A kölcsönös függőség erősödése, korunk világának jellemzője

Budapest, 2017. március 31. péntek (MSZF)

A kölcsönös függőség erősödése korunk világára jellemző folyamat még a konfliktusok közepette is – vonta le a következtetést a Magyar Békekör a Corvinus egyetemen csütörtök este tartott tudományos beszélgetésből.

     A Magyar ENSZ Társaság és a Világgazdasági Intézet rendezte „Az Egyesült Államok, Kína és Oroszország a kibontakozó világhelyzet meghatározó geostratégiai háromszöge, és Magyarország” c. előadás-beszélgetés keretében elhangzott: a három világhatalom egyike sem tud úgy dönteni, hogy ne kellene számolnia a másik kettővel. A konfliktusok kezelésében minden eddiginél nagyobb szerepet kapott a vezetők személyes kapcsolata. Magas István, egyetemi tanár, értésre adta, hogy a tudomány tanácstalan a világ változásának megítélése tekintetében, így inkább olyan határtudományok kerülnek előtérbe, mint amilyen a geostratégia és a civilizációs, valamint a népi lelkület megítélése. Míg a szabadságból táplálkozó amerikai lelki alkat az elszigetelődésre tesz hajlamossá napjaink világában, a hazafiasságból táplálkozó orosz lelkület a nacionalizmus és a diktatúra iránt tesz fogékonnyá – hangzott el.

     Az új amerikai elnök világpolitikájának kialakítására egyszerre hat a nemzetközi erőviszonyokban végbemenő változás, és az amerikai tőke egypólusú világrend fenntartására irányuló érdekeltsége – tűnt ki a beszélgetésből. A Világgazdasági Intézet egyik tanulmánya szerint „Oroszország rendelkezik azzal a potenciállal, amely képessé teszi a világpolitikára és a világgazdaságra gyakorolt növekvő befolyásra” – mondta Simai Mihály akadémikus.

     Néhány nappal Hszi Csin-ping kínai elnök Egyesült Államok-beli látogatása, majd Rex Tillerson amerikai külügyminiszter ezt követő moszkvai útja előtt Ismertette Henry Kissinger, az orosz tudományos akadémia tagjává választott egykori amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó, majd külügyminiszter intelmeit Trump elnöknek: - Amerika ne törekedjen konfrontációra Kínával, és vegye komolyan a kínai vezetést, tárgyalással keressen megoldást a vitákra vele; - Ismerje el Oroszország nagyhatalmi szerepét, ne várja, hogy Oroszország áttér majd más hitre; - Ukrajnát ne fordítsa Oroszország ellen, hanem hídszerepét erősítse Oroszország és a NATO között; - Támogassa a szír politikai rendezést, Szíria föderatív átalakítását; - Tartsa tiszteletben az Iránnal kötött szerződést, ne hagyja, hogy egyoldalúan izraeli szemszögből ítéljék meg a közel-keleti folyamatokat, hiszen a palesztin-kérdés megkerülhetetlen.

    Simai Mihály fontosnak tartotta, hogy Oroszország és Kína stratégiai érdekei egybeesnek, és egyikük sem törekszik arra, hogy akaratát a másikra kényszerítse. Ragaszkodnak az ENSZ és a Biztonsági Tanács fenntartásához, és a BRICS-csoport keretében is új pénzügyi rendszer kialakítására törekednek, új nemzetközi pénzügyi intézmények kialakításával.

    Magyarországról szólva elhangzott, hogy „nincs más lehetőségünk, mint alkalmazkodni”. Az amerikaiak követelte 2 százalékos védelmi hozzájárulás kb. 200 milliárd Ft-al növelné a katonai kiadást. Nem volna jó, ha ezt az összeget amerikai hordozó eszközök beszerzésére kellene fordítani – hangzott el. Simai felhívta a figyelmet arra az érdekközösségre, amely Magyarország és Oroszország között tapasztalható az Ukrajnában élő orosz és magyar kisebbség jogainak érvényre juttatása tekintetében – foglalta össze a Magyar Békekör a Corvinus egyetemen elhangzottakat.+++

 

Kiadta: MSZF SZK

cikkfeltöltő: 
GB

Választás

Márki-Zay Péter, a hatpárti ellenzéki miniszterelnök-jelölt arról is beszélt, hogy árulók vannak a soraikban, és ő tudja, kik azok.
2021.december 23.
Új kutatócéggel dolgozunk” – mondta a Magyar Hangnak Márki-Zay Péter, annak apropóján, hogy december 15-én egy igencsak kellemetlen tartalmú közvélemény-kutatás szivárgott ki a sajtó felé az ellenzéki összefogás népszerűségéről.
2021.december 22.
Bejegyzés alatt áll Gattyán György pártja, a hivatalos bírósági nyilvántartásban már szerepel a Megoldás Mozgalom. A milliárdos pénteken az Egyenes beszédben jelentette be, hogy aktivizálják a párt tevékenységét. Az ellenzéki összefogás tagjai egységesen úgy vélik: Gattyán György indulása csak a Fidesznek jó. Az ATV Híradó riportja.
2021.december 20.
Budapesten, valamint a 23 megyei jogú város közterein, de az összefogásban részt vevő pártok irodáiban is le lehet adni a szignókat.
2021.december 15.
Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje utcafórumot tartott Székesfehérváron, ahol többek között kijelentette, rendkívül gátlástalan ellenféllel állnak szemben.
2021.december 12.
„Valami megmozdult. Valami, ami túlmutatott a centrális erőtéren és az egymást taposó pártokon, a médiapolitizáláson, a szekértáborokon és a megosztottságon. Szimbólumok jelentek meg, ötletek, tervek és programok kerültek bemutatásra, értelmes politikai viták zajlottak, önkéntesek és aktivisták ezrei dolgoztak az utcákon, pozitív üzeneteket, politikai gesztusokat, elismerést és együttműködést láthattunk, ami vonzotta a választókat is.”
2021.december 9.
Noha az előválasztás alatt komoly összetűzéseik voltak, a volt kormányfő most megvédte a főpolgármestert.
2021.december 2.
Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.