

https://www.surveymonkey.com/r/VHNMQMF

Megfelelőségi eszközök civil szervezeteknek a PILnet-től:

http://probonougyved.hu/civil-kisokos.html

Civil szervezetek beszámolói a bírósági honlapon kereshetőek (amennyiben bárki a civil szervezetek átláthatóságát kérdőjelezné meg Facebook-oldalatokon vagy helyi szinten): https://birosag.hu/allampolgaroknak/civil-szervezetek/civil-szervezetek-nevjegyzeke-kereses

GDPR megfelelés röviden:

https://docs.google.com/document/d/1VLOAGr9wqlsn0Q5ScWoGjx8-eNgdJJyT-wMg9cYhxQg/edit?usp=sharing

 

***

 

Hírlevél-feliratkozás

A hírlevélre itt lehet feliratkozni: https://goo.gl/forms/SdZf8nIKHP3XVqKe2

A vonatkozó adatkezelési szabályzat itt érhető el: https://docs.google.com/document/d/1MCm0oVkHExIDiZoDkDPjTD94HRMy_dv9-ByVdQyM-Dk/edit?usp=sharing

 

Üdvözlettel,

Oravecz Ágnes

Ökotárs Alapítvány

a Civilizáció szerveződés nevében

 

---

Koordinátor
Civilizáció

Tel: +36.1.411.3503

Mobil: +36.70.327.6306

 

cikkfeltöltő: 
GB